Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

ΕΠΟ: Πανίσχυρος ο Γ. Σαρρής στη Γενική Συνέλευση Δριμεία κριτική από τους προέδρους των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς

«Πανίσχυρος» βγήκε από την τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, παρά την σφοδρή επίθεση από τους προέδρους των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς κκ. Νίκο Τζώρτζογλου και Βασίλη Χατζηαποστόλου, ο κ. Γιώργος Σαρρής. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας «πέρασε» με συντριπτική πλειοψηφία (48-6 ψήφους) τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της διοίκησής του, ενώ συγκριτικά και με τις 37 Ενώσεις που τον είχαν στηρίξει στις τελευταίες εκλογές βγήκε ενισχυμένος κατά 11 Ενώσεις. Επίσης, ο κ. Σαρρής πήρε το «ναι» (απαιτούνταν 41 ψήφοι) για τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στα μέσα Ιουλίου με σκοπό τη διαγραφή των δύο Ενώσεων (Ηρακλείου και Κιλκίς) που έχουν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.




Η Γενικής Συνέλευση άρχισε με υψηλούς τόνους και κυριάρχησε το ζήτημα της προσφυγής των ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου στη Δικαιοσύνη κατά της διοίκησης και η πρόθεση της τελευταίας να διαγράψει τις δύο Ενώσεις. Ο κ. Σαρρής στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο με αφεντικά και υπηρέτες» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το «πισωγύρισμα» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άφησε ξανά αιχμές κατά του Παναθηναϊκού για το θέμα των αδειοδοτήσεων, καλώντας εκ νέου όποια ΠΑΕ επιθυμεί να αιτηθεί δημοσιοποίηση των στοιχείων του φακέλου της, ενώ υπερασπίστηκε την αναδιάρθρωση των κατηγοριών και τη μετατροπή της Γ΄ εθνικής σε αμιγώς ερασιτεχνική κατηγορία.

«Η ΕΠΟ, από την επομένη των εκλογών έως και σήμερα (και κανείς δεν ξέρει έως πότε), έχει τεθεί, επί της ουσίας, σε εισαγγελικό έλεγχο εξαιτίας επιλογών και κινήσεων που προέρχονται τόσο από το εσωτερικό της όσο και από τρίτους. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν όλο αυτό το διάστημα, η εντονότατη παρουσία εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν πτυχές της λειτουργίας της, οι ακραίες επικλήσεις αρμοδιοτήτων που ακουμπάνε ακόμη και την ουσία του αυτοδιοίκητου, είναι η κατάληξη ενός οργανωμένου σχεδίου, που έχει αφεντικά και υπηρέτες. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να πούμε ονόματα. Όλοι έχετε καταλάβει για ποιους πρόκειται, τι τους συνδέει, τι είναι αποφασισμένοι να κάνουν και ποια υπηρετική σχέση τους χαρακτηρίζει», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ κατά την τοποθέτησή του και συνέχισε: «Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όμως είναι ένα. Κανείς στη διοίκηση της ΕΠΟ, στο σώμα των Ενώσεων, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν πρόκειται να τους επιτρέψει να επιβάλουν το πισωγύρισμα που ονειρεύονται. Η ΕΠΟ θα υπερασπιστεί την ύπαρξή της, το μέλλον της και την πρόοδο του αθλήματος με όλες τις δυνάμεις της. Στο τέλος η Ομοσπονδία θα είναι η νικήτρια. Η δύναμη που αντλούμε όλοι όσοι υπερασπιζόμαστε το παρόν και το μέλλον της Ομοσπονδίας είναι τεράστια και δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε σύντομα, εντός και εκτός αιθουσών και πάντα στο ανοιχτό πεδίο της εμπιστοσύνης των Ενώσεων και της απόλυτης υπεράσπισης του Καταστατικού της ΕΠΟ, της FIFA και της UEFA. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Επίθεση από Τζώρτζογλου

Ιδιαίτερα επιθετικοί ήταν όμως και οι πρόεδροι των δύο ΕΠΣ, με το κ. Τζώρτζογλου (Ηράκλειο) να μιλάει για «παραχάραξη της ποδοσφαιρικής ιστορίας», με αφορμή τον τελικό Κυπέλλου και να θέτει όρους προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή του στα δικαστήρια. «Έχω στοιχεία ότι αντιμετωπίστηκα με ρεβανσισμό, με εκδίκηση και αδικία. Για την ΕΠΣ Ηρακλείου δεν υπάρχουν ποτέ χρήματα. Γίνονται εκλογές στο Ρέθυμνο και ξαφνικά φεύγουν χρήματα. Βγαίνει η νέα διοίκηση στο Ρέθυμνο, ξανά χρήματα! 5.000 ευρώ και 300 μπάλες! Και μου λέτε εμένα πώς δημιουργείται η βία! Βάζετε δύο γείτονες να σκοτωθούν! Εμείς τι είμαστε; Γιατί δεν πήραμε και εμείς λεφτά και μπάλες; Εδώ μέσα είναι η βία! Εμείς την παράγουμε. Όπως με τη διαιτησία, στον τελικό του Κυπέλλου, για να πουλήσετε εκδούλευση. Έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός από τη διαιτησία; Έξι διαιτητές βάλατε. Είδαμε τι έκαναν ο κ. Γιάχος, η παρέα του και η ΚΕΔ. Είστε παραχαράκτες της ποδοσφαιρικής ιστορίας! Γράψατε "κυπελλούχος αυτός". Μεταφέρατε την τροπαιοθήκη από την Τρίπολη αλλού. Εγώ θα σας έκανα μήνυση για απώλεια εσόδων. Για το θέμα των αδειοδοτήσεων δεν πρέπει να καυχιέστε. Έχουμε γίνει ανέκδοτο. Τώρα την ΕΠΟ τη διοικεί η γνωστή... τρόικα», είπε ο κ. Τζώρτζογλου και κατέληξε: «Προσωπικά, θα αποσύρω την προσφυγή που έχω κάνει κατά της ΕΠΟ, με δύο όρους: η εκπρόσωπος της FIFA να μας δώσει την επιστολή που στείλατε στη FIFA. Τι την ρωτήσατε και απάντησε να φύγει το Ηράκλειο και το Κιλκίς; Αν το κάνει, αποσύρομαι. Αν δεν γίνουν αυτά, εγώ δεν κάνω πίσω».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χατζηαποστόλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κιλκίς, κ. Χατζηαποστόλου, είπε: «Ήμουν αισιόδοξος ότι θα αλλάζατε τα πράγματα κ. Σαρρή, οι ενέργειες σας, όμως, κάθε άλλο παρά νέα εποχή θυμίζουν. Προχωρήσατε σε στελέχωση με ανθρώπους χωρίς εμπειρία, μόνο όσοι σας ψήφισαν πήραν πόστα, εξαπολύσατε ανελέητο κυνηγητό σε υπαλλήλους που δεν σας ήταν αρεστοί, προχωρήσατε σε προσλήψεις συγγενών και φίλων. Δεν κρατήσατε ούτε τα προσχήματα. Έχετε χωρίσει τις Ενώσεις σε δικές μας και δικές σας. Πουλήσατε εκδούλευση στις Ενώσεις με την κρατική επιχορήγηση. Το νέο σας "αστέρι", ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο Παπακωνσταντίνου Γιάννης, αυτός ο... μεγάλος παράγοντας, τον έχετε βάλει και παρεμβαίνει στις εκλογές των Ενώσεων. Γυρίζει στις Ενώσεις με έξοδα της ΕΠΟ. Επικαλείστε το αυτοδιοίκητο όποτε θέλετε και κάνατε αναδιάρθρωση κατά παράβαση του καταστατικού. Μιλάτε για αμαρτωλό παρελθόν για κάποιους. Εσείς τι είστε; Από παρθενογένεση ήρθατε; Εσείς είστε αυτός που θυμίζετε αυτό το αμαρτωλό παρελθόν. Οι Παπανικολάου, Κουρίδης και Υφαντής που διοικούν την ΕΠΟ, δεν είναι ποδοσφαιρικό παρελθόν; Μιλήσατε για σχέδιο αποδόμησής σας. Γιατί δεν μας λέτε για το σχέδιο αναδόμησής σας; Πώς αναδειχθήκατε; Ξαφνικά σας αγάπησαν οι Ενώσεις;».

Ο απολογισμός Σαρρή

Ο κ. Σαρρής, αφού αρχικά ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γιάννη Ιωαννίδη, και ευχήθηκε να υπάρχει ανάλογο επίπεδο σχέσεων και με τον διάδοχό του κ. Γιάννη Ανδριανό, έκανε τον απολογισμό της ως τώρα θητείας της διοίκησής του, λέγοντας μεταξύ άλλων:

- Για την κάρτα υγείας: «Παρουσιάστηκε το 2005, ως η υλοποίηση ενός μόνιμου αιτήματος των σωματείων και των Ενώσεων. Η διασύνδεσή της με θέματα υγείας, αλλά και την ίδια τη ζωή των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, της προσέδωσε χαρακτήρα οράματος. Αποδείχθηκε, στην πράξη, η μεγαλύτερη ιστορικά παγίδα στην οποία έπεσε η Ομοσπονδία. Τα νούμερα που χάθηκαν και είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ανευρεθούν ποτέ ζαλίζουν. Δεκατρία εκατομμύρια ευρώ ψάχνει και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να τα βρει η Ομοσπονδία, οι Ενώσεις και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Κι άλλα τόσα και παραπάνω πρέπει να πληρωθούν σύμφωνα με τη σύμβαση, χειρότερη της οποίας δεν πρέπει να έχει υπογραφεί στην νεότερη ελληνική ιστορία. Η νέα διοίκηση διακήρυξε προεκλογικά την αμετακίνητη απόφασή της να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και το έπραξε άμεσα, χωρίς να υπολογίσει προσωπικό ή πολιτικό κόστος. Μπλόκαρε την υλοποίηση της σύμβασης, προχώρησε σε νέες συνομιλίες με την ανάδοχο εταιρεία και, όταν έγινε απολύτως φανερό πως τίποτα θετικό δεν πρόκειται να προκύψει για την Ομοσπονδία, την κατήγγειλε εκεί που έπρεπε και ετοιμάζεται για ένα σκληρό δικαστικό αγώνα με την πεποίθηση πως έχει όλα τα δίκια του κόσμου με το μέρος της. Το ίδιο ακριβώς θα πράξει και με όσους ευθύνονται για την υπόθεση».

- Για το «μνημόνιο» ΠΣΑΠ και Επαγγελματικών Λιγκών: «Στο περιθώριο της σκληρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, τα συμβόλαια στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έδειχναν να υποφέρουν σημαντικά, ως προς την έγκαιρη και καθολική εξυπηρέτησή τους. Τα αιτήματα των επαγγελματικών ενώσεων για τη ρύθμιση πλευρών της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας, ήταν πολλά και καθημερινά. Οι πιέσεις "να βρεθεί μια λύση για να μην κλείσουν εταιρείες" συνεχείς. Όλες εδράζονταν σε πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που αποδείκνυαν, πως οι παλιές συμφωνίες δεν μπορούσαν πλέον να ισχύουν, ούτε να εξυπηρετηθούν. Οι διαδικασίες για την σύγκληση διάσκεψης των εταίρων ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές και ήταν πολύωρες, πολυήμερες και σκληρές. Η ΕΠΟ παρούσα σε όλες, με κομβικής σημασίας παρεμβάσεις και με εμφανή τη διάθεση να υπάρξει συμφωνία προς όφελος όλων των πλευρών είδε, τελικά, την επιλογή της να δικαιώνεται. Με την πολύτιμη συνδρομή του ΠΣΑΠ και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις όλων των πλευρών η συμφωνία ολοκληρώθηκε, κυρώθηκε από τα αρμόδια όργανα και πια λειτουργεί κανονικά».

- Για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών: «Ήδη από τον Απρίλιο 2011, είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΠΟ η αναδιάρθρωση, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, του πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας. Στη συζήτηση που τότε έλαβε χώρα, εκφράστηκε η ευχή η αναδιάρθρωση αυτή να συνδυαστεί με μία ανάλογη στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Το πρόβλημα που τότε υπήρχε και λειτουργούσε ανασταλτικά ήταν το θεσμοθετημένο νομικό καθεστώς (ΠΑΕ και ΤΑΠ) των ομάδων της Γ΄ Εθνικής. Καθώς η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Δ΄ Εθνικής εξελισσόταν ομαλότατα η Πολιτεία, με θεσμική παρέμβασή της τον Ιανουάριο 2013, τροποποίησε το καθεστώς των ομάδων της Γ΄ Εθνικής σε απολύτως ερασιτεχνικό, προσφέροντας στην Ομοσπονδία μία μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει στην συνένωση δύο ερασιτεχνικών κατηγοριών από την αγωνιστική περίοδο 2013-2014. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται απολύτως ικανοποιητική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, διαμορφώνει ένα πιο υγιές τοπίο στις εθνικές κατηγορίες, μειώνει το κόστος λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αναβαθμίζει σημαντικά την ερασιτεχνική εκδοχή του αθλήματος, που τόσο καιρό η Ομοσπονδία αναζητούσε τρόπους να την πετύχει».

- Για το θέμα των αδειοδοτήσεων: «Κορυφαία διαδικασία η οποία περιβάλλεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, από μύθους και κατασκευές ενόχων. Η διοίκηση έθεσε ως στόχο να αναβαθμίσει τη διαδικασία, να εξηγήσει σε όλους τα όρια και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και να σταματήσει, εν τη γενέσει τους, τις όποιες αμφισβητήσεις της διαδικασίας. Πέτυχε, απολύτως, σε όλα με την πολύτιμη βοήθεια του Τμήματος Αδειοδότησης. Στην εξέλιξη των διαδικασιών ζήσαμε αντικρουόμενες αποφάσεις των Επιτροπών Αδειοδότησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Πιστή στην απόφασή της να μην εμπλακεί σε καμία περίπτωση στις αποφάσεις των Επιτροπών, να στηρίξει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους, η ΕΠΟ αποδέχθηκε τις αποφάσεις τους όποιες και αν ήταν αυτές. Σήμερα, περηφανεύεται να υποστηρίξει ότι διαθέτει ένα αποδεκτό, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, Τμήμα Αδειοδότησης, οι εισηγήσεις και το επίπεδο αξιοπιστίας του οποίου πανηγυρικά επιβεβαιώθηκαν και εκτός συνόρων. Στρεφόμενη δε προς κάθε πλευρά, που μπορεί ακόμη και σήμερα να αισθάνεται πως μία απόφαση εσωτερικού ή διεθνούς οργάνου δεν είναι σύμφωνη με τα όσα η ίδια πιστεύει για το φάκελό της, την καλεί να αποδεχθεί εγγράφως την άρση της εμπιστευτικότητας και την δημοσιοποίηση του φακέλου της. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά επικοινωνιακά κόλπα, παλιάς κοπής που δεν πείθουν πια ούτε τις οργανωμένες θύρες οπαδών».

- Για τη μεταφορά των χρεών ΠΑΕ που διαλύονται στα ιδρυτικά ερασιτεχνικά σωματεία: «Η απειλή από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας να παρεμβαίνει αποφασιστικά και σκληρά στις περιπτώσεις όπου ερασιτεχνικά σωματεία ιδρυτικά των ΠΑΕ κληρονομούσαν οφειλές προς αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές και προπονητές, υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η FIFA, λειτουργώντας με βάση τους δικούς της κανόνες, δεν αντιλαμβάνονταν την ιδιαιτερότητα της μετάβασης από ένα νομικό καθεστώς σε ένα άλλο, ούτε την πρόβλεψη του νόμου 2725/1999, που θεωρεί πως το ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο δεν κληρονομεί καμία οικονομική οφειλή της ΠΑΕ. Χρειάστηκε η ΕΠΟ να ταξιδέψει δύο φορές στη Λοζάνη, να εξηγήσει δια ζώσης στους αρμόδιους την παγκόσμια ιδιαιτερότητα του ελληνικού νόμου και να ζητήσει ειδικό καθεστώς, έστω και προφορικώς, για τις ελληνικές ομάδες. Τι συμφωνήθηκε; Ότι από την ώρα που μία ΠΑΕ ολοκληρώνει τη διαδικασία εκκαθάρισης και πλέον δεν υφίσταται ούτε τυπικά, το ερασιτεχνικό σωματείο δεν κληρονομεί καμία οφειλή. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Πολιτεία θεσμοθέτησε, με παρέμβαση της ΕΠΟ, τρίμηνη διαδικασία εκκαθάρισης των ΠΑΕ που υποβιβάζονται σε ερασιτεχνική κατηγορία, αντί αυτής των τριάντα μηνών που προβλέπονταν παλαιότερα».
tovima.gr