Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Στο εξωτερικό, τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, τον θεωρούν τεμπέλη, όχι σωστά εκπαιδευμένο, με λάθος νοοτροπία, κουλτούρα και εκπαίδευση

.


Η πολύ καλή και φιλική μας ιστοσελίδα, calciolamia.gr , φιλοξένησε τον επίσημο μάνατζερ (Fifa Licence Agent) ποδοσφαιριστών, Αχιλλέα Χατζηνικολάου, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που αφορά όλους τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο.

Ο κ. Χατζηνικολάου, μιλάει για όλους και για όλα, τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και τους γονείς τους, καθώς και για τους δήθεν μάνατζερ-ατζέντηδες που έχουν κατακλύσει το χώρο του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

c.l: Κύριε Χατζηνικολάου, σας καλωσορίζω στο calciolamia.gr

Α.Χ: Καλώς σας βρίσκω.

c.l: Τι είναι ο μάνατζερ και ποιος ο ρόλος του;

Α.Χ: Ο μάνατζερ, είναι ο διαμεσολαβητής (έτσι ορίζεται από την FIFA) των μεταγραφών.

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος αναλαμβάνει την διεκπεραίωση μιας μεταγραφής ενός ποδοσφαιριστή (Ανήλικου-Ερασιτέχνη-Επαγγελματία).

Ο ρόλος του κυρίως είναι να συμβουλεύσει έναν ποδοσφαιριστή, να τον προφυλάξει και γενικότερα να κάνει ότι καλύτερο γι αυτόν, για την καριέρα του αλλά και σαν άνθρωπο να διασφαλίσει την ηρεμία του.

Για να είσαι μάνατζερ ή ατζέντης ποδοσφαιριστών, θα πρέπει να έχεις άδεια από την Ομοσπονδία που ανήκεις, με καταβολή εγγύησης και φυσικά λευκό ποινικό μητρώο. Το τονίζω αυτό, πρέπει να έχεις την άδεια της FIFA.

Δυστυχώς όμως εδώ στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως στο εξωτερικό, αφού ο ρόλος του μάνατζερ είναι παρεξηγημένος, καθώς και το επάγγελμα του ατζέντη.

Πολλοί, κυρίως γονείς ποδοσφαιριστών, αλλά και ποδοσφαιριστές, νομίζουν πως ο ατζέντης είναι ο άνθρωπος που έχει τις δημόσιες σχέσεις-γνωριμίες, για να βρίσκει ομάδα στον ποδοσφαιριστή, να παίζει βασικός κι ας μην αξίζει ή να κληθεί στις εθνικές ομάδες (κυρίως Παίδων και Νέων).

Επίσης να του κάνει μεταγραφή στο εξωτερικό κι ας είναι ανήλικος. Αν δεν το κάνει αυτό είναι κακός μάνατζερ, αυτό πιστεύουν.

Φυσικά ποτέ δεν παίζει ρόλο, αν είναι καλός ποδοσφαιριστής, αν είναι σωστός στις υποχρεώσεις του(αγωνιστικές και μη). Για όλα φταίει ο μάνατζερ, ο προπονητής, ο παράγοντας, αλλά ο ποδοσφαιριστής ποτέ.

c.l: Πόσα χρόνια ασχολείστε με το αντικείμενο και ειδικά με τις μικρές ηλικίες;

Α.Χ: Με το αντικείμενο ασχολούμαι επαγγελματικά από το 1997, όμως τα τελευταία χρόνια έχω ρίξει το μέσο όρο στις ηλικίες των ποδοσφαιριστών που αναλαμβάνω.

Αυτό το έκανα γιατί πρόσεξα πως στις μικρές ηλικίες, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής από τη φύση του έχει ταλέντο, ειδικά στις ηλικίες από 10 έως 14 χρονών, σε σχέση με παιδιά της ίδιας ηλικίας σε άλλες χώρες, όπως στη Βόρεια Ευρώπη που δεν το έχουνε.Όμως εδώ είναι και το κρίσιμο σημείο, στη χώρα μας από τα 13-14 και μετά, σιγά-σιγά χάνονται τα περισσότερα ταλέντα, λόγω έλλειψης σωστής ποδοσφαιρικής παιδείας, αλλά και οργάνωσης, εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας από τις ομάδες και τις διάφορες ακαδημίες.

Δεν βλέπουν να εκπαιδεύσουν  σωστά έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, αλλά το εύκολο κέρδος και φυσικά μόνο το αποτέλεσμα (Πρωταθλητισμό). Ευτυχώς υπάρχουν τα τελευταία χρόνια κάποιες εξαιρέσεις, όμως σε σχέση με το εξωτερικό είμαστε πολλά χρόνια πίσω. Ειδικά δε σε εγκαταστάσεις, υποδομές και γήπεδα φυσικά.

c.l: Τι διακρίνετε σε ένα ταλέντο και πως το επιλέγετε;

Α.Χ: Σημαντικό ρόλο στις δικές μου επιλογές, παίζουν κυρίως πράγματα που έχουν να κάνουν με το οικογενειακό περιβάλλον του παίκτη, τον χαρακτήρα του και τις σχολικές του επιδόσεις.

Μπορεί σε πολλούς αυτά τα πράγματα να ακούγονται αστεία, όμως αν ένα παιδί ή ακόμη και η οικογένειά του δεν πατούν στα πόδια τους και νομίζουν πως το παιδί τους θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και θα λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα, τότε ας πάνε αλλού.

Καταλαβαίνω πως δεν μπορώ να συνεργαστώ και ας έχει σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και δεν τον σπαταλάω έτσι.

Σκοπός μου είναι να συμβουλέψω το παιδί και με σωστά και ήρεμα βήματα να κάνει την καριέρα που επιθυμεί. Αν φυσικά την κάνει. Το ποδόσφαιρο δεν είναι το παν στη ζωή. Το να ξέρεις ξένες γλώσσες, να μπεις σε μια Σχολή στο Πανεπιστήμιο, να είσαι σωστός άνθρωπος με ήθος και αξίες, αυτό είναι το παν.

Όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές ικανότητες και τα κριτήρια που ψάχνω εγώ, είναι το πάθος, η θέληση, το όραμα και η δύναμη που έχει ένας παίκτης.

Επειδή είμαι ατζέντης και όχι προπονητής ποδοσφαίρου, έχω δίκτυό μου, με συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όπου μου προτείνουν να αναλάβω παιδιά.

Ο καθένας στην ειδικότητά του. Γιατί εδώ στην Ελλάδα, όλοι είναι όλα.

Ο προπονητής έχει τα διπλώματά του, απ’ αυτό που έχει σπουδάσει, πάνω στο αντικείμενό του και εγώ έχω την άδεια και τις γνώσεις, πάνω στο αντικείμενό μου.

c.l: Πόσο εύκολο είναι να πάνε Ελληνόπουλα στο εξωτερικό;

Α.Χ: Το πρώτο πράγμα που ακούω στάνταρ από γονείς και παίκτες, είναι το πως θα πάνε στο εξωτερικό  να παίξουν ποδόσφαιρο.

Κάπου το καταλαβαίνω αυτό, αλλά για να πάει ένα παιδί στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις και κριτήρια. Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα, είναι πολλές οι απαιτήσεις.

Πρώτον, για να πάει ένα ελληνόπουλο στο εξωτερικό, πρέπει να είναι 16 χρονών.

Δεύτερον, δυστυχώς το όνομα του Έλληνα ποδοσφαιριστή, δεν είναι το καλύτερο δυνατό έξω. Τον θεωρούν τεμπέλη, όχι σωστά εκπαιδευμένο, με λάθος νοοτροπία, κουλτούρα και εκπαίδευση.

Γενικά με πολύ λάθος παιδεία. Αν δεν ξέρει μια ξένη γλώσσα πως θα πας. Θα συνεννοείσαι με τα χέρια. Είναι παρά-χαϊδεμένα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, με λάθος διατροφή.

Φυσικά κανένας γονέας δεν τα βλέπει ή δεν τα θεωρεί αυτά, ως βασικές προϋποθέσεις. Αν δεν πας ένα παιδί στο εξωτερικό, θεωρείσαι κακός ατζέντης.

Γενικώς έχουμε την τάση να μηδενίζουμε όλους κι όλα. Άσχετα εν έχεις ένα βιογραφικό και πολλές επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια.

c.l: Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς και τι τα παιδιά;Α.Χ: Συμβουλή πρώτα προς τους γονείς, που για μένα φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ενός ανήλικου ποδοσφαιριστή, είναι πως αν θέλουν τις υπηρεσίες ενός σωστού ατζέντη, να μην ασχολούνται πλέον με το παιδί τους και να αφήσουν τον ειδικό να κάνει τη δουλειά του.

Αν δεν το κάνουν και έχουν άποψη για όλα, ποιος ο λόγος να απευθυνθούν σ' αυτόν. Εγώ προσωπικά είμαι μάνατζερ ποδοσφαιριστών και όχι γονιών ποδοσφαιριστών.

Στην επιλογή ενός ατζέντη πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Στη χώρα μας έχει παραγίνει το κακό με τους δήθεν μάνατζερ-ατζέντηδες.

Τα λεγόμενα "μαύρα πρόβατα", που εκμεταλλεύονται χωρίς οίκτο τα όνειρα, τις προσδοκίες και φιλοδοξίες των νεαρών παιδιών, αλλά και των γονιών, που θέλουν να δουν το παιδί τους να κάνει καριέρα.

Τους τάζουν έναντι χρηματικής αμοιβής, χωρίς να έχουν το δικαίωμα αυτό, ότι θα τους πάνε στο εξωτερικό για αξιολόγηση ή σε κάποια καμπ, είτε θα τους δουν κάποιοι προπονητές ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ή γενικά να τους δώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, για κάποιο πακέτο προπόνησης. Να τους προπονούν οι ίδιοι οι μάνατζερς  χωρίς να έχουν άδεια προπονητή και, και, και...

Γι αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή που θα κάνουν. Να κάνουν ένα-δύο ραντεβού με τον ατζέντη και να ψαχτούν ποιος είναι.

Ευτυχώς πλέον με την τεχνολογία και τα ΜΜΕ είναι πολύ εύκολο να εξακριβώσεις τον σωστό και επαγγελματία, από τον απατεώνα.

Φυσικά ένας επίσημος ατζέντης θα αμειφτεί για τις υπηρεσίες του, είναι το επάγγελμά του, δεν κάνει το χόμπι του.

Δυστυχώς και αυτό στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένο. Δηλαδή ένας επίσημος ατζέντης πρέπει να δουλεύει τζάμπα;

Και ρωτάω τους γονείς και τους ποδοσφαιριστές, αυτοί δουλεύουν τζάμπα. Αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους, δεν θα ζητήσουν τα χρήματά τους;

Απλά σε όλα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να πέσουν όλα ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι, πριν τη συμφωνία.

c.l: Ποια η άποψή σας για τους δήθεν μάνατζερ;

Όπως προανέφερα είναι τα "μαύρα πρόβατα". Γι αυτό μακριά κι αγαπημένοι.

Δεν πρέπει να εμπιστεύονται τον καθένα, που τάζει λαγούς με πετραχήλια.

Αν ήταν έτσι εύκολο, θα έπρεπε οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να είναι οι κορυφαίοι στον πλανήτη και να παίζουν στις κορυφαίες ομάδες, με τις υποσχέσεις που δίνουν και τις... "γνωριμίες" που… έχουν.c.l: Υπάρχουν επαγγελματικά συμβόλαια σε μικρές ηλικίες;

Α.Χ: Ναι, υπάρχουν. Στην Ελλάδα από τα 14 έτη, στην Ευρώπη από τα 18. Βέβαια έξω ισχύουν και τα ημι-επαγγελματικά συμβόλαια.

c.l: Πως ακριβώς συνεργάζεται ένας μάνατζερ με έναν ποδοσφαιριστή (νεαρό και επαγγελματία);

Α.Χ: Ένας μάνατζερ επίσημος και μόνον μπορεί να συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας με έναν ποδοσφαιριστή μάξιμουμ για 2 χρόνια.

Μέσα σε αυτό αναγράφονται όλες οι υποχρεώσεις που έχει ο ποδοσφαιριστής, αλλά και ο ατζέντης.

Επίσης αναφέρεται η αμοιβή του ατζέντη, οι ποινικές ρήτρες, αν η πλευρά του παίκτη θέλει να σπάσει το συμβόλαιο.

Οποιοδήποτε άλλο χαρτί ή ιδιωτικό συμφωνητικό δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΙΣΧΥ.

Ο επίσημος μάνατζερ καταθέτει το συμβόλαιο στην Ομοσπονδία που έχει άδεια, για να έχει ισχύ. Χωρίς άδεια δεν μπορεί να γίνει κανένα συμβόλαιο.

Σε ότι αφορά του ανήλικους ποδοσφαιριστές, εγώ προσωπικά είμαι πιο χαλαρός, δεν προτιμώ να κάνω συμβόλαιο συνεργασίας.

Για μένα η ουσία είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ του παιδιού και εμού. Είναι και αυτό ένα μέρος της δουλειάς μου με ένα παιδί.

c.l: Μπορεί ένας μάνατζερ να εκπροσωπήσει μια ομάδα ή έναν προπονητή;

Α.Χ: Ναι. Μπορώ να έχω επίσημη γραπτή εντολή από την ίδια την ομάδα, να την εκπροσωπήσω σε μια μεταγραφή.Φυσικά και μπορώ να έχω συνεργασία και να εκπροσωπώ έναν προπονητή.

c.l: Έχουν αποδεχθεί το ρόλο των μάνατζερ οι ομάδες και οι παράγοντες, σας εμπιστεύονται;

Α.Χ: Καλώς ή κακώς, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο ρόλος του ατζέντη είναι βασικότατος. Χωρίς αυτόν δεν γίνεται πλέον. Έτσι και στην Ελλάδα τον έχουν αποδεχθεί όλα τα σωματεία.

Όμως για να φτάσεις να σε εμπιστευθούν, περνάς από διάφορα στάδια. Πρέπει να είσαι έντιμος, καθαρός και πάνω απ' όλα ειλικρινής.

Το πιο βασικό όμως είναι να έχεις (εκπροσωπείς) ποδοσφαιριστές αξίας με τοπ ήθος και χαρακτήρα.

Γιατί ο καθρέπτης ενός καλού και σωστού μάνατζερ, είναι ο ποδοσφαιριστής.

Αν τα έχεις όλα αυτά σε βάθος χρόνου σε σέβονται.

c.l: Αναφέρατε πριν για συνεργάτες που έχετε. Μπορείτε να τους αναφέρετε;

Α.Χ: Επίσημοι συνεργάτες μου είναι μόνο οι, Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Ανδρέας Νινιάδης της Dony Mnagement AG και ο Κώστας Τσουλουκίδης.Κανένας άλλος. Όποιος και να χρησιμοποιεί το όνομά μου δεν είναι και θα κινηθώ νομικά εναντίον του.

c.l: Κάτι τελευταίο, ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά σας και τη συνεργασία σας;

Α.Χ: Εν κατακλείδι, στόχος μου είναι εκτός από το να κάνω μεταγραφές, να προστατεύω τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και γονείς, από τυχάρπαστους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται όνειρα και φιλοδοξίες.

Όποιος γονιός δεν ακούει και κάνει του κεφαλιού του γενικά, κάνει κακό στο ίδιο του το παιδί, κόβω άμεσα τη συνεργασία μου.

Όποιος ποδοσφαιριστής, παρατάει το σχολείο για να παίξει ποδόσφαιρο, σταματάω τη συνεργασία μας.

Για να παίξει κάποιος ποδόσφαιρο, δεν παίζει με τατουάζ και έγχρωμα παπούτσια. Η ουσία είναι αλλού, όχι εκεί.

Το ξαναλέω, το ποδόσφαιρο δεν είναι το παν στη ζωή, αλλά η μόρφωση, η μάθηση και οι ξένες γλώσσες.

c.l: Κύριε Χατζηνικολάου, σας ευχαριστώ για το χρόνο που μας διαθέσατε.

Α.Χ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου, είναι επίσημος μάνατζερ (Fifa Licence Agent) από την Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.Δείτε τους άνω 18 ετών ποδοσφαιριστές, που εκπροσωπεί κάνοντας κλικ ΕΔΩ


* Στη φωτογραφία του θέματος ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου, με τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν.
football-academies.gr