Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Γόβες με...τάπες!

Aνάμεσα στις συζητήσεις που το τελευταίο διάστημα κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή σκηνή του ποδοσφαίρου είναι σίγουρα αυτή που αφορά το ποδόσφαιρο των γυναικών. Θέμα προσοχής και μελέτης σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, το «ροζ κίνημα» παρουσιάζει αυξανόμενο ενδιαφέρον. Το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Καναδά το 2016, παρουσίασε ρεκόρ παρακολούθησης όλων των εποχών, ενώ και φέτος τον Ιούλιο και Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαικό πρωτάθλημα στην Ολλανδία. Επίσης αύριο είναι προγραμματισμένος στο Κάρντιφ, ο τελικός Champions League γυναικών, ανάμεσα σε Λιόν και Παρί Σ.Ζ.


Αν το μέλλον για το ποδόσφαιρο των γυναικών στην Ευρώπη, δείχνει αυτή την στιγμή λαμπρό, στην ιστορική διαδρομή του, γνώρισε μεγάλες δυσκολίες, εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα.

Η ιδέα ότι το ποδόσφαιρο ήταν μια δραστηριότητα «ηθικά και σωματικά ακατάλληλη για γυναίκες», ήταν η μοναδική σκέψη στην Ευρώπη στη δεκαετία του '20, όταν σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, απαγόρευαν στις γυναίκες αθλήτριες του ποδοσφαίρου να χρησιμοποιήσουν τα γήπεδα για τις δραστηριότητές τους. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει ο Μαουρίτσιο Βαλέντι, καθηγητής με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ της Σκωτίας, σε μελέτη του σχετικά με την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, απαγόρευαν τις γυναίκες να παίζουν ποδόσφαιρο. Μεταξύ των λόγων για αυτή την εχθρότητα από τις ομοσπονδίες κατά των γυναικών, φαίνεται να είναι ουσιαστικά ο φόβος από την πλευρά των αρχών του ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή, μήπως η επιτυχία του ποδοσφαίρου των γυναικών στα χρόνια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου θα μπορούσε στην πραγματικότητα να υπονομεύσει την εικόνα του ποδοσφαίρου των ανδρών. Παρά την απαγόρευση από τις ομοσπονδίες, όμως, κάποιες από τις ομάδες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του πολέμου, συνέχισαν να οργανώνουν φιλικά παιχνίδια και να συμμετέχουν σε ανεπίσημες διοργανώσεις. Ωστόσο, η απαγόρευση που επιβάλλεται από τις ομοσπονδίες, συμβάλει σημαντικά στη κοινωνική, πολιτιστική και κυρίως οικονομική περιθωριοποίηση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Το 1970 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, όταν οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί - UEFA, FIFA και ΔΟΕ ? αποφάσισαν να προσφέρουν πολιτική στήριξη, διαγράφοντας αποτελεσματικά την απαγόρευση, αρχίζοντας να απορροφούν το ποδόσφαιρο των γυναικών στις οργανωτικές δομές και τη διακυβέρνηση τους.

Το πρώτο Μουντιάλ διοργανώθηκε το 1991, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ξεκίνησε το 1984 με την επίσημη υποστήριξη της UEFA. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών οι διοργανώσεις για τις γυναίκες έχουν αυξηθεί με την προσθήκη των διαγωνισμών και κατηγοριών μικρότερης ηλικίας και τη θέσπιση εθνικών πρωταθλημάτων συλλόγων σε 49 από τις 55 ενώσεις που συνδέονται με την UEFA.

Πλέον φαίνεται ότι υπάρχουν λόγοι που μπορούν να κάνουν κάποιον να πιστέψει ότι το ποδόσφαιρο των γυναικών μπορεί να εξελιχθεί και να επιστρέψει σε δοξασμένες στιγμές, αποκαθιστώντας την τάξη, ως το άθλημα που ασκούν οι περισσότερες γυναίκες. Η FIFA εκτιμά ότι πάνω από 30 εκατομμύρια γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η UEFA έχει δει τον αριθμό των αθλητριών να πολλαπλασιάζεται έξι φορές από το 1985, με ένα ποσοστό που είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια το 2015. Ο στόχος της FIFA είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών που θα συμμετάσχουν μέχρι το 2026, με το νέο πρόεδρο Τζάνι Ινφαντίνο, να αναφέρει το ποδόσφαιρο των γυναικών στις προτεραιότητές του, διαθέτοντας 315 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις και τη δημιουργία της Women?s Football Division στο εσωτερικό της FIFA, ως επιχειρησιακό κλάδο για τη στρατηγική και εμπορική ανάπτυξή του. Η UEFA φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των γυναικών μέσω ειδικών κονδυλίων χρηματοδότησης που σχετίζονται με τα σχέδια υλοποίησης σε όλες τις 55 ενώσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των γυναικών που παίζουν επαγγελματικά ποδόσφαιρο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία και τη Σουηδία, όπου ιστορικά υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των γυναικών είναι εμφανής από το ύψος των επενδύσεων που οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες χρηματοδοτούν, φτάνοντας από τα 80.6000000 στα 96.7000000 ευρώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων περιόδων. Η Football Association, εγκαινίασε πρόσφατα το δικό της σύστημα των εθνικών πρωταθλημάτων, ενώ στην Αυστρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αγγλία, τη Νορβηγία, τη Σκωτία και την Ισπανία παρουσιάστηκαν αριθμοί ρεκόρ σχετικά με την παρουσία των θεατών, κατά τη διάρκεια των προκριματικών φάσεων στο Champions League αυτή τη σεζόν.

Παρά το γεγονός ότι η UEFA έχει επενδύσει συνολικά περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2012-2016, το ποδόσφαιρο των γυναικών εξακολουθεί να είναι πίσω από εκείνο των ανδρών στην Ευρώπη από την άποψη της συμμετοχής, επαγγελματισμού, αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει μεταξύ των οπαδών, των μέσων ενημέρωσης και των χορηγών.

Η έλλειψη κάλυψης από τα ΜΜΕ είναι ένας βασικός παράγοντας για την περιθωριοποίηση του αθλήματος, διότι εμποδίζει τις ομάδες να είναι σε θέση να προσελκύσουν τους χορηγούς, με συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, την τεχνική. Ένα άλλο στοιχείο που σχετίζεται με την έλλειψη της έλξης φαίνεται να είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ανάμεσα στις ομάδες, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από την τεχνική έκθεση της UEFA σχετικά με το Champions League το 2015. Για παράδειγμα, πέντε από τους τελευταίους έξι τελικούς, έχουν παρουσιάσει αντιμέτωπες μία ομάδα από την Γαλλία με ένα γερμανικό σύλλογο. Επιπλέον, στα αποτελέσματα των ημιτελικών καταγράφονται ταπεινωτικές ήττες με διαφορά 5 ή 6 γκολ σε μία φάση, η οποία, θεωρητικά, θα πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστική.

Η UEFA προσπαθεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε συλλόγους γυναικών, προσφέροντας απαλλαγή κάποιων σημαντικών οικονομικών δαπανών από το σχέδιο για το δημοσιονομικό Fair Play. Ανάμεσα στα παραδείγματα πυο ξεχωρίζουν, η ομάδα γυναικών της Μάντσεστερ Σίτι, Manchester City Ladies, αν και είχε ζημιές 270 χιλιάδες λίρες κατά το τελευταίο έτος, πέτυχε σημαντικές αθλητικές επιτυχίες, όπως η συμμετοχή στα προημιτελικά του Champions League και η κατάκτηση πρωταθλήματος και Κυπέλλου Αγγλίας κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν. Επιπλέον, χάρη στην προώθηση που επιτρέπει στην ομάδα να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του συλλόγου, κατάφερε να δραστηριοποιείται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και η ομάδα των γυναικών αύξησε τα εμπορικά έσοδα από 0 σε 200.000 λίρες μόνο την περίοδο 2014-2015.

Πηγή:praktoreio-sport.gr