Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Προκήρυξη Α΄ φάσης Σχολικών πρωταθλημάτων Λυκείων


Προκήρυξη Α΄ φάσης Σχολικών πρωταθλημάτων ομαδικών αθλημάτων Γενικών & Επαγγελματικών Λυκείων

Κανένα νέο σχετικώς με τα σχολικά πρωταθλήματα στίβου που έμειναν πάλι πίσω, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι γι’ αυτό.
Χαρακτηριστικό είναι πως τη νέα αυτή σχολική περίοδο δεν διεξήχθη ούτε καν η πρώτη φάση του ανωμάλου δρόμου για γυμνάσια και λύκεια, αναζητώντας όλοι την αρχή της δράσης μέσα στο 2013.

Συμφώνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού κι Αθλητισμού που έφτασε στις Διευθύνσεις α’ Βάθμιας και β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, προτεραιότητα έχουν τα σχολικά πρωταθλήματα ομαδικών αθλημάτων, κυρίως σε ποδόσφαιρο και καλαθοσφαίριση, μια και τον ερχόμενο Απρίλη και Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τους Γαλλία και Κύπρο αντιστοίχως.

Το θέμα είναι να μην υπάρξει πάλι η καθιερωμένη καθυστέρηση και η τέλεση των αγώνων την τελευταία στιγμή, καθώς αρκετά παιδιά έχουν φιλοδοξίες αλλά στηρίζονται και στις επιδόσεις τους για να πάρουν έξτρα μόρια για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το έγγραφο του Υπουργείου που αναφέρει το τι θα γίνει σχετικώς με τον προγραμματισμό των σχολικών πρωταθλημάτων του 2012-2013, είναι το παρακάτω:

ΘΕΜΑ: "Προγραμματισμός σχολικών αγώνων Λυκείων και αγώνων Αθλο-Παιδείας Δημοτικών και Γυμνασίων σχολικού έτους 2012-2013"

Κοινοποιήθηκε το Σάββατο 26/01/2013 η προκήρυξη της Α΄ φάσης Σχολικών πρωταθλημάτων ομαδικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ), Γενικών & Επαγγελματικών Λυκείων από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για το σχολικό έτους 2012-2013

Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους σχολικούς αγώνες Ομαδικών Αθλημάτων (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ μαθητών - μαθητριών, ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μαθητών - μαθητριών, ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μαθητών - μαθητριών, ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μαθητών - μαθητριών ) σε επίπεδο Νομού Α΄ Φάσης, μεταξύ των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Χανίων για το σχολικό έτος  2012 -2013.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γεννηθέντες τα έτη 1995, 1996, 1997 και 1998.

Η Α’ φάση των Ομαδικών Αθλημάτων για μαθητές-τριες συμπεριλαμβανομένου του γυναικείου Ποδοσφαίρου (εφόσον συγκροτηθούν ομάδες), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31/1/2013.

Επισημαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο Άθλημα της Καλαθοσφαίρισης, καθότι το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης θα διεξαχθεί στην περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου (Famagusta) της Κύπρου από 28 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2013.

Το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στο Μπορντώ (Bordeaux ) της Γαλλίας από 14 έως 22 Απριλίου 2013 .

Πηγή

Αναλυτικά η προκήρυξη

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) Στους αγώνες μετέχουν μαθητές-μαθήτριες που φοιτούν σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο, σε Επαγγελματικό Λύκειο ή σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα αρμοδιότητας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. του οποίου ο τίτλος απόλυσης είναι ισότιμος με τον τίτλο του Γενικού Λυκείου. Οι μαθητές-μαθήτριες πρέπει να φοιτούν κανονικά και κατά την ημέρα της συμμετοχής τους δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί:

αα΄ Οι μαθητές-μαθήτριες Γενικού Λυκείου τις εκατόν δέκα τέσσερις (114) και Επαγγελματικού Λυκείου τις εκατόν εξήντα τέσσερις (164) απουσίες (αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες)
αβ΄ Οι μαθητές-μαθήτριες Εσπερινού Γενικού Λυκείου και Εσπερινού Επα.Λ. τις εκατόν τριάντα (130) απουσίες (αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες).
αγ΄ Οι μαθητές-μαθήτριες άλλων τύπων Λυκείων, όπως Εκκλησιαστικών, Μουσικών κ.λ.π. τις εκατόν δέκα τέσσερις (114) απουσίες (αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες), στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
β) Στους αγώνες αυτούς μετέχουν μαθητές-μαθήτριες Λυκείου που έχουν γεννηθεί κατά το δέκατο όγδοο έτος πριν από το έτος τέλεσης των αγώνων ή τα τρία επόμενα. Παράδειγμα: Το έτος 2013 μετέχουν μαθητές-μαθήτριες που γεννήθηκαν το 2013 - 18 = 1995 όπως και στα έτη 1996, 1997 και 1998.

γ) Μαθητές-μαθήτριες που φοιτούν στο σχολείο με αρχική εγγραφή ή μετεγγραφή που είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της παραγράφου 2 Άρθρο 11 της  Γ4/112843/14-10-2005 Απόφασης του ΥΠ.Ε.Π.Θ με τις τροποποιήσεις αυτής.

(11.2.Ομαδικά Αθλήματα  μαθητών Λυκείου

11.2.1 Δικαίωμα συμμετοχής με ομάδα Λυκείου σε ομαδικό άθλημα έχουν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριεςπου φοιτούν στο Λύκειο αυτό με πρώτη κανονική εγγραφή από την Α΄ τάξη, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 104/1979 (Φ.Ε.Κ. 23 τ. Α΄ / 7-2-1979).

Μαθητής ή μαθήτρια που προέρχεται από μετεγγραφή δεν μπορεί να λάβει μέρος σε ομαδικό άθλημα με ομάδα του σχολείου μετεγγραφής εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν μετοίκησε και η νέα κατοικία ευρίσκεται σε απόσταση που καθιστά αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη την μετακίνησή του στο Λύκειο από όπου πήρε μετεγγραφή. Η μετοίκηση αυτή πρέπει να οφείλεται σε υπηρεσιακή μετακίνηση γονέα εφόσον είναι Δημόσιος Υπάλληλος (Πολιτικός Υπάλληλος, Στρατιωτικός, Υπηρετεί σε Σώματα Ασφαλείας, Λιμενικός, ή Υπάλληλος Δημόσιας Επιχείρησης). Η μετακίνηση αυτή πρέπει να είναι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών.

β) Αν η μετεγγραφή οφείλεται σε παλιννόστηση Ελληνόπαιδος από σχολείο του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει φοιτήσει σε σχολείο ή σχολεία του εξωτερικού διαδοχικά για τουλάχιστον δύο (2) συνεχόμενα σχολικά έτη.

γ) Αν η μετεγγραφή οφείλεται σε κατάργηση τμήματος κατεύθυνσης ή τμήματος σχολείου και υποχρεωτικής μετεγγραφής σε Λύκειο της ίδιας περιοχής.

δ) Αν η μετεγγραφή οφείλεται σε υπηρεσιακή ανάγκη, σε περίπτωση κατάργησης Λυκείου, ιδρύσεως Λυκείου ή υπεραριθμίας μαθητών σε Λύκειο και υποχρεωτικής μετεγγραφής σε Λύκειο της ίδιας περιοχής.

ε) Να φοιτούσε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου και μετεγγράφηκε στην Α΄ τάξη Λυκείου για να φοιτήσει σε Ειδικό Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης ( Ε.Τ.Α.Δ.) εφόσον η μετεγγραφή έγινε μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.

στ) Αν η μετεγγραφή έγινε στην Β΄ ή Γ΄ τάξη Λυκείου για να φοιτήσει σε Ειδικό Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης ( Ε.Τ.Α.Δ.) εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της Γ4/1825/27-9-1999 Υπουργικής Απόφασης του Υπ.Ε.Π.Θ. «περί Ειδικών Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείου», όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει.

ζ) Αν η μετεγγραφή έγινε σε Πρότυπο ή Πειραματικό Λύκειο.

Τροποποιούμε και συμπληρώνουμε την παράγραφο 11.2.1 ως ακολούθως: (Υ.Α. 141081/Γ4/ 08-12-2011, ΦΕΚ 2794/τ. Β’/8-12-2011)

κ΄ Μαθητές που μετεγγράφονται λόγω αλλαγής τύπου Λυκείου.

κ΄.α΄) Από το Γενικό Λύκειο σε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) ή αντίστροφα.

κ΄.β΄) Από Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) σε άλλο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) ή άλλο ισότιμο τίτλο σπουδών, λόγω μη ύπαρξης τομέα ή ειδικότητας ή κατάργησης τομέα ή ειδικότητας.

11.2.2 Ο Διευθυντής Λυκείου στις καταστάσεις συμμετοχής του σχολείου του σε ομαδικό άθλημα βεβαιώνει ότι οι μαθητές - μαθήτριες που περιλαμβάνονται φοιτούν στο σχολείο με αρχική εγγραφή ή με μετεγγραφή που έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και εμπίπτει στις εξαιρέσεις της προηγούμενης παραγράφου. Στην στήλη των μετεγγραφών συμπληρώνει «ΟΧΙ» ή την ημερομηνία μετεγγραφής αναλόγως.

11.2.3 Συμμετοχή σε ομαδικό άθλημα μαθητή - μαθήτριας με μετεγγραφή που δεν είναι σύμφωνη με τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις (§ 11.2.1) ή που δεν αναφέρεται ότι είναι από μετεγγραφή, (στην στήλη μετεγγραφών αναφέρεται «ΟΧΙ»), είναι αντικανονική και έχει ως αποτέλεσμα το μηδενισμό της ομάδας μετά από ένσταση.

11.2.4 Μαθητές - μαθήτριες, με μετεγγραφή που δικαιούνται κατ’ εξαίρεση να συμμετάσχουν σε ομαδικό άθλημα, μπορούν να λάβουν μέρος με την ομάδα του σχολείου τους από την επομένη ημέρα από την ολοκλήρωση της μετεγγραφής, σε οποιαδήποτε Φάση και αν ευρίσκεται το Σχολικό Πρωτάθλημα.)

2. ΣΥΝΟΔΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

2.1 Την κάθε σχολική ομάδα στα ομαδικά αθλήματα στην κάθε Φάση συνοδεύει καθηγητής Φυσικής Αγωγής που υπηρετεί στο σχολείο και ορίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου.
Σε περίπτωση μη συμμετοχής των καθηγητών Φυσικής Αγωγής ο Διευθυντής μπορεί :

α) Να ορίσει καθηγητή άλλης ειδικότητας που υπηρετεί στο σχολείο.

β) Σε περίπτωση που κανείς από το διδακτικό προσωπικό δεν δέχεται να συνοδεύσει την ομάδα, εφόσον πρόκειται για Δημόσιο Σχολείο, μπορεί να ζητήσει από την Ο.Ε.Σ.Α. να ορίσει συνοδό που να υπηρετεί σε άλλο σχολείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ίδια περίπτωση, εφόσον πρόκειται για Ιδιωτικό Σχολείο ο ορισμός γίνεται όπως στο προηγούμενο εδάφιο.

γ) Στην περίπτωση που και πάλι υπάρχει αδυναμία για εξεύρεση συνοδού, την ομάδα μπορεί να συνοδεύσει γονέας ή κηδεμόνας που θα ορισθεί από τον Διευθυντή του σχολείου.

δ) Σε περίπτωση που παρά τις παραπάνω ενέργειες δεν βρεθεί λύση, η ομάδα δεν δύναται να συμμετάσχει σε αγώνες.

2.2 Οι σχολικοί αγώνες πρωτίστως στοχεύουν στη χαρά της συμμετοχής των μαθητών/τριών – αθλητών/τριων και των φιλάθλων και στη βιωματική προώθηση της δια βίου άθλησης, του φίλαθλου πνεύματος και του σεβασμού του αντιπάλου. Σ’ αυτό το πνεύμα παρακαλούμε για τη βοήθεια σας στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την κόσμια συμπεριφορά μαθητών/τριών και τυχόν φιλάθλων.

Κατά την διάρκεια του αγώνα, στον ειδικό χώρο για τους αναπληρωματικούς παίκτες, ως προπονητής μπορεί να ευρίσκεται μόνο συνοδός που είναι καθηγητής του σχολείου ή έχει ορισθεί από την Ο.Ε.Σ.Α.

α) Ομάδα χωρίς συνοδό δεν δύναται να συμμετάσχει στους αγώνες.
β) Οι συνοδοί των ομάδων είναι υπεύθυνοι για την κόσμια συμπεριφορά των μαθητών αθλητών-αθλητριών και μαθητών φιλάθλων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.
Σχολείο που θα δημιουργήσει επεισόδια ή φθορές στον αγωνιστικό χώρο θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό και θα υποχρεωθεί να αποκαταστήσει τις φθορές.
γ) Οι συνοδοί καθηγητές είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

3. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Για τη συμμετοχή μαθητών-μαθητριών είναι απαραίτητη η προσκόμιση από το συνοδό των παρακάτω δικαιολογητικών:

α) Αθλητική μαθητική ταυτότητα ( Υπόδειγμα 1 ) η οποία υπογράφεται και σφραγίζεται από το Διευθυντή του Σχολείου.

β) Ιατρική Βεβαίωση η οποία συμπληρώνεται στην αθλητική μαθητική ταυτότητα ή επισυνάπτεται σε αυτή και πρέπει να έχει ημερομηνία που να μην υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα του αγώνα.

Δεν θα γίνουν αποδεκτά τα Ατομικά Δελτία Υγείας ( Α.Δ.Υ. ) των μαθητών – μαθητριών ως Ιατρική Βεβαίωση γιατί σύμφωνα με την αρ. 58410/Γ4/14-6-2005 Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απόρρητα έγγραφα, μη ανακοινώσιμα.

Εάν η Ιατρική Βεβαίωση συμπληρώνεται από τον ιατρό πάνω στη Μαθητική Ταυτότητα, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει ημερομηνία εξέτασης του μαθητή – μαθήτριας ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της Μαθητικής Ταυτότητας από το Διευθυντή του Σχολείου.

γ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του μαθητή και των δύο πλευρών της, θεωρημένη από το Διευθυντή του Σχολείου.

δ) Φωτοτυπία του δελτίου ατομικών στοιχείων, κάθε μαθητή που αναγράφεται στην κατάσταση συμμετοχής, μόνο της πλευράς που αναφέρονται τα στοιχεία του μαθητή, η αρχική του εγγραφή στο Σχολείο, το Σχολείο προέλευσης και τυχόν μετεγγραφές του μαθητή, θεωρημένη από το Διευθυντή του Σχολείου.

ε) Κατάσταση συμμετοχής του Σχολείου (Υπόδειγμα 3, σε 2 σελίδες) με συμπληρωμένα  όλα τα ζητούμενα στοιχεία.

4. ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ

Τα ομαδικά αθλήματα που μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες Λυκείου είναι :

Καλαθοσφαίριση
Πετοσφαίριση
Χειροσφαίριση
Ποδόσφαιρο
Από τα παραπάνω αθλήματα δικαίωμα συμμετοχής κάθε μαθητής - μαθήτρια έχει μόνο σε ένα (1) άθλημα. Εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία που έχουν λιγότερους από 120 μαθητές-μαθήτριες.

5. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ο αριθμός των μαθητών-μαθητριών που συμμετέχουν σε κάθε σχολική ομάδα που απαρτίζεται από μαθητές-μαθήτριες του ιδίου σχολείου είναι :

Καλαθοσφαίριση Δώδεκα [12]
Πετοσφαίριση Δώδεκα [12]
Χειροσφαίριση Δεκατέσσερις [14]
Ποδόσφαιρο Δέκα επτά [17]
Τα Λύκεια με Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Ε.Τ.Α.Δ.), μετέχουν με μία μόνο ομάδα μαθητών και μαθητριών σε κάθε ομαδικό άθλημα.

Η κάθε ομάδα συγκροτείται από μαθητές ή μαθήτριες του σχολείου ανεξάρτητα από το τμήμα που φοιτούν.

Αντικατάσταση παικτών είναι δυνατή σε κάθε αγώνα. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που η ομάδα κατακτήσει νίκη που παρέχει προνόμια στους αθλητές που έλαβαν μέρος με αυτήν και συνέβαλαν στην κατάκτηση της νίκης, οι αθλητές για να τύχουν των προνομίων, πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες που έδωσε η ομάδα σε όλες τις φάσεις, δηλαδή Α΄, Β΄ και Γ΄. Ως ενεργός συμμετοχή δεν θεωρείται η αναγραφή μόνο του αθλητή στο φύλλο αγώνα, αλλά να φαίνεται ότι ο αθλητής αγωνίστηκε στον αγώνα.

Ειδικά για την Χειροσφαίριση, που σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν φαίνεται στο φύλλο αγώνα η συμμετοχή αθλητή, σε όλους τους σχολικούς αγώνες είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση ενός «Σ» δίπλα στον αριθμό του παίκτη, κατά την στιγμή της πρώτης εισόδου του στον αγωνιστικό χώρο για να αγωνισθεί.

6. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

6.1. ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

6.1.1 Διάρκεια αγώνα στους εσωτερικούς αγώνες των σχολείων, στην Α΄ και Β΄ Φάση των αγώνων και στην Γ΄ Φάση εκτός από τον τελικό και μικρό τελικό: Τέσσερις περίοδοι των οκτώ (8΄) λεπτών. Μεταξύ της 1ης και 2ης περιόδου και μεταξύ της 3ης και 4ης περιόδου υπάρχουν διαλείμματα των δύο (2΄) λεπτών. Μεταξύ της 2ης και 3ης περιόδου υπάρχει διάλειμμα δεκαπέντε (15΄) λεπτών.

Ισοπαλία – παρατάσεις: Δίδονται παρατάσεις των πέντε (5΄) λεπτών μέχρι να υπάρξει νικήτρια ομάδα. Μεταξύ 4ης περιόδου και 1ης παράτασης όπως και πριν από κάθε τυχόν επόμενη παράταση υπάρχει διάλειμμα δύο (2΄) λεπτών.

6.1.2 Σε όλους τους αγώνες με διάρκεια τεσσάρων περιόδων των οκτώ (8΄) λεπτών ισχύουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στους διεθνείς κανονισμούς:

α) Τα ατομικά σφάλματα παίκτη περιορίζονται στα τέσσερα (4).  Δηλαδή παίκτης που διέπραξε τέσσερα (4) σφάλματα προσωπικά ή τεχνικά θα ειδοποιείται από τον διαιτητή να εγκαταλείψει τον αγώνα.

β) Τα ομαδικά σφάλματα σε μία περίοδο του αγώνα περιορίζονται και μία  ομάδα βρίσκεται σε κατάσταση ποινής ομαδικών σφαλμάτων μόλις διαπράξει τρία (3) ομαδικά σφάλματα σε μία περίοδο. Δηλαδή μετά το τρίτο σφάλμα τοποθετείται ο δείκτης των ομαδικών σφαλμάτων στο άκρο του τραπεζιού της Γραμματείας, πλησιέστερα προς τον πάγκο της ομάδας που το διέπραξε. Ελεύθερες βολές θα δίδονται από το τέταρτο σφάλμα.

6.2. ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Διάρκεια αγώνα στους εσωτερικούς αγώνες των σχολείων, στην Α΄ και Β΄ Φάση και στην Γ΄ Φάση εκτός από τον τελικό και μικρό τελικό: Δύο (2) νικηφόρα set των εικοσιπέντε (25) πόντων. Σε περίπτωση που ο αγώνας φθάσει να είναι 1 - 1 set, το τρίτο set διεξάγεται όπως προβλέπεται στους διεθνείς κανονισμούς για την διεξαγωγή του πέμπτου set. ( Στους δεκαπέντε (15) πόντους).

6.3. ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Διάρκεια αγώνα στους εσωτερικούς αγώνες των σχολείων, στην Α΄ και Β΄ Φάση και στην Γ΄ Φάση εκτός από τον τελικό και μικρό τελικό: Δύο (2) ημίχρονα των είκοσι πέντε ( 25΄) λεπτών. Ισοπαλία στους εσωτερικούς αγώνες των σχολείων, στην Α΄ και Β΄ Φάση και στην Γ΄ Φάση εκτός από τον τελικό και μικρό τελικό: Ακολουθείται η διαδικασία των πέναλτι χωρίς να δοθεί παράταση.

6.4. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διάρκεια αγώνα στους εσωτερικούς αγώνες των σχολείων, στην Α΄ και Β΄ Φάση και στην Γ΄ Φάση εκτός από τον τελικό και μικρό τελικό: Δύο (2) ημίχρονα των τριάντα πέντε ( 35΄) λεπτών. Ισοπαλία στους εσωτερικούς αγώνες των σχολείων, στην Α΄ και Β΄ Φάση και στην Γ΄ Φάση εκτός από τον τελικό και μικρό τελικό:

Ακολουθείται η διαδικασία των πέναλτι χωρίς να δοθεί παράταση.

7. ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Μαθητής, αθλητής -τρια που αποβλήθηκε δεν αντικαθίσταται από άλλον. Μαθητής, αθλητής-τρια που θα αποβληθεί από αγώνα για ανάρμοστη συμπεριφορά σε οποιαδήποτε Φάση, αποκλείεται από όλους τους αγώνες όχι μόνο του αθλήματος που αποβλήθηκε, αλλά από όλους τους αγώνες ομαδικών και ατομικών αθλημάτων κατά την ίδια σχολική χρονιά.
Μαθητής, αθλητής-τρια που θα αποβληθεί από αγώνα για ανάρμοστη συμπεριφορά σε οποιαδήποτε Φάση και η ποινή που προβλέπεται από τους κανονισμούς του αθλήματος είναι από πέντε (5) αγωνιστικές και άνω αποκλείεται από όλους τους σχολικούς αγώνες για όσα χρόνια είναι μαθητής.
Μαθητής, αθλητής-τρια που θα αποβληθεί από αγώνα για κάθε άλλη αιτία, τιμωρείται σύμφωνα με τους κανονισμούς του αθλήματος και επανέρχεται μετά την έκτιση της προβλεπόμενης ποινής.
8. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Στα ομαδικά αθλήματα, για να εκδικασθεί μια ένσταση θα πρέπει:

α) Να αναγραφεί η ένσταση στο φύλλο αγώνα και να υπογραφεί από τον αρχηγό της ομάδας ή το συνοδό καθηγητή. Ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία από τους κανονισμούς του αθλήματος, αν ο διαιτητής ή άλλοι παράγοντες του αγώνα, πρέπει να απαντήσουν συνοπτικά επί του φύλλου αγώνα.

β) Να υποστηριχθεί η ένσταση με έγγραφο του σχολείου προς την Ο.Ε.Σ.Α.  που διοργάνωσε τον αγώνα εντός δύο ( 2 ) εργάσιμων ημερών ανεξάρτητα από ποιο χρονικό διάστημα προβλέπεται στους κανονισμούς της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας. Συνυποβάλλεται παράβολο έντυπο 20 € (χωρίς να συμπληρωθούν τα στοιχεία).

Ενστάσεις που αφορούν παράβαση των διεθνών κανονισμών, μπορούν να γίνουν για παράβαση διεθνών κανονισμών. Οι ενστάσεις αυτές μπορούν να γίνουν στην πρώτη διακοπή του αγώνα ή αργότερα, υποχρεωτικά όμως πριν την υπογραφή του φύλλου αγώνα από το διαιτητή ή τον Α΄ διαιτητή.

Ενστάσεις που αφορούν αντικανονική συμμετοχή μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα, υποχρεωτικά όμως πριν την υπογραφή του φύλλου αγώνα από το διαιτητή ή τον Α΄ διαιτητή. Πρέπει να αναφερθεί συγκεκριμένος αθλητής ή αθλητές για τους οποίους γίνεται η ένσταση. Αόριστες ενστάσεις για αντικανονική συμμετοχή αθλητών ή όλων των αθλητών της αντίπαλης ομάδας δε γίνονται δεκτές.

Ενστάσεις που αφορούν πλαστοπροσωπία μπορούν να γίνουν τη στιγμή που, ο αθλητής που κατηγορείται για πλαστοπροσωπία, μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να αγωνισθεί ή όταν αυτή γίνει αντιληπτή. Στην περίπτωση αυτή γίνεται έλεγχος του αθλητή με τη φωτογραφία της μαθητικής-αθλητικής ταυτότητας και της φωτοτυπίας της αστυνομικής του ταυτότητας. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί διαφορά κατάσχεται η μαθητική-αθλητική ταυτότητα και το θέμα παραπέμπεται στη διοργανώτρια Ο.Ε.Σ.Α.

Όλες οι ενστάσεις εκδικάζονται από τη διοργανώτρια Ο.Ε.Σ.Α. Αν μια ένσταση δεν υποστηριχθεί, μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια ή δεν κατατεθεί το σχετικό παράβολο, δεν εκδικάζεται αλλά απορρίπτεται για τυπικούς λόγους.

9. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η μετακίνηση των σχολικών ομάδων γίνεται με ευθύνη του Διευθυντή του κάθε σχολείου. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί πρέπει να αναγράφονται και στην κατάσταση συμμετοχής του σχολείου.

10. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

α) Στους αγώνες ισχύουν οι επίσημοι κανονισμοί του αθλήματος και οι ειδικές διατάξεις της προκήρυξης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. που σε κάθε περίπτωση αντίθεσης με τους κανονισμούς αθλημάτων και πρωταθλημάτων υπερτερούν έναντι κάθε άλλης διάταξης.

β) Σχολική ομάδα που δήλωσε συμμετοχή σε αγώνες Α΄ φάσης και δεν παρουσιάστηκε σε προγραμματισμένο αγώνα ή παρουσιάστηκε χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή χωρίς τους απαραίτητους για την έναρξη του αγώνα αθλητές, μηδενίζεται. Σε περίπτωση που η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδοποιηθεί τουλάχιστον τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν από τον αγώνα, ότι η ομάδα αδυνατεί να αγωνιστεί και αποσύρεται, ο αγώνας ματαιώνεται και η αντίπαλος ομάδα προκρίνεται στον επόμενο γύρο χωρίς αγώνα.

γ) Σχολείο που δύο ομάδες του μηδενίστηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο (β) κατά το ίδιο σχολικό έτος, αποκλείεται από όλα τα ομαδικά αθλήματα κατά το έτος αυτό και οι ομάδες που μηδενίστηκαν αποκλείονται και κατά το επόμενο σχολικό έτος. Αγώνες που ματαιώθηκαν δεν υπολογίζονται.

δ) Η ομαδική κατάσταση, οι μαθητικές ταυτότητες και όλα τα συνοδευτικά δικαιολογητικά, πρέπει να κατατίθενται στη γραμματεία ή στο διαιτητή για το ποδόσφαιρο, 20΄ πριν την έναρξη του αγώνα, για να συμπληρωθεί το φύλλο αγώνα. Χωρίς τη μαθητική ταυτότητα και την ιατρική Βεβαίωση δε λαμβάνει κανείς μέρος στους σχολικούς αγώνες. Μη προσκόμιση της ομαδικής κατάστασης συνεπάγεται μηδενισμό της ομάδας χωρίς να γίνει ο αγώνας

Οι Mαθητικές Aθλητικές Tαυτότητες επιστρέφονται μετά τη λήξη του αγώνα, εκτός αν υπάρχει ένσταση πλαστοπροσωπίας για το μαθητή - αθλητή ή παραπέμπεται για αντιαθλητική συμπεριφορά, οπότε η μαθητική ταυτότητα επιστρέφεται μετά την απόρριψη της ένστασης ή τη λήξη της ποινής.

Οι ομαδικές Καταστάσεις Συμμετοχής και των δύο σχολείων, επισυνάπτονται στο πρωτότυπο του φύλλου αγώνα και παραδίδονται στην Οργανωτική Επιτροπή.

Κάθε φορά που προκρίνεται μία σχολική ομάδα, θα πρέπει να προσκομίζεται νέα Κατάσταση Συμμετοχής συμπληρωμένη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

ε) Διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος ή αναγραφή ονόματος αθλητικού συλλόγου στις εμφανίσεις (φανέλα και φόρμα) αθλητών απαγορεύεται. Σε περίπτωση παράβασης ο αθλητής υποχρεούται σε αλλαγή της εμφάνισης ή επικάλυψη της διαφήμισης ή του ονόματος του αθλητικού συλλόγου. Σε άλλη περίπτωση δεν του επιτρέπεται να λάβει μέρος στον αγώνα.

Η αναγραφή του ονόματος ή του σήματος του κατασκευαστή σε κάθε αθλητικό είδος δεν θεωρείται διαφήμιση.

στ) Σχολεία που τελούν υπό κατάληψη δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους σχολικούς αγώνες.

ζ) Οτιδήποτε δεν προβλέπεται με την παρούσα προκήρυξη, ισχύει η Γ4/112843/14-10-2005 απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ( Φ. Ε. Κ 1497/ τ. Β’/ 1-11-2005) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την αρ. 1755/Γ4/9-1-2006 Υπουργική Απόφαση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠ.Ε.Π.Θ.-Δ/νση Φυσικής Αγωγής με αρ. πρωτ. 16069/Γ4/6-2-2008 και την Απόφαση με αριθμό 1/ 01-11-2012 της Ο.Ε.Σ.Α. νομού Χανίων όπως προβλέπετε, σας υπενθυμίζουμε ότι η είσοδος μαθητών–φιλάθλων στα γήπεδα όπου διεξάγονται σχολικοί αγώνες επιτρέπεται μόνο όταν:

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Κεντρικός στόχος είναι οι αγώνες να διεξάγονται (εφόσον αυτό είναι εφικτό και δεν παρακωλύεται η εύρυθµη λειτουργία του σχολείου) µε την παρουσία φιλάθλων, µετά από την κατάλληλη προεργασία από τη σχολική µονάδα και τη ∆/νση Β/θµιας Εκπ/σης, υπό την αυστηρή επιτήρηση των συνοδών, για την αποφυγή οποιασδήποτε εκτροπής.

1. Συνοδεύονται από Καθηγητές του Σχολείου, τόσο ως προς τον αριθμό των συνοδών Εκπαιδευτικών όσο και στο ποσοστό συμμετοχής των μαθητών  ισχύουν οι διατάξεις  της Υπουργικής Απόφασης Γ2/13324/7-2-2006 « Σχολικοί περίπατοι και εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων της Δ/θμιας  Εκπ/σης ».

2. Ο αρχηγός – συνοδός καταθέτει στη γραμματεία του αγώνα το αντίγραφο πρακτικού της απόφασης του συλλόγου των διδασκόντων για τη συμμετοχή των μαθητών – φιλάθλων στον αγώνα.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιτρέπεται η παρουσία μαθητών – φιλάθλων κατά τη διεξαγωγή των αγώνων και ως εκ τούτου θα απομακρύνονται από το γήπεδο. Όποια σχολική ομάδα δεν απομακρύνει τους φιλάθλους της, θα μηδενίζεται.

Παρακαλούνται να λάβουν γνώση ενυπόγραφα οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Σ.Α
Δ/ντής της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων
Ιωάννης Εμμ. Κανδαράκης
Μαθηματικός

Copyright © acadimies.gr