Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Το... οικουμενικό αντίο του Μίμη Παπαϊωάννου

 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6/6/1979, ΑΕΚ/Επίλεκτοι-ΠΑΟΚ 2-3

Ένα πολύ ιδιαίτερο φιλικό ματς διεξήχθη σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν Τετάρτη 6 Ιουνίου του 1979, τρεις μέρες πριν τον τελικό Κυπέλλου με τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη (φιλικό τρεις μέρες πριν από τελικό –άλλες εποχές...) όταν οι... φανέλες της ΑΕΚ έπαιξαν με τον ΠΑΟΚ στον αποχαιρετιστήριο αγώνα του Μίμη Παπαϊωάννου μετά από 17 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στον σύλλογο.

Μιλάμε για τις «φανέλες» της ΑΕΚ, αφού μέσα σε αυτές δεν ήταν μόνο παίκτες της ΑΕΚ. Είχε διοργανωθεί μια μίνι φιέστα, στην οποία είχαν προσκληθεί παίκτες από πολλές ελληνικές ομάδες αλλά και δύο κορυφαίοι Αυστριακοί ποδοσφαιριστές της εποχής, ο Κουρτ Γιάρα και ο Βάλτερ Σάχνερ, που ένα χρόνο νωρίτερα είχαν διακριθεί στο Μουντιάλ της Αργεντινής.

Τον αγώνα άρχισαν οι παίκτες της ΑΕΚ, αλλά από το 30’ και μετά άρχισαν να αποχωρούν και έμειναν να αγωνίζονται με τα κιτρινόμαυρα οι επίλεκτοι. Ο επικείμενος τελικός υποχρέωνε τον προπονητή Ανδρέα Σταματιάδη να προφυλάξει τους παίκτες του και είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσε να μην παίξει κανείς, ώστε να μην καταπονηθούν. Άλλες, όμως, ήταν οι βουλές της διοίκησης που ήθελε να κάνει ένα δώρο στον μεγάλο Μίμη.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-2, αφού απέναντί του βρήκε μια ομάδα που... δεν ήταν ομάδα. Ήταν, μάλιστα, τόσο... φιλικό το ματς, ώστε ο Παπαϊωάννου αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν έκανε ποτέ: να εκτελέσει πέναλτι. Το διέπραξε στο 16’΄, αλλά ο Μλάντεν Φορτούλα απέκρουσε.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 39’ με πέναλτι που εκτέλεσε ο Νέτο Γκουερίνο και που είχε παραχωρήσει ο... Γιώργος Φοιρός του Αρη. Η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 53’ από μπαλιά του Παπαϊωάννου και σουτ του Σάχνερ και στο 60’ έγινε το 2-1 με σουτ του Δημήτρη Παπαδόπουλου του ΟΦΗ που ένα χρόνο αργότερα θα φορούσε τη φανέλα της ΑΕΚ και ως... κανονικός παίκτης της. Ο ΠΑΟΚ, όμως, ανέτρεψε το σκορ με δύο γκολ του Γιώργου Κούδα στο 71’ και στο 83’.

Η σύνθεση της ΑΕΚ/Επιλέκτων: Χρηστίδης (71’ Παντελίδης από ΠΑΣ Γιάννινα) Γιάρα (από Αούστρια Βιένης) Αρδίζογλου (30’ Ξανθόπουλος από Ηρακλή – 53’ Γρηγόρης Νικολούδης από Ηρακλή) Ραβούσης (30’ Τζιράκης από ΟΦΗ) Τόσκας (30’ Φοιρός από Αρη – 53’ Βένος από Αρη) Παπαϊωάννου (53’ Αντωνιάδης από Ολυμπιακό) Σάχνερ (από Αούστρια) Νικολούδης (30’ Θεοφάνους από Κύπρο – 53’ Κώττης από Ρόδο) Μπάγεβιτς (30’ Χατζηπαναγής – 65’ Ελευθεριάδης από Βέροια) Δομάζος (30’ Λ. Παπαϊωάννου από Πιερικό) Μαύρος (30’ Παπαδόπουλος από ΟΦΗ – 63’ Βάγγης από Αιγάλεω).

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τον Μίμη Παπαϊωάννου να ποζάρει με τον πατέρα του και με τον Λουκά Μπάρλο, αλλά και να χαιρετά τον αρχηγό του ΠΑΟΚ Γιώργο Κούδα.

Στις 6 Ιουνίου

6/6/46 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –με το γκολ του Νικολόη, η μοναδική νίκη που πέτυχε η ΑΕΚ στα τέσσερα ματς με Ολυμπιακό και Αρη στα τελικά του πρωταθλήματος)

6/6/52 ΑΕΚ-Απόλλων 3-3 (Πρωτάθλημα Αθηνών –η ΑΕΚ «επέστρεψε» από το 1-3 μέσα στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, αλλά αυτός ο χαμένος βαθμός κόστισε έναν τίτλο)

6/6/54 ΑΕΚ-Παναχαϊκή 3-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –το 0-0 παρέμενε μέχρι το 62’, αλλά η νίκη ήρθε τελικά με γκολ των Κουντούρη, Πατάκα και Σταματιάδη)

6/6/65 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ έχασε πολλές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος και «τιμωρήθηκε» στο δεύτερο με ένα αμφισβητούμενο γκολ του Τάκη Λουκανίδη, χάνοντας οριστικά τον τίτλο)

6/6/93 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-1 (Α’ Εθνική –η 17η νίκη σε 17 εντός έδρας ματς και δεύτερος σερί τίτλος, με τα πρώτα δύο γκολ να σημειώνονται στο πρώτο πεντάλεπτο!)

aek365.com