Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Πώς ήσουν και πώς έγινες...

Αποτέλεσαν ποδοσφαιρικά είδωλα που φάνταζαν ανίκητα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά αποδεικνύονται κοινοί θνητοί.
Το sportfm.gr σας παρουσιάζει παλαίμαχους άσους που ο χρόνος δεν ήταν ευγενικός μαζί τους
Όταν ήμαστε πιο μικροί σε ηλικία και χαζεύαμε από την τηλεόραση τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες να γράφουν εκείνη την ώρα ιστορία με τα εξάταπα, στα δικά μας μάτια έμοιαζαν «άφθαρτοι», σαν ήρωες που δεν γίνεται να νικηθούν από κανέναν. 

Γράφει ο Παύλος Κουστέρης 

Μεγαλώνοντας, όμως, μεγαλώνουν κι εκείνοι και αντιλαμβανόμαστε ότι οι αγαπημένοι μας ποδοσφαιριστές δεν είναι τίποτα άλλο από απλοί άνθρωποι που απλά έτυχε να γεννηθούν με το χάρισμα να κλωτσούν με τέχνη την μπάλα, προσφέροντάς μας εικόνες και αναμνήσεις στο νου μας. 

Μέσα στην εβδομάδα τα ισπανικά ΜΜΕ «ξετρύπωσαν» τον Ντιέγκο Τριστάν που στα 40 του χρόνια πλέον, παίζει ποδόσφαιρο μόνο με τους φίλους του ή σε κάποιο φιλανθρωπικό τουρνουά και έχει αφήσει τον εαυτό του σε πλήρη ελευθερία και με αρκετά περιττά κιλά, κάνοντας τον αρχισκόρερ που λατρέψαμε με τη φανέλα της «Σούπερ Ντέπορ» μια γλυκιά ανάμνηση. 

Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός που ο χρόνος δεν του φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο ή που ο ίδιος δεν φέρθηκε με τον πιο σωστό τρόπο στον εαυτό του. Το sportfm.gr σας παρουσιάζει παλαίμαχους άσους που για μερικούς αποτέλεσαν είδωλα, αλλά πλέον δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν ως ενεργοί ποδοσφαιριστές. 

Φραντσίσκο Χαβιέρ Ντε Πέδρο 

inner
Έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, αφού υππηρέτησε τους Βάσκους από το 1992 έως το 2004, ενώ πέρασε και από τα μέρη μας έχοντας κάποιες συμμετοχές με τη φανέλα του Εργοτέλη σε φιλικά, αλλά ποτέ σε επίσημα. Για τους φίλους του Football Manager αποτελούσε μάλιστα και μία από τις πιο αξιόπιστες επιλογές για το αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής. 

Χάβι Μορένο 

inner
Κάποτε ο Χάβι Μορένο παραλίγο να πάρει μόνος του το Κύπελλο UEFA αγωνιζόμενος στην Αλαβές, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στα 42 του πλέον, ένας από τους πιο καλούς καλούς σκόρερ που έβγαλε τα τελευταία χρόνια το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει αφεθεί πλήρως και κάνει ζωή χαρισάμενη κάπου στις Βαλεαρίδες Νήσους. Τα αποτελέσματα εμφανή... 

Κάρλος Αλεχάντρο Σιέρα Φουμέρο 

inner
Ή απλά Σάντρο... Ισπανός μεσοεπιθετικός και ενδεχομένως να τον θυμούνται μόνο οι καλά μηυμένοι της Primera Division. Προϊόν των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν κατάφερε να στεριώσει. Έκλεισε την καριέρα του στη Μάλαγα στην οποία συνέχισε ως τεχνικός διευθυντής, αλλά αποχώρησε όταν ανέλαβε την ομάδα ο σεΐχης, Αλ Τανί. Πλέον, στα 41 του καλοπερνά υπέρ το δέον και πού και πού παίζει και μπάλα. 

Κρίστιαν Βιέρι 

inner
Τι να πει κανείς για τον Ιταλό παλαίμαχο επιθετικό... Καντάρια μπάλα, ερωτική σχέση με τα δίχτυα, γόης εκτός αγωνιστικών χώρων, οι μεταγραφές του κόστισαν μια περιουσία αγωνιζόμενος (μεταξύ άλλων σε Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους, Τορίνο, Λάτσιο, Φιορεντίνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μονακό). O «Μπόμπο» είχε την καριέρα που ο καθένας θα ήθελε να έχει και σήμερα στα 42 του κάνει τη ζωή που ο καθένας θα ήθελε να έχει, καθώς έχει δική του σειρά ρούχων και εστιατόρια μαζί με τον «αδερφό» του, Πάολο Μαλντίνι και του πιστώνουν κάθε τόσο και από μια Ιταλίδα καλλονή. Όλοι τη ζωή σου θα θέλαμε, Κριστιάν! 
Ρονάλντο 

inner
Δεν χρειάζεται να ειπωθούν ή να γραφτούν πολλά! Αν ο... αυθεντικός Ρονάλντο ήταν καλά στην υγεία του τόσο στο παθολογικό, όσο και στο ορθοπεδικό σκέλος, ίσως σήμερα να μην μιλούσαμε ούτε για Μέσι, ούτε για Κριστιάνο, ούτε καν για Μαραντόνα ή Πελέ. Ο Βραζιλιάνος έκανε πράγματα στον αγωνιστικό χώρο που όμοιά τους δεν είχαν ξανασυμβεί και ο χαρακτηρισμός του ως «φαινόμενο», φάνταζε ώρες-ώρες πολύ μικρός για να περιγράψει τα όσα έκανε. Σήμερα είναι στα 39 του και ο υποθυρεοειδισμός από τον οποίο πάσχει, τον οδηγεί να παίρνει εύκολα περιττά κιλά. Σε κάθε περίπτωση, όσα κιλά και να είναι ο Ρονάλντο, μπορεί να βάλει... κάτω πολλούς από τους σημερινούς «αστέρες». 

Τόμας Μπρόλιν 

inner
Από τις πιο περίεργες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σουηδικού ποδοσφαίρου, αλλά το κακό του πέρασμα στη Λιντς ήταν καταδικαστικό, σε βαθμό που στα 28 του αποφάσισε να αποσυρθει από την ενεργό δράση. Στα 46 του σήμερα διοικεί το δικό του εστιατόριο και παράλληλα να κάνει καριέρα στο επαγγελματικό πόκερ. 

Χοσέ Λουίς Σίλαβερτ 

inner
Ο Παραγουανός τερματοφύλακας-μύθος που έχει καταφέρει να μείνει στα βιβλία της ιστορίας, όχι μόνο για την ικανότητά του ως γκολκίπερ, αλλά και ως σκόρερ αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του με 67 γκολ στις ομάδες που αγωνίστηκε και φυσικά στην εθνική Παραγουάης. Πλέον, στα 50 του χρόνια είναι τηλεσχολιαστής για την αμερικανική τηλεόραση. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, το τρώει το φαΐ του και μάλλον δεν θα ήθελε κανείς να τα βάλει μαζί του. 

Ρόμπερτ Προσινέτσκι 

inner
Ένας από τους πιο μπαλαδόρους ποδοσφαιριστές που έβγαλαν τα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90 και που ίσως να μην έκανε την καριέρα που πραγματικά άρμοζε στο ταλέντο του. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται πλέον στα 47, είναι προπονητής στην εθνική ομάδα του Αζερμπαϊτζάν κι αν τον δει κανείς στο δρόμο θα τον περάσει για μηχανόβιο, παρά για παλαίμαχο ηγέτη της εθνικής Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Κλαούντιο Ρέινα 

inner
Τη δεκαετία του 2000 ήταν αυτή που οι ΗΠΑ άρχισαν να γνωρίζουν για τα καλά το ποδόσφαιρο και ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές της χώρας ήταν ο Κλαούντιο Ρέινα. Χαφ με οργανωτικές αρμοδιότητες που πραγματοποίησε αξιοπρεπέστατη καριέρα σε Γερμανία, Σκωτία, Αγγλία. Στα 42 του σήμερα είναι ο αθλητικός διευθυντής της Νιου Γιορκ Σίτι, παράρτημα της Σίτι στο πρωτάθλημα του MLS και θυμίζει περισσότερο επιχειρηματία με κάποια περιττά κιλά, παρά «αλήτικο» δεκάρι που θεωρείται ο κορυφαίος Αμερικανός ποδοσφαιριστής που υπήρξε ποτέ. 

Ζλάτκο Ζάχοβιτς 

inner
Οι συστάσεις για τον Σλοβένο περιττεύουν, αφού το πέρασμά του από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό μπορεί να ήταν βραχύβιο, αλλά άκρως επεισοδιακό. Γενικότερα, ήταν ηλίου φαεινότερον ότι ο Ζάχοβιτς έπαιζε ποδόσφαιρο για να βγάλει λεφτά και έχει τώρα μια άνετη ζωή, βασιζόμενος μάλιστα ότι είναι ο κορυφαίος Σλοβένος ποδοσφαιριστής στα χρονικά και πάντα θα είχε ένα εισόδημα. Στα 45 του είναι αθλητικός διευθυντής στη Μάριμπορ και τα πηγαίνει εξαιρετικά, ενώ πλέον είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να γλεντήσει τη ζώη του με λίγα περιττά κιλά. 

Νταβόρ Σούκερ 

inner

Κροάτης παικταράς, σκόρερ και το σημείο αναφοράς στην ομαδάρα της Κροατίας το 1998. Διαχρονικός ευσεβής πόθος του Παναθηναϊκού, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν τον είδαμε στα ελληνικά γήπεδα. Ο Νταβόρ Σούκερ βαδίζει πλέον 48ο έτος της ηλικίας του και έχει αναλάβει από το 2012 την προεδρία της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Βέβαια, τα χρόνια περνούν και τα παραπανίσια κιλά δύσκολα χάνονται πλέον από τις καρέκλες των γραφείων... 

Πολ Γκασκόιν 

inner
Μια κατηγορία μόνος του... Ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που έβγαλε ποτέ το ποδόσφαιρο της Αγγλίας, αλλά κατάφερε σήμερα να προκαλεί τη λύπηση όλου του κόσμου. Ναρκωτικά και αλκοόλ τον έφεραν πολλές φορές ένα βήμα πριν από το θάνατο, αλλά μέχρι τώρα έχει... ντριπλάρει και συνεχίζει να επιβιώνει. Είναι στα 48 και υποσχέθηκε εσχάτως ότι είναι έτοιμος να μπει στο σωστό δρόμο... 

Γενς Γέρεμις 

inner
Με το χέρι στην καρδιά, ποτέ κανείς σε οποιοδήποτε σύμπαν δεν θα πλήρωνε εισιτήριο για να δει τον Γενς Γέρεμις. Αμυντικό χαφ με ατέλειωτες δυνάμεις και πολύ ποδοσφαιρικό ξύλο. Έπαιξε 8 χρόνια στην Μπάγερν και στα 42 του πλέον, είπε να τρέχει απλά για τον εαυτό του και για κανέναν άλλον, βλέποντας τη θετική πλευρά του να αναγκάζεσαι να αποχωρείς μόλις από τα 32 σου χρόνια. Η φωτογραφία τα λέει όλα... 

Πολ Μέρσον 

inner
Το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει βγάλει πολύ πιο ταλαντούχους παίκτες από τον Πολ Μέρσον, αλλά ο 48χρονος σήμερα τηλεκριτικός ήταν τίμιος για το επίπεδο που αγωνίστηκε. Ωστόσο, θα μπορούσε να είχε ακόμα καλύτερη καριέρα εφόσον δεν είχε εθιστεί σε ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ. Πλέον, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, αλλά δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς ομοιότητες από όταν ήταν ποδοσφαιριστής σε σχέση με το σήμερα.
sport-fm.gr