Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Τάτσης: "Θέλει υπομονή και διάθεση, για να παίξεις ποδόσφαιρο"

Ο παλαίμαχος μέσος του ΠΑΣ Γιάννινα και νυν προπονητής της Κ20 μίλησε για τα πρώτα του βήματα στην προπονητική και την δουλειά στις ακαδημίες του "Άγιαξ της Ηπείρου".




Ο προπονητής της ομάδας Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Τάτσης, μίλησε στο pasgiannina.gr, για την πρόσφατη απόκτηση του προπονητικού του διπλώματος UEFA A, την σχέση του με τους ποδοσφαιριστές του, τους επαγγελματίες που λαμβάνουν μέρος στο πρωτάθλημα της Κ20, τον υπέυθυνο υποδομών κο Χρήστο Παπαγεωργίου, τους  ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ που προέρχονται από τα τμήματα υποδομών, αλλά και τον φετινό ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Ξεκίνησες την καριέρα σου σαν προπονητής της Κ17 και συνεχίζεις στην Κ20. Για ποιο λόγο επέλεξες να ασχοληθείς με νεαρές ηλικίες;

Έχω μάθει και θέλω, να κάνω βήματα προοδευτικά, αλλά και να είμαι έτοιμος από πλευράς γνώσεων και προσόντων σε ότι επιχειρώ να κάνω. Άλλωστε, το πρώτο μου δίπλωμα προπονητικής το απέκτησα πριν από τρία χρόνια.

Απέκτησες πρόσφατα το προπονητικό δίπλωμα UEFA A (Β περίοδος). Ποιες οι εμπειρίες σου;

Ασχοληθήκαμε κυρίως με το δεύτερο επίπεδο καθοδήγησης, τον προγραμματισμό και την ανάλυση, χωρίς να παραλείπεται η επιμόρφωση σε άλλους τομείς, όπως η φυσική κατάσταση , η διατροφή, η ψυχολογία κλπ. Οι ώρες ήταν πάρα πολλές σε  πρακτική και θεωρία, αλλά ήταν τόσο ενδιαφέρον που η κούραση έμπαινε σε δεύτερη μοίρα. Είναι η τρίτη φορά που συμμετείχα και η κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή.

Αγωνίστηκες σε υψηλό επίπεδο με αξιοζήλευτη διάρκεια, ενώ είσαι ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίσθηκαν στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και μάλιστα από τους αρχηγούς του.  Πόσο επηρεάζει αυτό εσένα και τους αθλητές σου;

Οι πλούσιες παραστάσεις μου από προπονητές, αγώνες, προπονήσεις, αποδυτήρια και συμπαίκτες,  μου δίνουν την δυνατότητα να αντιληφθώ και να αξιολογήσω βασικά, την ψυχική κατάσταση των αθλητών, διότι από εκεί πέρασα και εγώ. Να τους προσεγγίσω εντός και εκτός γηπέδου με τον ιδανικό τρόπο.

Να κρίνω ποιο ήταν το σωστό και να το υιοθετήσω σαν προπονητής. Για τους αθλητές σίγουρα η καριέρα μου αποπνέει σεβασμό, αλλά δεν στέκομαι μόνο εκεί. Σε συνδυασμό με τις γνώσεις πρέπει να τους εκπαιδεύσω έτσι ούτως ώστε να ξέρουν τι κάνουν, αλλά και πως, γιατί, πότε και που το κάνουν, ώστε  προοδευτικά, μέσα από τις επαναλήψεις, να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις και αποτελέσματα.

Ωφελεί ποδοσφαιριστές που έχουν γίνει επαγγελματίες να  αγωνίζονται με την Κ20;

Ποδοσφαιριστής που δεν έχει στα πόδια του παιχνίδια, όσες προπονήσεις και αν κάνει δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει, οπότε ωφελεί αυτούς που δεν μπορούν να παίρνουν χρόνο στην πρώτη ομάδα, για διάφορους λόγους και έχουν την υπομονή και την διάθεση να παίξουν. Δεν ωφελεί κανέναν όμως, όταν δεν  έχουν την διάθεση να παίξουν και δεν έχουν την ανάλογη  εξέλιξη, εφόσον παίρνουν χρόνο στην δεύτερη ομάδα από κάποιο παιδί που μπορεί να έχει προοπτικές.

Κατά πόσο έχει συντελέσει στην σωστή οργάνωση των τμημάτων υποδομής η παρουσία του αντιπροέδρου της ΠΑΕ κου Παπαγεωργίου; Το γηπεδικό πρόβλημα πως αντιμετωπίστηκε την σεζόν που μας πέρασε;

Ο κος Παπαγεωργίου έχει συντελέσει, με ανιδιοτέλεια, σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οργάνωση, λειτουργία και εξέλιξη των τμημάτων υποδομής. Μαζί του κάναμε δυο και τρία βήματα παραπάνω. Με το κύρος του, και την τεχνοκρατική του ικανότητα, σε συνεργασία με την ΠΑΕ και τους κους Γιάννη Δεβελέγγα και Λευτέρη Ντούσκο, κατάφερε να έχουμε στην διάθεσή μας το γήπεδο του Πανεπιστημίου. Δημιούργησε ένα ταμείο για τις τρέχουσες ανάγκες των υποδομών, όπως τον συντηρητή γηπέδου, τα έξοδα διατροφής για τα ταξίδια των αθλητών, τα έξοδα για χρήση γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα τις ημέρες κακοκαιρίας.

Μερίμνησε για την τοποθέτηση  μπάνιων, σε ΠΕΑΚΙ και Πανεπιστήμιο, ενώ παρέχει ιατρικές γνωματεύσεις και πολλά άλλα. Με το γήπεδο του Πανεπιστημίου αντιμετωπίσαμε  το γηπεδικό πρόβλημα, παρ όλο που οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, αλλά από το τίποτα και αυτό ήταν πολύ. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΕΑΚΙ έκλεισε, για συντήρηση, αρκετό διάστημα. Δεν θα είχαμε τίποτε.

Ποιοι είναι οι στόχοι των τμημάτων υποδομής;

Η ανίχνευση ταλέντων, η κατάλληλη εκπαίδευσή τους και η προώθηση τους στην πρώτη ομάδα.

Υπάρχει συνεργασία με τα ερασιτεχνικά σωματεία του νομού ή και της Ηπείρου γενικότερα;

Υπάρχει. Κάθε αξιόλογος ποδοσφαιριστής που είτε θα πέσει στην αντίληψή μας, είτε θα μας τον προτείνουν, θα τον αξιολογήσουμε και από κει και πέρα ερχόμαστε σε συνεννόηση με το σωματείο.

Μπορεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να φιλοξενεί παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας;

Δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα και πλέον ξεκαθαρίζουμε στα παιδιά που έρχονται για δοκιμαστικό πως είναι η κατάσταση. Στηριζόμαστε σε παιδιά από τον νομό, αλλά και σε άλλα παιδιά που έχουν την δυνατότητα να μένουν στα Ιωάννινα.

Υπάρχει κάποιο πλάνο και χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των ταλέντων που έρχονται στα τμήματα υποδομών;

Προτιμούμε την απόκτηση ποδοσφαιριστών μικρότερης ηλικίας σε σχέση με το επιτρεπτό όριο που μπορούν να αγωνίζονται. Ο λόγος είναι προφανής. Να εκπαιδευτούν σε πιο μεγάλη διάρκεια και με μεγαλύτερη συχνότητα. Δεν απορρίπτουμε βέβαια τα παιδιά που είναι στο όριο ηλικίας, αλλά πρέπει να έρθουν και να κάνουν την διαφορά μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να κάνουν το άλμα στην ΠΑΕ, πράγμα που γίνεται, αλλά όχι συχνά. Αν ένας 20χρονος είναι ισάξιος με  ένα 16χρονο ή 17χρονο, τότε ο μικρότερος υπερτερεί.

Οι μικρότεροι σε ηλικία,  βέβαια,  δεν σημαίνει ότι εξαντλούν τα περιθώρια μέχρι το όριο ηλικίας. Αν η εξέλιξη κάποιου δεν είναι η ιδανική,  τότε ή θα πάει με υποσχετική σε άλλη ομάδα η θα μείνει ελεύθερος. Δίνουμε φυσικά  μεγάλη πίστωση χρόνου στα παιδιά, ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, διότι αλλάζουν ραγδαία όσον αφορά τα σωματικά, κινητικά, νοητικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά.

Μπορεί η ομάδα των υποδομών να έχει συγχρόνως στόχο τόσο την εκπαίδευση και ανάδειξη αθλητών, όσο και την υψηλή βαθμολογική θέση, ή πρέπει να αδιαφορεί για το αποτέλεσμα;

Ο κύριος στόχος είναι η ανάδειξη παιχτών. Αυτό γίνεται μετά από αξιολόγηση στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους αγώνες. Το ζητούμενο σε αυτές τις παραμέτρους είναι να έχουμε συνεχή βελτίωση και να παίζουμε καλά. Όταν κερδίζουμε είναι το ιδανικό. Αν κερδίσουμε και δεν είμαστε καλοί τότε δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Η εκτίμηση γίνεται πάντα αξιολογώντας την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και έχουμε ανάλογες απαιτήσεις. Π.χ σε κάποια ματς είμαστε αποδεκατισμένοι και αναγκαστικά πάμε σε μια ειδική τακτική, η οποία υιοθετείτε μόνο για συγκεκριμένους αγώνες  και όχι γενικότερα. Πρέπει να προφυλάξουμε και την ψυχική κατάσταση των παιχτών. Στην ομάδα που ανήκουν δεν πρέπει να αισθάνονται ηττοπαθείς, γιατί  αυτό θα τους ζητηθεί  αργότερα, αν παίξουν στους Ζωσιμάδες. Πάντα όμως με θεμιτό τρόπο, παίζοντας καλά και αν έρθει το αποτέλεσμα, που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Ποια η άποψη σου για τους Ιωάννου, Νακο, Χαρίση, Κολιοφούκα και Μουσκάι που προέρχονται από τις υποδομές και υπήρξες προπονητής τους;

Πρόκειται για πολύ καλούς ποδοσφαιριστές με μεγάλο ταλέντο, που ευελπιστώ ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να καθιερωθούν. Ήδη πέρσι δόθηκε στον Χαρίση χρόνος συμμετοχής και έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση του ρόστερ, την δουλειά τους στις προπονήσεις και  την καλή εξωγηπεδική ζωή.

Πως περιμένεις τον φετινό ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ;

Το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πολύ δυσκολότερο καθότι θα υποβιβαστούν περισσότερες ομάδες. Το θετικό για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι ότι έχει ένα πολύ καλό βασικό κορμό, που αποτελείται από εξαιρετικούς και έμπειρους πλέον ποδοσφαιριστές, παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία ο κος Πετράκης, μαζί με όλο του το επιτελείο και φυσικά θεωρώ ότι θα έχει κοντά του και όλους τους φιλάθλους που η παρουσία τους είναι πλέον αναγκαία. Στηριζόμενος πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
football-academies.gr