ΕΥΓΕΝΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"
Η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ» ΤΗΣ
Κατά το προηγούμενο τετράμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2016) η «Διέξοδος», με μεγάλη χαρά και συγκίνηση δέχθηκε για την υποστήριξη των σκοπών της ιδιαίτερες χειρονομίες αγάπης.
Χειρονομίες από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες προκειμένου να στηρίξουν την ποικιλότροπη δραστηριότητα του Κοινωφελούς Πολιτιστικού της Οργανισμού.
Από τον ιδρυτή και τους συνεργάτες της «Διεξόδου» εκφράζονται, για πολλοστή φορά, άπειρες και εκ βαθέων ευχαριστίες προς όλους αυτούς τους δωρητές και υποστηρικτές γιατί είναι οι άνθρωποι που, χωρίς να τους ζητηθεί και χωρίς οποιαδήποτε ιδιοτέλεια, στηρίζουν την επίτευξη των σκοπών της «Διεξόδου» και την αδιάκοπη καθημερινή επί 18ετία εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου και της Πολιτιστικής της Βιβλιοθήκης καθιστώντας την «Κιβωτό Πολιτισμού» και «Συλλεκτήριο μνήμης του Μεσολογγίου».
Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές αυτού του τετραμήνου εκ μέρους των κ.κ. Ελευθέριου Γείτονα (Αθήνα), Ελένης Καρβέλη – Κουφού (Μεσολόγγι), Μαρίας Παππά - Παπανικολάου (Μεσολόγγι), Φήμιας Πετροπούλου & Νίκου Χαρώνη (Αθήνα) και Τάκη Χρύσανθου (Μεσολόγγι).
Παράλληλα, το ίδιο διάστημα δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα δικά της αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.
Συγκεκριμένα οι συλλογές του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές της κυρίας Φιλιώς Γκολιδάκη (Θεσσαλονίκη) η οποία δώρισε ένα υφαντό τραπεζομάντιλο από την Μικρά Ασία του 19ου αιώνα και μία νυφιάτικη μεταξωτή ρόμπα του 1955, της κυρίας ‘Εφης Κανελλή (Θεσσαλονίκη) η οποία δώρισε δώδεκα φορέματα των δεκαετιών 1950 - 1970 προερχόμενα από τη συλλογή Φιλιώς Γκολιδάκη - μοδίστρας των οίκων μόδας «Παξιμαδά» και «Αδελφών Κατράνη», του κ. Κωνσταντίνου Κλίτσις (Βελιγράδι) ο οποίος δώρισε στη μνήμη Ηλία Πασσίση μία σειρά cart postale του 1910 από το Μεσολόγγι της εποχής εκείνης, του κ. Σπύρου Κουρσάρη (Αθήνα) ο οποίος δώρισε τρείς λιθογραφίες και δύο ελαιογραφίες δικής του δημιουργίας, της κυρίας Ελένης Μαστρογεωργίου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε μετάλλια, διάσημα και αμφιμασχάλια της δεκαετίας του 1950 που ανήκαν στον πατέρα της Βασίλειο Μαστρογεωργίου, του κ. Θεόδωρου Μυλωνά (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία ταξινομημένη σειρά 93 παλαιών νομισμάτων, της κυρίας Χρυσούλας Ντίνου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε ένα σεμέν κεντημένο στο χέρι, του κ. Βασίλη Παπασάϊκα (Καινούργιο) ο οποίος δώρισε δύο γλυπτά, δικής του δημιουργίας, με το πρόσωπο του Χαρίλαου Τρικούπη και του Λόρδου Βύρωνος αντίστοιχα και του κ. Γιάννη Ψυχοπαίδη (Αθήνα) ο οποίος δώρισε μία υδατογραφία, δικής του δημιουργίας, με την μορφή του Αθανασίου Ραζή-Κόστικα.
Η Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης εκ μέρους της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (Αθήνα) και των κ.κ. Γιώργου Αλεξανδράτου (Αθήνα), Ειρήνης Αναστ. Αλετρά (Πειραιάς), Κωνσταντίνου Βασιλείου (Ιωάννινα), Ολυμπίας Βικάτου (Μεσολόγγι), Ελεάνας Βραχάλη (Αθήνα), Κωνσταντίνου Κλίσιτς (Βελιγράδι), Σπύρου Κουρσάρη (Κέρκυρα), «Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου», Ελένης Μαστρογεωργίου (Μεσολόγγι), Διονυσίου Μπερερή (Γουριά), Βασιλικής Αθαν. Νούλα (Μεσολόγγι), Γιώργου Οικονόμου (Αθήνα), Παρασκευής Πετροτζόγλη (Μεσολόγγι), Γεωργίου Πολυκράτη (Αθήνα), Ελένης Πριοβόλου (Αθήνα), Γεωργίου Αθ. Σαρρή (Πάτρα), Συλλόγου «Πολιτισμός εν Αιτωλικώ» (Αιτωλικό), Τράπεζας Πειραιώς (Αθήνα), Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλόπουλου (Πάτρα), Νικήτα Φιλιππόπουλου (Μεσολόγγι), Γιώργου Φουρνιτζή (Θεσσαλονίκη) και Κάλλιας Χαραλαμπάκη (Αθήνα).
Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ. Βάσως Μπίσσα – Σταφυλάκη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε σειρά φύλλων της εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» του 1945, Βασίλη Πάικου (Αθήνα) ο οποίος δώρισε σπάνιο κινηματογραφικό και φωνητικό υλικό του 1961 του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μεσολογγίου εμπλουτίζοντας έτσι τον αντίστοιχο αρχειακό φάκελο, Θανάση Τσοκάνη (Μεσολόγγι) ο οποίος εμπλούτισε με έγγραφα ντοκουμέντα του 1857 τον αρχειακό φάκελο «Ιατρός Νικόλαος Μαγκανάς», Αθανασίου Φερέτη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε ένα παλαιό αντίγραφο διορισμού επιτρόπου στο χωριό Βαριάδες Ιωαννίνων συνταγμένο το 1779 από τον Ιερομόναχο Κοσμά (Αιτωλό) και μία επισκοπική επιστολή του μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης προς τον παππού του - διοικητή του 39ου Συντάγματος Διονύσιο Γεωργίου.
Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κυρίες Αννίκα Ευαγγελάτου (Ελβετία), Πηνελόπη Καραμανοπούλου – Αυλητή (Αθήνα), Φήμια Πετροπούλου – Χαρώνη (Αθήνα), Τζίνα Σκαρμούτσου (Μεσολόγγι) και Μαριάννα Χατζηγεωργίου (Αθήνα) ενώ δωρεάν υπηρεσίες και υλικά προσέφεραν το Λογιστικό Γραφείο ΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΟΥΛΑ και οι κ.κ Μάρη Καρατσώρα (Μεσολόγγι), Χρήστος Ντίνος (Μεσολόγγι) και Γιάννης & Διονύσης Βισβίκης (Μεσολόγγι).