Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Τι πρέπει να γνωρίζουν παράγοντες και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές για τις μεταγραφές...Ημερομηνίες, αλλαγές και βασικά στοιχεία

Καταρχήν, ένα επίσημο νεότερο είναι ότι η ΕΠΟ στη νέα εγκύκλιο μεταγραφών έχει προσθέσει διάταξη όπου αναφέρεται ότι, ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, που το καλοκαίρι, πραγματοποίησε μεταγραφή σε ερασιτεχνική ομάδα, τον Ιανουάριο αν το επιθυμεί μπορεί να μεταγραφεί σε άλλη ερασιτεχνική ομάδα της αρεσκείας του.Δηλαδή, ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 30η Ιουνίου του επομένου έτους, μπορεί να αγωνιστεί σε μέχρι δυο σωματεία.



Ως γνωστόν το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετώπισαν ειδικά φέτος και αρκετοί ποδοσφαιριστές που το καλοκαίρι υπέγραψαν σε ομάδες Γ΄ Εθνικής, αλλά όταν τα πράγματα δεν πήγαν καλά στα οικονομικά και άλλα, τον χειμώνα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλη ομάδα.
Τώρα μπορούν, και γενικότερα, να κάνουν μεταγραφή τον Ιανουάριο και όσοι πάνε σε ομάδα (είτε ως ελεύθεροι, είτε ως μεταγραφή) το καλοκαίρι.
Στο άρθρο 19, παράγραφος 2β του ΚΑΠ και στο άρθρο 15 του Κανονισμού μεταγραφών αναφέρονται πλέον συγκεκριμένα τα εξής:
«Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορούν να εγγράφονται - μετεγγράφονται μόνο σε τρία (3), το ανώτατο, ερασιτεχνικά σωματεία κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιουλίου έως την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ποδοσφαιριστής δύναται να αγωνιστεί, σε επίσημους αγώνες, μόνο για δύο σωματεία. Παράβαση της διάταξης αυτής συνιστά αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή».
* * * Συνοπτικά
ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Από 1/7 - έως και  ΠΕΜΠΤΗ 28/8/2014  (καθώς και από 2/1 έως 30/1 του επόμενου έτους 2015, στη χειμερινή περίοδο)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ: Από 1/7 έως  ΤΡΙΤΗ 29/7
ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΕΣ: Από 1/7 εως ΤΡΙΤΗ 29/7
ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΕΣ: Από 1/9 έως 26/9 και από 2/1 έως  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/1 του επόμενου έτους
ΠΡΩΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Από 1/9 έως  ΤΡΙΤΗ 30/12 και από 3/2 έως  ΠΕΜΠΤΗ 14/5 του επόμενου έτους
Από κει και πέρα
* Παραμένει η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στις ερασιτεχνικές ομάδες στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να μπορούν να πραγματοποιούν μέχρι 3 μεταγραφές ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών (όπως έγινε για πρώτη φορά αυτό τον Ιανουάριο, αυξανόμενος ο αριθμός από δυο).
* * * Στον φετινό Κανονισμό Μετεγγραφών (Παράρτημα Β' - Διατάξεις Εφαρμογής Κανονισμού για τους Ερασιτέχνες Ποδοσφαιριστές), έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις, γι' αυτό εφιστούμε την προσοχή όλων των σωματείων, στα παρακάτω σημεία:
1) Η κατηγορία των Ομογενών ποδοσφαιριστών κατατάσσεται ανάλογα με την υπηκοότητά τους, είτε στους Κοινοτικούς, είτε στους Αλλοδαπούς.
Π.χ. ομογενείς από την Ρωσία ή την Αλβανία, θα υπαχθούν στην κατηγορία των αλλοδαπών, Ομογενείς από Βουλγαρία ή την Ρουμανία (χώρες που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση), στην κατηγορία των κοινοτικών. Με το δεδομένο ότι κάθε σωματείο μπορεί να έχει στη δύναμή του μέχρι πέντε (5) αλλοδαπούς, πρέπει μετά την ένταξη των ομογενών στην κατηγορία των αλλοδαπών, να αποδεσμεύσει τους μεγαλύτερους των δεκαοκτώ (18) ετών υπεράριθμους αλλοδαπούς, ώστε στο αθλητικό δυναμικό τους να έχουν πέντε (5) ενήλικες αλλοδαπούς.
Μικρότερους των δεκαοκτώ (18) ετών αλλοδαπούς, θα μπορούν να διατηρούν χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
2) Τόσο για την πρώτη εγγραφή ποδοσφαιριστή όσο και για κάθε νέα μεταβολή, μαζί με τα άλλα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβάλλεται και πιστοποιητικό υγείας του ποδοσφαιριστή, για τους αλλοδαπούς και τους κοινοτικούς ποδοσφαιριστές, από Δημόσιο Νοσοκομείο (δηλαδή ότι είναι υγιείς, δεν πάσχουν μεταδοτικά νοσήματα και ότι μπορούν να αγωνίζονται). Για τους Έλληνες και από ιδιώτη ιατρό των ειδικοτήτων που προβλέπει ο Κ.Α.Π. (ότι είναι υγιείς και ότι μπορούν να αγωνίζονται).
3) Για την Πρώτη Εγγραφή ή την ανανέωση του δελτίου, καθώς επίσης και για την Μετεγγραφή και την Επανεγγραφή των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, εκτός της άδειας νόμιμης διαμονής, αρκεί και η βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο έγγραφο που παρέχει δικαίωμα νόμιμης διαμονής κατά το χρόνο εγγραφής, νομίμως επικυρωμένα.
- Χρειάζεται ακόμη, Φωτοαντίγραφο Διαβατηρίου, νόμιμα επικυρωμένο (από το Υπουργείο Εξωτερικών ή Δικηγόρο).
- Στις Πρώτες Εγγραφές, Επανεγγραφές και Μετεγγραφές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, η επικύρωση όλων των εγγράφων θα πρέπει να γίνεται μόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από επίσημο μεταφραστικό γραφείο.
4) Οι μετεγγραφές, εσωτερικές και διεθνείς, ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, διεξάγονται κατά τη διάρκεια των δύο μετεγγραφικών περιόδων. Δηλαδή:
- Οι διεθνείς μεταγραφές θα μπορεί να γίνονται και την μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. (Μέχρι τώρα επιτρεπόταν μόνο την θερινή μετεγγραφική περίοδο, Ιούλιος - Αύγουστος).
5) Ειδικότερα για όλους τους ανήλικους ποδοσφαιριστές απαιτείται για κάθε μεταβολή, υποχρεωτικά η νέα έγγραφη Δήλωση Γονέα/Κηδεμόνα, νόμιμα επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής,
6) Όλες οι αιτήσεις μεταβολών (μετεγγραφές, υποσχετικές, αποδεσμεύσεις), να υποβάλλονται στην Ένωση το αργότερο τέσσερις (4) ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβει η υπηρεσία των Ε.Π.Σ. να τις διαβιβάσει στην Ε.Π.Ο., λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που κατατίθενται τις τελευταίες ημέρες. Η Ε.Π.Ο. θεωρεί και επίσημα εκπρόθεσμες και θα απορρίπτει, όσες αιτήσεις υποβληθούν μετά την 31η Ιουλίου για τις αποδεσμεύσεις και υποσχετικές, και μετά την 1η Σεπτεμβρίου για τις μετεγγραφές
Στην Ένωση έχουν φτάσει, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από αυτήν, τα Έντυπα των αιτήσεων Μεταβολών.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν αποφάσεως της ΕΠΟ (49/2012) κάθε έντυπο Αίτησης Μεταβολών κοστολογείται ένα (1) ευρώ.Το Δ.Σ και ο πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ Κος Παπαχρήστου Παν. αποφάσισαν όπως δοθούν στα σωματεία μας δωρεάν τα έντυπα αυτά και σε βάρος του Ταμείου της Ενώσεως..