Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Sport Management: Μόδα ή αναγκαιότητα;

Όντας πλέον σε μια εποχή όπου η ζωή, η επιστήμη και το ποδόσφαιρο προχωρούν με βήμα ταχύ, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια (κυρίως στο εξωτερικό αλλά και λίγο στην Ελλάδα) αυτή η επιστήμη που ονομάζεται Sport Management.
Γράφει ο Ευστάθιος Τσεκούρας

Θέλοντας να παρουσιάσω αυτό που αναφέρω στον τίτλο, θα ξεκινήσω αναφέροντας πως δεν αναφέρομαι στους αθλητικούς manager παιχτών οι οποίοι το μόνο που αποσκοπούν είναι το δικό τους κέρδος και η δική τους διαφήμιση (και κάνουν πολύ σωστά), κάτι το οποίο αποτελεί την μόδα που αναφέρω στις δυο λέξεις του τίτλου.
Αναφέρομαι στην επιστήμη αυτή που διδάσκει πώς να χαράζεις στρατηγικές και τακτικές που θα βοηθήσουν μια ομάδα ή μια ακαδημία ποδοσφαίρου πιο συγκεκριμένα να προωθηθεί επιτυχημένα, καθώς επίσης είναι αυτή που διδάσκει πως πρέπει να γίνεται ο σχεδιασμός από την αρχή της χρονιάς καθώς και η ύπαρξη ενιαίας φιλοσοφίας σε μια ακαδημία.
Ναι αυτή η επιστήμη και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, αποτελούν πλέον μιααναγκαιότητα στον σύγχρονο χώρο του αθλητισμού, και είναι αυτοί (οι ειδικά εξειδικευμένοι τεχνοκράτες) που θα βοηθήσουν τον Ελληνικό αθλητισμό να αναπτυχθεί σωστά, αποτελεσματικά και σταθερά.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις ακαδημίες χωρών όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, καθώς έχοντας εντρυφήσει στην διάρκεια εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής μου, καταλαβαίνεις αμέσως πως οι Sport Managers οι οποίοι γνωρίζουν θέματα στρατηγικής, τακτικής και σχεδιασμού έχουν καίριες θέσεις στις ακαδημίες τους και εκεί κρύβεται το μυστικό επιτυχίας των χωρών αυτών.
Για παράδειγμα στις ακαδημίες της Αγγλίας (αλλά και της Ολλανδίας και της Γερμανίας), υπάρχει σε κάθε μια από αυτή ένας ειδικός τεχνοκράτης στην θέση του τεχνικού υπευθύνου αυτής, ο οποίος είναι αυτός που χαράζει την στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου (με πιο απλά λόγια θα είναι αυτός που κάνει τον σχεδιασμό της ομάδας).
Είναι αυτός που ορίζει την συνολική φιλοσοφία και λειτουργία της ακαδημίας, καθώς επίσης είναι αυτός που αποτελεί τον λεγόμενο «ηγέτη» της ακαδημίας υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλοι οι προπονητές, οι γυμναστές, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην λειτουργία της ακαδημίας.
Για τον λόγο αυτό οι ακαδημίες ποδοσφαίρου, αλλά κυρίως ο χώρος του αθλητισμού στο σύνολο του στο εξωτερικό, είναι αρκετά επιτυχημένα, γιατί απασχολούνται σε καίριες θέσεις τα κατάλληλα άτομα!
Βέβαια η επιστήμη του Sport Management, αναφέρεται κυρίως στην βάση του αθλητισμού της χώρας μας, δηλαδή στην ΕΠΟ, στον ΟΠΑΠ, στις επαγγελματικές ομάδες και στις ακαδημίες αυτών αλλά και στις Περιφέρειες.
Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να καταλάβει η Ελλάδα και ο Ελληνικός αθλητισμός ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει και πως εξειδικευμένοι τεχνοκράτες με ειδίκευση το Sport Management αποτελούν πλέον αναγκαιότητα (ακολουθώντας δηλαδή την τάση που επικρατεί στο εξωτερικό);
Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας μας, απασχολώντας δηλαδή τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις!

Τσεκούρας Ευστάθιος
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διαχείρησης Αθλητισμού
Bachelor and Master of Science in Sport Management
Tηλ. Επικοινωνίας 6984071546

sports-academies.gr