Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

ΕΝΤΟΛΗ του κ. ΣΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ!




Την  ποδοσφαιρική χρονιά που μας πέρασε, στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Αθηνών, ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η 45άλεπτη συμμετοχή ενός μικρού, γεννηθέντος το '96. Οι υπόλοιπες Ενώσεις της χώρας, ακολούθησαν η κάθε μια τη δική της γραμμή, κόντρα σε οποιαδήποτε εξ’ άνωθεν  εντολή.




Οι πληροφορίες όμως και τα κουτσομπολιά, λένε ότι για το ερχόμενο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα 2013-14, η ΕΝΤΟΛΗ του ΣΑΝΤΟΣ είναι, στα Τοπικά Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα, της Α΄- Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας, να αγωνίζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο το Α΄ ημίχρονο ένας 98άρης!!!

Ηλικιακά, σειρά έχουν οι 97άρηδες, αλλά προφανώς κάτι έχει στο μυαλό του ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός και γι’ αυτό προτείνει κάτι τέτοιο, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει, την ΕΘΝΙΚΗ Κ-15(δηλ. τους 98άρηδες).

Το δια ταύτα όμως, έχει αρκετές ουσιαστικές δυσκολίες, στις οποίες πολλά Ερασιτεχνικά Σωματεία, ΔΕΝ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα αν ισχύσει όντως αυτή η πρόθεση του κ. ΣΑΝΤΟΣ, να έχουμε πολύ σύντομα … ¨πόλεμο¨ μεταξύ Ε.Π.Ο και Τοπικών Ενώσεων.

Απ΄ όσο γνωρίζω, ήδη η Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, όπως και η Ε.Π.Σ. Πειραιά, δύο μεγάλες  Ενώσεις, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και θα επιμείνουν στην  δική τους λογική, ενώ η Αθήνα … ακόμη συσκέπτεται!

Προσωπικά, σχεδόν σε όλα μου τα άρθρα, εκφράζω ανοικτά την αδυναμία μου, στην ¨χρυσή φουρνιά¨ των 98άρηδων, επιμένοντας ότι αρκετά παιδιά της ηλικίας αυτής, θα αφήσουν εποχή, ίσως το ίδιο να διέκριναν, ο κ. Σάντος και οι συνεργάτες του και έχουν πέσει με τα ¨μούτρα¨ πάνω τους!

Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει, ότι πρέπει να πιέσουμε και να ξεζουμίσουμε ΠΡΙΝ την  ΩΡΑ της, αυτή την όντως πολύ καλή ποδοσφαιρική φουρνιά και μάλιστα όταν σε μαθησιακό επίπεδο, ¨μπαίνουν¨ στα βαθιά, καθώς ως μαθητές –με το καλό- της Α΄ Λυκείου, οι απαιτήσεις  αυξάνονται και θα είναι υπερβολικά δύσκολο να ανταποκριθούν το ίδιο καλά, σε μπάλα και σχολείο!

Απ΄ την άλλη, με την επιλογή των 98΄, “χάνονται” στην ουσία οι 97άρηδες, οι οποίοι έχουν σειρά στην προσπάθεια της διεκδίκησης συμμετοχής, στην Αντρική ομάδα!

Θεωρώ ότι είναι κρίμα να χάνονται χρονιές παιδιών, όπως π.χ. οι 97άρηδες, διότι και εκεί φυσικά υπάρχουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ μικροί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι περιμένουν πως και πώς να δείξουν την αξία τους και κυρίως τα παιδιά που ανήκουν στις Ακαδημίες Ερασιτεχνικών Σωματείων, τα οποία ελπίζουν στην διάκριση, μέσω της συμμετοχής τους στην Αντρική ομάδα, αναμένοντας το κάλεσμα της ανάλογης Μικτής και γιατί όχι αργότερα και της ΕΘΝΙΚΗΣ!

Επιστρέφοντας στους 98άρηδες, θα ήθελα να τονίσω ότι η Α΄ Λυκείου είναι μια πολύ σημαντική χρονιά, μέσα στην οποία πρέπει να ωριμάσουν, να επιλέξουν και να αρχίζουν να σχεδιάζουν τον Επαγγελματικό τους προσανατολισμό, εκτός αν κάποιοι, ως Επαγγελματικό προσανατολισμό, βλέπουν  ΜΟΝΟ το ποδόσφαιρο!

Επίσης για τους 98΄, είναι η χρονιά που ο γονιός αγωνιά όσο ποτέ άλλοτε, για την καλύτερη σχολική επιλογή για το παιδί του, είτε αυτή μεταφράζεται σε ιδιωτικό είτε  σε Δημόσιο σχολείο, ενώ συγχρόνως είναι η ηλικία που το 80% της ηλικίας αυτής, δίνουν εξετάσεις, άλλοι για lower και άλλοι για proficiency!

Πολλά καρπούζια λοιπόν, κάτω από την ίδια μασχάλη!

Άλλο ένα σημαντικό "αγκάθι" στο σκεπτικό του κ. Σάντος, είναι η ανοργανωσιά των Ακαδημιών, σε αρκετά Ερασιτεχνικά σωματεία, γεγονός το οποίο, δεν επιτρέπει σε κάποια από αυτά να έχουν στις τάξεις τους, ικανούς μικρούς, που να μπορούν να ανταποκριθούν, στις απαιτήσεις  ενός Πρωταθλήματος, π.χ. της Α΄ Αθηνών!

Αρκετά σωματεία, συνεχίζουν να μην έχουν ¨δική τους στέγη¨, με αποτέλεσμα οι Ακαδημίες τους να υπολειτουργούν ή κάποια να μην έχουν και καθόλου!

Όπως επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου 4 ή 5 σωματεία, συνωστίζονται σε ένα γήπεδο, με τεράστιο πρόβλημα προπονήσεων των Αντρικών τους τμημάτων, πόσο μάλλον δε, των υποδομών τους!

Το φαινόμενο αυτό , είναι αρκετά έντονο στα Αθηναϊκά και στα Πειραϊκά σωματεία, ενώ ευτυχώς στην Επαρχία η φύση και η αφθονία χώρου, σε συνδυασμό με την καλή δουλειά, βοηθούν στο να ξεπετάγονται πιο γρήγορα, μικρά “ταλεντάκια”, τα οποία γίνονται αμέσως το “μήλο της έριδος” πολλών μεγάλων Ελληνικών και ξένων σωματείων!

Για να υλοποιηθούν λοιπόν αυτές οι προθέσεις σας κ. Σάντος, θα σας πρότεινα να τραβήξετε λίγο το αυτί στην Ε.Π.Ο., όπως και στην Γ.Γ.Α., διαμηνύοντας τους ότι πρώτα πρέπει να ¨δώσουν¨ γήπεδα στις ομάδες, κατόπιν να τις υποχρεώσουν να οργανώσουν υγιέστατες  και αποδοτικές Ακαδημίες, επανδρωμένες με ικανούς διπλωματούχους προπονητές, οι οποίες πλέον δια μέσου των Δυνατών Πρωταθλημάτων τους, να τροφοδοτούν τις Μικτές και Εθνικές ομάδες, με πληθώρα μικρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

Αφήστε λοιπόν ήσυχα τα 98άρια, εξάλλου σύντομα έρχεται η σειρά τους και ότι είναι να μας δείξουν θα μας το δείξουν.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα Αθήνα και την Ε.Π.Σ.Α, που είναι και η μεγαλύτερη Ένωση, ας ¨πατήσει¨ επιτέλους λίγο πόδι και ας επιμείνει για την χρησιμοποίηση των 97άρηδων για το 2013-14΄, αν και πιστεύω ότι τελικά θα κόψουν το ¨καρπούζι¨ στη μέση και η λύση θα είναι : 97άρια στην Α΄ ΑΘΗΝΩΝ και 98άρια στην Β΄ και στη Γ΄.

Και η κατάσταση φυσικά που θα δημιουργηθεί τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο, θα είναι για γέλια και για κλάματα, καθώς θα αρχίσει το ¨αλισβερίσι¨  των σωματείων, με Δανεισμούς  και μεταγραφές  98άρηδων!

Βέβαια, επειδή ζούμε στην ΕΛΛΑΔΑΡΑ μας, δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ΔΕΝ συμβεί τίποτε από τα παραπάνω, δηλαδή ούτε 98άρια ούτε 97άρια και … ανακαλύψουν κάτι άλλο, ας προσέξουν όμως αυτό το κάτι άλλο να είναι προς όφελος των Μικρών και όχι προς …τη βόλεψη κάποιων σωματείων!

Η Ε.Π.Σ.Α τώρα τελευταία, δείχνει ευτυχώς μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς τις Μικρές ηλικίες, εύχομαι λοιπόν ότι απόφαση πάρει, να είναι προς το καλό τους!

Αρχές Ιουνίου, που θα ανακοινωθούν οι ηλικίες που υποχρεωτικά θα αγωνίζονται και εδώ θα είμαστε με το καλό για να τα ξαναπούμε!

Του Τάκη Γιαννόπουλου
football-academies.gr