Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Συνέντευξη Ανδρέα Ναούμη στην Λαμία.....

Ο Ανδρέας Ναούμης, είναι δημοσιογράφος, ζει και εργάζεται στη Γeρμανία, ενώ διαθέτει ιδιόκτητο πρακτορείο ειδήσεων, που συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα.




Για να καταλάβετε το εύρος του, έχει καλύψει 8 Παγκόσμια Κύπελλα και 8 Πανευρωπαϊκά Κύπερλλα Ποδοσφαίρου, όλους τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου εκτός έδρας και σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων.

Βρέθηκε στη Λαμία στις εκλογές της ΕΠΣ Φθιώτιδας και είχαμε κατά την παραμονή του την παρακάτω συζήτηση:

m: Κύριε Ναούμη καλώς ήρθατε στην πόλη μας.

Α.Ν: Καλώς σας βρίσκω.

m: Έχετε τεράστια πείρα στη δημοσιογραφία, ποια συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά;

Α.Ν: Συμβουλή ακριβώς δεν θα το έλεγα, απλά να κοιτάζουν τους παλιότερους δημοσιογράφους και να βάζουν τη δικιά τους πινελιά.

Πάνω απ' όλα να μην ξεφεύγουν, γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά άστοχα σχόλια και να μην ανταποκρίνονται τα λεγόμενά τους με αυτό που βλέπουμε, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Πρέπει να έχουν καλή γραφή και λόγο, αλλιώς δεν κάνουν δημοσιογραφία.

m: Πιστεύετε πως έχει φθίνουσα πορεία η δημοσιογραφία και ειδικά η αθλητικογραφία;

Α.Ν: Κατά τη γνώμη μου ναι, και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός.

Η ταφόπλακα της δημοσιογραφίας έχει μπει από κάποιες σχολές δημοσιογραφίας, ξεζουμίζοντας τα παιδιά που κάνουν πρακτική και μετά τα ανταλλάσουν με τους επόμενους.

Ελάχιστους κρατούν που να αξίζουν και να καταθέτουν έργο σε αυτή τη δουλειά, από το τηλέφωνο ρεπορτάζ δεν γίνεται.

m: Αν κατάλαβα καλά, πρέπει να γίνουν μάχημοι και να είναι μέσα σε όλα.

Α.Ν: Μα φυσικά, θέλει δρόμο και ώρα για το ρεπορτάζ. Εσείς εδώ κάνετε ρεπορτάζ, είστε 5 ώρες σε αναμονή και μετά θα πάτε να γράψετε και να παρουσιάσετε.

Ούτε από το τηλέφωνο, ούτε μέσω γνωριμιών το ρεπορτάζ. Να είσαι εκεί και να το ζήσεις, ώστε να το αποδώσεις καλύτερα.

m: Είναι καλύτερα να μιλάει η εικόνα ή ο εκφωνητής να περιγράφει;

Α.Ν: Εδώ είναι το ζητούμενο, μέσα από την εμπειρία πρέπει να κάνει το σχόλιο γρήγορο έγκυρο και έγκαιρα, ειδάλλως το χασε το θέμα.

Είναι να τό χεις όμως, αν δεν μπορείς να έχεις καθαρό λόγο, άρθρωση και γνώση πάνω απ' όλα, δεν θα προχωρήσεις.

Ελάχιστοι επιβιώνουν με καθαρή άποψη και αντικειμενικότητα, οι υπόλοιποι βρίσκουν κοινό στους φανατικούς και πορωμένους οπαδούς.

Είτε είναι ποδόσφαιρο είτε πολιτική.

m: Δηλαδή πρέπει να είσαι γνώστης του αντικειμένου που θα ασχοληθείς;

Α.Ν: Σαφέστατα. Και γνώστης γίνεσαι μέσα από τη δουλειά, από το πάρε δώσε και τη συναναστροφή. Από τις συνεντεύξεις λόγου χάρη.

Για παράδειγμα μέσα από τις συνεντεύξεις εγώ προσωπικά, έκανα τις μεγαλύτερες φιλίες, με πολύ μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Και όταν βρισκόμασταν για ένα καφέ, πριν ή μετά το ματς, προσπαθούσανπ να ακούσω, αυτό τίποτα άλλο, να ακούσω και να μάθω. Αυτοί ήταν οι γνώστες.

m: Πόσο ευχαριστημένος είστε από το επάγγελμα αυτό;

Α.Ν: Απόλυτα, πέρα από τις απολαβές με ευχαριστεί. Γύρισα τον κόσμο όλο και έκανα φιλίες παντού, γνώρισα τεράστια ονόματα στο παγκόσμιο στερέωμα. Και φυσικά έκανα πολύ καλές συνεργασίες.

m: Όταν λέτε απολαβές και συνεργασίες;

Α.Ν: Εννοώ πως πήρα χρήματα που εδώ στην Ελλάδα ξέρω πως δεν θα τα έπαιρνα και ξέρω πολύ καλά πως εσείς εδώ δεν πληρώνεστε όσο θα έπρεπε.

Και συνεργάστηκα με άτομα που έβγαζα έξω αυτό που έπρεπε, το τέλειο. Γιατί πρέπει να έχετε υπ' όψην σας πως ο κάμεραμαν είναι η συνέχειά σας στο ρεπορτάζ.

m: Θα ήθελα μια σύγκριση του ποδοσφαίρου της Ελλάδας και της Γερμανίας.

A.Ν: Η μέρα με τη νύχτα. Στη Γερμανία υπάρχει προγραμματισμός, κάτι άγνωστο ακόμη και σήμερα στη χώρα μας. Από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες μέχρι και τη Bundesliga, υπάρχει τέτοια δομή που και λειτουργία, άψογη σε όλα.

Γι αυτό άλλωστε και είναι τα γήπεδα γεμάτα. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα, ακόμη και ο προβληματισμός που δεν γεμίζουν τα γήπεδα.

m: Μπορείτε να μου πείτε για τη λειτουργία των ακαδημιών και των τμημάτων υποδομής;

Α.Ν: Στις ακαδημίες, υπάρχουν τρια στάδια. Στο πρώτο είναι η εκμάθηση, στο δεύτερο στάδιο είναι παρουσία στο τοπικό πρωτάθλημα και στο τρίτο τα πρωταθλήματα περιφερειών, όπου εκεί υπάρχουν managers και scouters.

Πιστέψτε με πως έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά τα πρωταθλήματα και τα παρακολουθεί πάρα πολύς κόσμος.

m: Μια τελευταία ερώτηση. Πελέ ή Μαραντόνα;

Α.Ν: Αυτή είναι μια πονηρή ερώτηση και δύσκολο να απαντήσεις. Τι λέμε λοιπόν, θεοί του ποδοσφαίρου και οι δυο αλλά στην εποχή του ο καθένας. Και για πολλούς άλλους μπορείς να πεις πως ήταν παικταράδες, για την εποχή τους.

Εξαρτάται φυσικά και ποιους είχαν δίπλα τους σε ομαδικό ή εθνικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, δύκολα να ξεχωρίσεις κάποιον.

Το σίγουρο είναι πως αυτοί πήγαν το ποδόσφαιρο μπροστά και πως και τώρα θα έπαιζαν βασικοί.

m: Κύριε Ναούμη σας ευχαριστώ.

Α.Ν: Τιμή μου να τα λέω με συναδέλφους.
messazzero.gr/