Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

ΑΕΚ: Η "μαρμαρωμένη" βασίλισσα


Μια μεγάλη ομάδα. Μια φανέλα βαριά. Η ΑΕΚ των 89 χρόνων ζει την πιο τραγική στιγμή της ιστορίας της. Ο υποβιβασμός ήρθε για πρώτη φορά. Και ήρθε γιατί αυτή η μεγάλη ομάδα είχε δίπλα της, τα τελευταία χρόνια, ανθρώπους λίγους. Και μικρούς για το μεγαλείο της.


  Πωςχωρέσεις τόση ιστορία σε λέξεις; Πως να χωρέσεις τόσους θρύλους σε μερικές γραμμές... 

Από την Ένωση Ταταύλων και το Πέρα Κλουμπ στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης. Στην ΑΕΚ της καρδιάς εκατομμυρίων Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από την Πόλη, που ποτέ δεν ξέχασαν τις ρίζες τους.

Μια ομάδα συνδεδεμένη με τις χαμένες πατρίδες. Με τα όνειρα επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη. Μια ομάδα που βιώνει τη χειρότερη στιγμή της ιστορία της, πληγωμένη από εκείνους που της ορκίστηκαν πίστη και αφοσίωση.


Διοικητικοί ηγέτες που αποδείχθηκαν λίγοι. Μικροί για το μέγεθος της ΑΕΚ. Δεν τη σεβάστηκαν. Δεν την πόνεσαν. Την άφησαν μόνη. Μόνη και αβοήθητη να πέσει στη δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά στα 89 χρόνια της λαμπρής ιστορίας της. 

Δεν ήταν οι μοναδικοί που της γύρισαν την πλάτη αυτοί που κλήθηκαν να τη διοικήσουν κι έκαναν τη μια αστοχία μετά την άλλη. Έχει και ο κόσμος της μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Γιατί επέτρεψε σε λίγους και ηλίθιους να της βάλουν το μαχαίρι πιο βαθιά στην πληγή. Τώρα ρίχνουν κατάρες σε αυτούς που εγκατέλειψαν το καράβι. Αλλά κι αυτοί που έμειναν... 

Από την Πόλη και την προσφυγιά, στην αυτοκρατορία, τα πρωταθλήματα, τους τίτλους, τους μεγάλους παίκτες, στην πτώση. Η ΑΕΚ ήταν και θα παραμείνει βασίλισσα. Μαρμαρωμένη βασίλισσα, που περιμένει τη δική της λύτρωση. 

Απρίλιο γεννήθηκε, Απρίλιο «πεθαίνει» 
Ήταν Απρίλιος του 1924 όταν στο μαγαζί αθλητικών ειδών που είχαν στη στοά Λουξ στην οδό Βερανζέρου 24 στην Αθήνα οι Αιμίλιος Ιωνάς και Κωνσταντίνος Δημόπουλος αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Η ΑΕΚ. 

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.

Ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Κώστας Σπανούδης. Στις 30 Μαΐου έγινε η ιδρυτική συνέλευση. Οι ιδρυτές της δε δυσκολεύτηκαν να βρουν ούτε ο έμβλημα ούτε τα χρώματα της ομάδας. Όλοι τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Έμβλημα, ο Δικέφαλος Αετός. Κωνσταντινούπολη = Βυζάντιο = ΑΕΚ. 

Το 1930 εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αυτό που οι νεότερες γενιές έμαθαν ως «Νίκος Γκούμας». Μια ιστορική έδρα, που κατεδαφίστηκε το 2003 και αφού είχε ζήσει μεγάλες στιγμές με πρωταθλήματα, Κύπελλα, μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το χορτάρι του «πάτησαν» θρύλοι του ποδοσφαίρου, η «σκεπαστή» έγινε κι εκείνη θρύλος. Η ΑΕΚ έχασε την έδρα της. Αναγκάστηκε να παίξει στη Ριζούπολη, τη Νέα Σμύρνη και στο χαοτικό ΟΑΚΑ. 


Η εποχή του Μπάρλου 
Η χρυσή εποχή της ΑΕΚ, ήταν από τον Σεπτέμβριο του 1974 όταν την προεδρία της ανέλαβε ο Λουκάς Μπάρλος. Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας «απογείωσε» τους κιτρινόμαυρους. Έμεινε στο τιμόνι της ομάδας έως το 1981 και κατά γενική ομολογία είναι ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος που πέρασε ποτέ από την ΑΕΚ. 

Μόλις ανέλαβε, ο Μπάρλος «έριξε» χρήματα για να χτίσει μια αυτοκρατορία. Προσέλαβε τον Φράντισεκ Φάντροκ και τη φανέλα της Ένωσης φόρεσαν ονόματα – θρύλοι: Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Σκρέκης, Γιώργος Δεδές, Βάλτερ Βάγκνερ, Τίμο Ζανλέιτερ, Θωμάς Μαύρος, Τάκης Νικολούδης, Νίκος Χρηστίδης, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Μίλτον Βιέρα. 
Κατά τη θητεία του στον πάγκο της ομάδας κάθισαν και οι Τσαϊόφσκι, Πούσκας και βγήκαν από τις ακαδημίες παίκτες όπως οι Βαγγέλης Βλάχος, Λύσσανδρος Γεωργαμλής και Στέλιος Μανωλάς.

Με ηγέτες τους Μαύρο και Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία που φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ήταν η περίοδος 1976-77. Την απέκλεισε η Γιουβέντους και αφού πρώτα είχε περάσει ομάδες όπως η Δυναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, ο Ερυθρός Αστέρας και η ΚΠΡ. 

Ο Μπάγεβιτς και η αυτοκρατορία 
Φόρεσε τη φανέλα με το Νο9, ήταν από τους μεγαλύτερους που έπαιξαν στο Νίκος Γκούμας και όταν κρέμασε τα παπούτσια του και έκανε το... αγροτικό του στη Βελέζ του Μόσταρ, αποφάσισε να γυρίσει. Αλλά αυτή τη φορά, για να καθίσει στον πάγκο της. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ το 1988. Στα χέρια του, έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και πανηγύρισε τα πρωταθλήματα του ‘89, του ’92, του ‘93 και του ’94. 
Από λατρεμένος έγινε μισητός όταν το 1996 αποφάσισε να αφήσει τη Νέα Φιλαδέλφεια για τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Γύρισε δυο φορές, δεν έγινε ποτέ αποδεκτός. 

Η πτώση 
Το δίδυμο Καρρά – Μελισανίδη πανηγύρισε τα πρωταθλήματα της τριετίας 92-94. Όμως από εκεί και μετά, ήρθε η πτώση. Όλα ξεκίνησαν από τη διοικητική αστάθεια. Και ακολούθησε η αγωνιστική παρακμή. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έφυγε για τον Ολυμπιακό το 1996 και έγινε κόκκινο πανί για τους οπαδούς. Ο Μιχάλης Τροχανάς δίχασε, πούλησε στην ENIC αλλά η ΑΕΚ έγινε… Τιτανικός. 
Πούλησαν και οι Άγγλοι, όμως η Ένωση δε μπορούσε να βρει διέξοδο στο διοικητικό αδιέξοδο. Ήρθε ο Μάκης Ψωμιάδης και τα αποτελέσματα είναι γνωστά... Ο Ολυμπιακός είχε διαδεχτεί τον Παναθηναϊκό στην κυριαρχία, τα χρέη της ομάδας μεγάλωναν, επιτυχίες δεν έρχονταν. Και τα χρέη συσσωρεύονταν. 

Το 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης και ομάδα επιχειρηματιών αναλαμβάνουν τη διοίκηση, βάζουν την ομάδα στο περίφημο άρθρο 44 για τη διαγραφή χρεών αλλά και πάλι η ΑΕΚ δεν επιστρέφει στην κορυφή. Την πρώτη χρονιά του Νικολαΐδη, μια ήττα εντός έδρας από τον Ιωνικό της στερεί ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Ο αγαπημένος Ντεμίνιο της εξέδρας έγινε ο πρόεδρος της Νικολαΐδης, τα «έσπασε» με την Original, η διχόνια ήρθε ξανά.
Το 2010 η ΑΕΚ κυνηγά ξανά το πρωτάθλημα, αλλά αυτή τη φορά το χάνει στα χαρτιά. Ο Ολυμπιακός χάνει στην Καλαμαριά από τον Απόλλωνα αλλά μια παρατυπία και η αντικανονική συμμετοχή παίκτη των γηπεδούχων, οδηγεί τα πράγματα στο CAS. Ο Ολυμπιακός δικαιώνεται, κερδίζει στα χαρτιά ένα παιχνίδι που έχασε στο γήπεδο και τα όνειρά της ΑΕΚ για πρωτάθλημα, έμειναν ξανά στη μέση.  

Ο Ντέμης παραιτήθηκε, ο Μπάγεβιτς επέστρεψε, η διχόνια παρέμενε. Η ΑΕΚ δε μπορούσε να βγει από το σκοτάδι που την είχαν βυθίσει όσοι ανέλαβαν, τα τελευταία χρόνια να τη σώσουν. Μέχρι που φτάσαμε στο παραμύθι με τον Βιντιάδη, σε καταστάσεις που δε σεβάστηκαν μια ομάδα με 89 χρόνια ιστορίας. 

Η ΑΕΚ και ο πόλεμος 
Στη διάρκεια της κατοχής, το 1942, οι παίκτες της ΑΕΚ συμφωνούν με τον Παναθηναϊκό να δώσουν φιλικό στη Λεωφόρο και τα χρήματα να δοθούν στους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου Σωτηρία. Οι Γερμανοί απαιτούν μερίδιο και σε συνεννόηση με τους φιλάθλους, το ματς δε γίνεται. Οι φίλαθλοι ξεκίνησαν μεγάλη αντικατοχική πορεία έως την Ομόνοια. 

Ήταν η πρώτη φορά που η ΑΕΚ ύψωσε ανάστημα κατά τη διάρκεια ενός πόλεμου. Η επόμενη ήταν το 1999 όταν εν μέσω των αμερικανικών βομβαρδισμών ταξίδεψε στο Βελιγράδι για το ιστορικό φιλικό με την Παρτιζάν. Οι παίκτες της έφαγαν ψωμί κι αλάτι με τους Σέρβους και φόρεσαν στις φανέλες τους... στόχους. 

Το παλμαρέ
11 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994
14 Kύπελλα Ελλάδας: 1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011
3 Σούπερ Καπ: 1971 (ανεπίσημο), 1989, 1996
1 Λιγκ Καπ: 1990

newsit.gr