Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Κρυοθεραπεία ή παγοθεραπεία;

Γιαί ο πάγος είναι ευεργετικός;

Η παγοθεραπεία βοηθά στην μείωση της αιματικής ροής, μέσω του αγγειόσπασμου που προκαλεί, στην περιοχή του τραυματισμού. Αυτό είναι ευεργετικό κατά την διάρκεια της οξείας φάσης (πρώτης) της φλεγμονής (πρώτες 72 ώρες μετά τον τραυματισμό ή της υποτροπής) όπου βοηθά στην υποχώρηση της φλεγμονής και στον περιορισμό του οιδήματος (δεν τον θεραπεύει, αλλά περιορίζει την έκταση ή την επέκταση του).

Ο πάγος επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και όχι στην μείωση του μυϊκού σπασμού.
Σε συνδυασμό με την κρυοθεραπεία (στις πρώτες 72 ώρες) επιπρόσθετα μέτρα για την μείωση της αιματικής ροής αποτελούν:
Ανάπαυση (αποφυγή όλων των δραστηριοτήτων που το επιδεινώνουν)
Περίδεση (με ελαστικό επίδεσμο ή κρυοεπίδεσμο)
Ανύψωση του πάσχοντος μέλους (πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς)
Ετσι προκύπτει και το πρωτόκολλο Κ.Α.Π.Α

Πώς να χρησιμοποιήσω τον πάγο;

Η προς θεραπεία περιοχή πρέπει να εκτίθεται στον πάγο για 10 με 15 λεπτά κάθε 2 με 4 ώρες. Αυτό επιτυγχάνετε με το να χρησιμοποιηθεί ένα κρύο επίθεμα ή μια σακούλα η οποία περιέχει νερό και παγάκια.
Την περιοχή την προστατεύουμε με μια πετσέτα για την αποφυγήΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΟΣ (που οι πιο πολλοί λάθος αποκαλούν έγκαυμα, έστω και ψυχρό. Έγκαυμα προκαλείτα μόνο από θερμότητα).
Ένας άλλος τρόπος είναι η παγομάλαξη κατά την οποία λιώνουμε ένα παγάκι στην περιοχή του τραυματισμού ή χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό ποτήρι με πάγο για να μην παγώνουν τα δάχτυλα μας:
Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος εφαρμογής μπορεί να μειωθεί μέχρι τα 8 λεπτά μιας και αυτή η τεχνική είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Οι μαλάξεις πρέπει να γίνονται με τη φορά του ρολογιού και από την περιφέρεια προς το κέντρο και αντίθετα.
Και ένας τρίτος τρόπος είναι ο κρυοεπίδεσμος (που συχνά χρησιμοποιώ εγώ με πολύ καλά αποτελέσματα ) μιας και είναι ο συνδυασμός κρυοθεραπείας και περίδεσης και αποτρέπει και παθοφυσιολογικά και μηχανικά από την επέκταση του οιδήματος και της επιδείνωσης της φλεγμονής.Γιατί το ζεστό είναι ευεργετικό;

Η θερμοθεραπεία επιταχύνει την επούλωση και την αποκατάσταση του τραυματισμού

Αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο. Το ζεστό προκαλεί υπεραιμία στην προσβεβλημένη περιοχή. Αυτό είναι ευεργετικό στην δεύτερη φάση της φλεγμονής (αναγέννηση και επούλωση).
Περισσότερο αίμα στην περιοχή σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στους τραυματισμένους ιστούς με αποτέλεσμα ταχύτερη θεραπεία, αλλά και γρηγορότερη απομάκρυνση νεκρωτικών και τοξικών ουσιών. Το ζεστό επίσης μπορεί να μειώσει τον μυϊκό σπασμό, την μυϊκή δυσκαμψία και την αρθρική σκληρότητα, όχι όμως και τον πόνο.
Εάν όμως χρησιμοποιηθεί τις τρεις πρώτες μέρες κατά τη πρώτη φάση της φλεγμονής το ζεστό θα αυξήσει το οίδημα και την φλεγμονή και θα παρατείνει τον χρόνο της αποκατάστασης.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ θερμοθεραπεία;

Το ζεστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επισπεύσει την θεραπεία την στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της φλεγμονής η οποία διαρκεί τρεις μέρες.
Παρόλα αυτά σε περίπτωση υποτροπής του τραυματισμού το χρονικό αυτό διάστημα αυξάνεται .
Σαν γενικός κανόνας η θερμοθεραπεία χρησιμοποιείται αφού περάσουν 72 ώρες από την στιγμή του τραυματισμού. Επίσης, δεν χρησιμοποιείται όταν έχουν περάσει οι 72 ώρες αλλά έχουμε ακόμα συμπτώματα φλεγμονής (πόνος στην ξεκούραση και πόνος το πρωί ο οποίος ελαττώνεται με τις πρώτες μας κινήσεις, οίδημα στην προσβεβλημένη περιοχή).

Πως χρησιμοποιώ την θερμοθεραπεία;

Εφαρμόζουμε ένα θερμό επίθεμα για 10 με 20 λεπτά στην περιοχή του τραυματισμού 3 με 5 φόρες την ημέρα. Η εφαρμογή του ζεστού γίνεται πριν από τυχόν πρόγραμμα άσκησης. Τέλος, η θερμοκρασία είναι τέτοια έτσι ώστε να νιώθουμε μια ευχάριστη αίσθηση ζεστού, για να το ρυθμίσουμε αυτό τυλίγουμε το επίθεμα με μια πετσέτα.
Σε φάση εφαρμογής θερμοθεραπείας πρέπει να γίνονται πολλές και έντονες διατατικές ασκήσεις. Και με την παρέλευση της προπονητικής μονάδας αποθεραπεία.
Επίσης θέλω να τονίσω ότι οι αντιφλεγμωνώδεις αλοιφές ουσιαστικά προσφέρουν ότι και η παγοθεραπεία και οι λεγόμενες θερμαντικές (που περιέχουν μέντα και τα παραγωγά της) ότι και η θερμοθεραπεία.
Απλώς προτιμότερο είναι να αποφεύγονται μιας και ενέχουν τονκίνδυνο των δερματίτιδων.
Τα ψυκτικά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την κρυοθεραπεία, αφού εφαρμόζονται για 20 δευτερόλεπτα και η μόνη τους χρήση είναι η προσωρινή ανακούφιση του τραυματία στον αγωνιστικό χώρο ωσότου απομακρυνθεί από αυτόν για να του παρασχεθούν αξιολόγηση και οι πρώτες βοήθειες εξωαγωνιστικά.
ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ:
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ή Η ΛΑΘΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ!
Επιμέλεια του ιατρού Α΄ Βοηθειών Πρωταθλημάτων ΕΠΣ Μακεδονίας
Ντέμη Μουχσιάδη
Ειδικευόμενος Παθολόγος, Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ

Το acadimies.gr ευχαριστεί θερμά τον γιατρό κ. Ντέμη Μουχσιάδηγια τις σημαντικές επισημάνσεις του.
Στόχος όλων μας η σωστή ενημέρωση του κοινού γιατί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από το θέμα της κρυοθεραπείας και της θερμοθεραπείας ακόμα και σε ακαδημίες επαγγελματικών ομάδων...
acadimies.gr