Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Τζορτζ Μπεστ: Ένας άστατος θρύλος Ένας «καλλιτέχνης των γηπέδων»


Σαν σήμερα, το 2005, «έφυγε» από τη ζωή ο Τζορτζ Μπεστ, που -εκτός των άλλων- έχει ξεστομίσει δύο από τις «μεγαλύτερες» ατάκες της ιστορίας:




«Ξόδεψα τα περισσότερα χρήματά μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα», αλλά και το «Αν είχα γεννηθεί άσχημος, δεν θα μαθαίνατε ποτέ τον Πελέ»

Επίσης, έχουν πει γι αυτόν το αμίμητο: «Maradona Good, Pele Better, George BEST» και... δεν ήταν υπερβολή!!!

Μέγας σε όλα του!!
gazzetta.gr

Τζορτζ Μπεστ

Ο Τζορτζ Μπεστ ήταν Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής που έγινε γνωστός παίζοντας στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν και έπαιξε ποδόσφαιρο επιπέδου μόνο για έξι χρόνια, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού, τα οποία τον οδήγησαν σε άδοξο τέλος της καριέρας του και τελικά στο θάνατο.
Τζορτζ Μπεστ (1946-2005)
Tο 1968 και σε ηλικία 22 ετών όλος ο πλανήτης θα μιλάει γι’ αυτό το αστείρευτο ταλέντο που ψηφίστηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Aγγλία, κέρδισε τη «Xρυσή Mπάλα», ενώ το κέρινο ομοίωμά του βρισκόταν ήδη στο Mουσείο Tισό. Tη χρονιά εκείνη ο «El Beatle», παρέα με τους Tσάρλτον, Στάιλς, Kιντ, Aστον, Στέπνεϊ και τα άλλα παιδιά του Mατ Mπάσμπι, κατακτούσε στο «Γουέμπλεϊ» το Kύπελλο Πρωταθλητριών. Παράλληλα, όμως, ο Mπεστ κατακτούσε και τις καρδιές του γυναικείου πληθυσμού, ενώ η έφεσή του στο αλκοόλ άρχισε να γίνεται εξάρτηση. Aπό την επόμενη κιόλας χρονιά η αντίστροφη μέτρηση για τον Mπεστ θα αρχίσει. Στον ημιτελικό του ’69 κόντρα στη Mίλαν τα ίχνη του Bορειοϊρλανδού αγνοούνται. H Γιουνάιτεντ μένει εκτός τελικού, ενώ ο Mπεστ θα επιστρέψει στο Mάντσεστερ τρεις μέρες αργότερα από την Tενερίφη, όπου συνδιασκέδαζε με την ηθοποιό Σούζαν Tζορτζ. Aπό τότε η καριέρα του θα είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος. Aπό τη Γιουνάιτεντ θα φύγει το 1974 για να καταλήξει στην άσημη Tάουν Nτανστέιμπλ, την επόμενη χρονιά στην Kορκ, ενώ το 1976 θα κάνει μια προσπάθεια να επανέλθει στην ενεργό δράση αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Φούλαμ.

Ο Τζορτζ Μπεστ σκοράρει με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ατάκες του Τζορτζ Μπεστ που έμειναν στην Ιστορία:
Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι.
Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου.
Ξόδεψα τα περισσότερα χρήματά μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα.
Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης. (αναφερόμενος στον Ντέιβιντ Μπέκαμ)
Είπαν για τον Τζορτζ Μπεστ:
Ματ Μπάσμπι (ο προπονητής του στην Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ): Ήταν ικανός και με τα δύο πόδια – μερικές φορές ήταν σαν να είχε έξι.
Πολ Γκασκόιν: Δεν θέλω να καταλήξω σαν και αυτόν.

Ο Τζορτζ Μπεστ, εναντίον της Νορθάμπτον σκοράρει 6 γκολ σε ένα παιχνίδι! 
Μετά το παιχνίδι ο αμυντικός της Νορθάμπτον, Ρέι Φαίρφαξ, δήλωσε: “Η μόνη φορά που βρέθηκα αρκετά κοντά του ήταν όταν χαιρετηθήκαμε στο τέλος του αγώνα.”
Ατέλειωτα ξενύχτια, αμέτρητες γυναίκες και άφθονο αλκοόλ ήταν σε ημερησία διάταξη στη ζωή του Μπεστ. Όταν ο Μπάσμπι τον καλούσε στο γραφείο του για τον καθιερωμένο «εξάψαλμο», ο Μπεστ έμοιαζε να ακούει με προσοχή τις παρατηρήσεις του. Στην πραγματικότητα όμως, μετρούσε τα ζωάκια που βρίσκονταν στην ταπετσαρία του τοίχου, ακριβώς από πίσω από το γραφείο του προπονητή. Όταν κάποτε ρώτησαν τον Μπεστ τι θυμάται περισσότερο από εκείνες τις «συζητήσεις», εκείνος απάντησε: «Μια φορά η κατσάδα και το βρίσιμο ήταν τόσο μεγάλης διάρκειας, που πρόλαβα να μετρήσω όλα τα ζωάκια στην ταπετσαρία», προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκομένων.
από το αφιέρωμα του e-soccer.gr: Τζορτζ Μπεστ: το πέμπτο σκαθάρι
Ειρωνεία: Όταν η Β. Ιρλανδία προκρίθηκε, επιτέλους, σε ένα Μουντιάλ (1982), ο Μπεστ ήταν τόσο «χώμα» από το αλκοόλ, ώστε να μην συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή. Ήταν, βέβαια, και 36 χρονών.
Το 2002 υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος. Ξεπάστρεψε και το δεύτερο μέσα σε 3 χρόνια.
Ο Τζορτζ Μπεστ βρέθηκε στα ποδοσφαιρικά του γεράματα στις ΗΠΑ. Το παρακάτω γκολ το πέτυχε το 1981 με τη φανέλα των San Jose Earthquakes:

Άλλες μαγικές σκηνές του Τζορτζ Μπεστ:
Το γκολ εναντίον της Μπενφίκα στον τελικό του 1968http://logomnimon.wordpress.com/