Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Ο Άγιαξ και οι πιο διάσημες ποδοσφαιρικές αυτοκτονίες! (vids, pics)

Ο Άγιαξ αυτοκτόνησε την τελευταία αγωνιστική της Eredivisie κι έκανε δώρο το πρωτάθλημα στην Αϊντχόφεν και το SDNA θυμάται μερικές από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αυτοχειρίες στα χρονικά

Στο εξωτερικό, όπου η μπάλα παίζεται μόνο στο γήπεδο, συμβαίνει. Έχει ξανασυμβεί και θα ξανασυμβεί. Εκεί δεν σημαίνει πως όποια ομάδα μπαίνει προηγούμενη στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, θα το πάρει κιόλας. Τα παραδείγματα, πολλά. Ο Άγιαξ αυτοκτόνησε απέναντι στην Ντε Γκράαφσχααπ (1-1) κι έκανε δώρο το πρωτάθλημα στην Αϊντχόφεν, αλλά δεν είναι ο μόνος. Αυτοχειρίες έχουν υπάρξει πολλές στο παρελθόν. Επειδή είναι μπάλα. Και γυρίζει..

Ο μύθος της… Νεβερκούζεν!

Εκείνο το βράδυ γεννήθηκε ο μύθος της… Νεβερκούζεν ή της… Νεβερκούπεν. Της ομάδας δηλαδή που δεν πρόκειται να κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα Γερμανίας! Οι «ασπιρίνες» θέλουν απλώς μία ισοπαλία στην έδρα της αδιάφορης Ουντερχάκινγκ την τελευταία αγωνιστικής της σεζόν 1999-2000 για να πάρουν την σαλατιέρα, αφού βρίσκονται στο +3 από την Μπάγερν που δεν τρέφει αυταπάτες.

Οι Βαυαροί κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην Βέρντερ Βρέμης και περιμένουν ένα θαύμα, το οποίο όμως γίνεται! Ο Μίχαελ Μπάλακ με αυτογκόλ βάζει την Ουντερχάκινγκ μπροστά στο σκορ και οι Λεβερκούζεν δέχεται το τελειωτικό χτύπημα (2-0) από γκολ του Ομπερλάιτνερ, ο οποίος στους πανηγυρισμούς κάνει άσεμνες χειρονομίες σε όλο το πέταλο της Μπάγερ και προσφέρει ένα εξωπραγματικό πρωτάθλημα στην Μπάγερν!

Πρωταθλήτρια για 4 λεπτά!

Το σκηνικό στην Μπουντεσλίγκα επαναλαμβάνεται σαν σε καρμπόν την επόμενη σεζόν (2000-01), μόνο που αυτή τη φορά σε θέση ισχύος είναι η Μπάγερν, που μπαίνει στην τελευταία αγωνιστική στο +3 από την Σάλκε, που συμπτωματικά κι αυτή διεκδικεί το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της από την σεζόν 1957-58.

Οι «βασιλικοί μπλε» κάνουν πάρτι απέναντι στην Ουντερχάκινγκ (τι σύμπτωση) με 5-3 την ώρα που η Μπάγερν είναι κολλημένη στο 0-0 στην έδρα του Αμβούργου! Μέχρι που γίνεται το αδιανόητο. Το Γκέλσενκιρχεν πάει να γκρεμιστεί όταν στο 90ό λεπτό ο Σεργκέι Μπάρμπαρεζ κάνει το 1-0 για το Αμβούργο. Η «σαλατιέρα» βάφεται μπλε, όμως αυτό κρατάει μόνο τέσσερα λεπτά. Στην τελευταία φάση του αγώνα, η Μπάγερν περνάει όλη μπροστά και με γκολ του Σουηδού Πάτρικ Άντερσον ισοφαρίζει σε 1-1 στο 94ο λεπτό και προκαλεί μαζικές αυτοκτονίες στο γήπεδο της Σάλκε!

Το πιο διάσημο χαμένο πέναλτι της ιστορίας!

Για αυτό το (χαμένο) πέναλτι έχουν χυθεί τόνους από μελάνι. Έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ, έχει γίνει βιβλίο, έχουν γραφτεί ατελείωτα κομμάτια. Επιμύθιο; Αν δεν είναι θέλημα Θεού δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Η εκπληκτική Λα Κορούνια που βρίσκεται στο +1 από την Μπαρτσελόνα μία αγωνιστική πριν το φινάλε, απέχει μία κλωστή από το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της (1993-94), αφού της αρκεί να κερδίσει την Βαλένθια για να πανηγυρίσει τον τίτλο. Την ώρα που η «Μπάρτσα» κάνει πάρτι (5-2) απέναντι στην Σεβίλλη σε ένα σόου από Ρομάριο και Στόιτσκοφ, η «ντέπόρ» κολλάει στην λάσπη. Η αδιάφορη Βαλένθια κρατάει το 0-0, όλη η Βαρκελώνη είναι κολλημένα στα τρανζιστοράκια και στις καθυστερήσεις συμβαίνει το αδιανόητο!
Ο Νάλντο ανατρέπεται εντός περιοχής και ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτι! Ποιος θα το εκτελέσει όμως; Ο βασικός εκτελεστής Ντονάτο έχει γίνει ήδη αλλαγή, ο Μπεμπέτο «κρύβεται» και την μπάλα παίρνει ο Σέρβος στόπερ Μίροσλαβ Τζούκιτς. Απέναντι του ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας των «νυχτερίδων» Χοσέ Γονθάλεθ και η απόλυτη ευκαιρία για ένα γκολ - τίτλο που θα το προσφέρει αθανασία! Δεν ήταν όμως γραφτό. Ο Τζούκιτς εκτελεί ένα από τα χειρότερα πέναλτι στην ιστορία, ο Ισπανός τερματοφύλακας τον «ψαρεύει», η κούπα πάει στην Βαρκελώνη και μία ολόκληρη πόλη πέφτει σε κατάθλιψη. Ένα τραύμα που ποτέ δεν πρόκειται να επουλωθεί στην ιστορία της Λα Κορούνια… 

Αυτά μόνο στην Αγγλία!

Έμοιαζε με τελικό πρωταθλήματος. Μόνο που η Λίβερπουλ είχε όλων των ειδών τα πλεονεκτήματα. Είχε το know-how στην κατάκτηση των τίλων, έδινε το παιχνίδι στην έδρα της και την έπαιρνε να χάσει μέχρι και με ένα γκολ διαφορά, ώστε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα Αγγλίας για την σεζόν 1988-89. Μόνο που σε εκείνο της ματς της 26ης Μαΐου ο κόσμος γύρισε ανάποδα. Κυριολεκτικά όμως!
Μία κεφαλιά του Άλαν Σμιθ (52’) έφερε παγωμάρα στο «Άνφιλντ», και η Λίβερπουλ άρχισε να παίζει με το βλέμμα στο κολλημένο στο ρολόι. Και το πλήρωσε: Στο 91:18’ ο Μάικλ Τόμας έφυγε σαν βέλος στην κόντρα, πλάσαρε σωστά τον Γκρόμπελααρ και έκανε το 0-2! Οι δύο ομάδες ισοβάθμισαν στους 76 βαθμούς, τελείωσαν με την ίδια διαφορά γκολ ((+37), όμως η Άρσεναλ πήρε το πρωτάθλημα χάρη στην καλύτερη επίθεση!

Αυτοκτόνησε και πήρε πρωτάθλημα!

Όλοι θυμούνται το παραμύθι της Μπλάκμπερν την σεζόν 1994-95, αλλά ελάχιστοι θυμούνται ότι την τελευταία αγωνιστική ο Άλαν Σίρερ και η παρέα του τα… έκαναν πάνω τους! Τα «ρόδα» πάνε στην τελευταία αγωνιστική με +2 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μοιάζουν έτοιμα να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα, όμως στις 14 Μαΐου του 1995 μία σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα συμβαίνουν!
Η Λίβερπουλ που παίζει για την έξοδο της στην Ευρώπη με ένα γκολ του Μπαρνς κι άλλο ένα του Ρέντναπ κερδίσει με 2-1 την Μπλάκμπερν στο «Άνφιλντ» και πλέον οι «κόκκινοι διάβολοι» να κερδίσουν στο «Άπτον Παρκ» την (αδιάφορη) Γουέστ Χαμ κλέβουν το πρωτάθλημα. Δεν είναι γραφτό όμως. Ο τερματοφύλακας των «σφυριών» Λούντεκ Μικλόσκο κάνει το ματς της ζωής του, ο Άντι Κόουλ χάνει καμιά ντουζίνα ευκαιρίες, το 1-1 μένει ως το τέλος και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν εκμεταλλεύεται την αυτοκτονία της Μπλάκμπερν και αυτοκτονεί και η ίδια! 

Εσύ τέκνον Βαλντάνο;

Στην απίστευτη σεζόν 1991-92 η Ρεάλ Μαδρίτης προηγείται με ένα βαθμό από την Μπαρτσελόνα και ταξιδεύει την τελευταία αγωνιστικά στα Κανάρια Νησιά για να παίξει με την αδιάφορη Τενερίφη, στην οποία προπονητής είναι η παλιά δόξα των Μαδριλένων Χόρχε Βαλντάνο.
Τα πάντα δείχνουν να κρίνονται από νωρίς όταν δύο γκολ από Ιέρο και Χάτζι δίνουν προβάδισμα με 0-2 στην Ρεάλ Μαδρίτης, όμως η γη γυρίζει ανάποδα. Η Τενερίφη μειώνει σε 1-2 λίγο πριν το τέλος και στην επανάληψη γίνονται απίστευτα πράγματα. Σε ένα δίλεπτο (76’, 77’) ένα αυτογκόλ του Ρικάρντο Ρότσα κι ένα τραγικό λάθος του Σαντσίς φέρνουν το σκορ στο 3-2, με την Ρεάλ να διαμαρτύρεται για δύο ακυρωθέντα γκολ και μία αποβολή. Την ίδια ώρα, η Μπαρτσελόνα κερδίζει εύκολα με 2-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο και κατακτά το πρωτάθλημα με τον θρύλο να λέει ότι οι Καταλανοί πριμοδότησαν την Τενερίφη με βαλιτσάκι που είχε μέσα 21 εκατομμύρια παλιές πεσέτες.

Ξανά εσύ τέκνον Βαλντάνο;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, συνήθως ως φάρσα. Θύμα της και πάλι η Ρεάλ που ένα χρόνο μετά, έχασε ακόμα ένα δικό της πρωτάθλημα, ξανά με ήττα την τελευταία αγωνιστική από την Τενερίφη του Χόρχε Βαλντάνο! Η «βασίλισσα» ταξιδεύει στα Κανάρια Νησιά ξανά στο +1 από την Μπαρτσελόνα, όμως η εμφάνιση της στο ματς τίτλου είναι τραγική. Αυτή τη φορά χάνει καθαρά με 2-0, την ώρα που η Μπαρτσελόνα κερδίζει 1-0 την Ρεάλ Σοσιεδάδ και την προσπερνά, φτάνοντας στην κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τίτλου!

Το απίστευτο ολλανδικό τρίο!

Τέτοιο φινάλε σε πρωτάθλημα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ήταν τέτοια η σπανιότητα του που ένα ελικόπτερο επιστρατεύτηκε να είναι stand-by για να μεταφέρει την κούπα του πρωταθλητή, αφού τρεις ομάδες μπήκαν στην τελευταία αγωνιστική ισόβαθμες με 72 βαθμούς! 

Η πρώτη αυτοκτονία ήρθε από την Άλκμααρ που είχε το απόλυτο αβαντάζ διαφοράς γκολ στην ισοβαθμία. Η ΑΖ έχασε 3-2 από την προτελευταία Εξέλσιορ και η ξαφνικά η κούπα έγινε κούρσα για δύο. Ο Άγιαξ μπήκε στην τελευταία αγωνιστική με διαφορά τερμάτων +47 και με το 0-2 επί της Βίλεμ (που διαμορφώθηκε από το 68ο λεπτό) πήγαινε στο +49, κάτι που σήμαινε ότι η Αϊντχόφεν έπρεπε να κερδίσει με 4 γκολ διαφορά την Φίτεσε για να πάρει την κούπα. Μολονότι το σκορ ήταν στο 2-1 μέχρι το 58ο λεπτό, η PSV πάτησε γκάζι και με γκολ του Κοκού έφτασε στο 5-1, στο +50 στην διαφορά τερμάτων και έκλεψε ένα αδιανόητο πρωτάθλημα!

sdna.gr