Ο Πάνος Αρμενάκας, από τα ανερχόμενα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στα 14 του "σφυρηλατεί" το ταλέντο του στη Γουότφορντ. Ο πατέρας του Γιάννης Αρμενάκας, μιλάει στο Sport24.gr για τον αυστηρό κανονισμό της FIFA για τις μετακινήσεις νεαρών ποδοσφαιριστών, τον Μέσι, τις επαφές με Μίλαν, Μπαρτσελόνα αλλά και την εθνική ομάδα
O Πάνος Αρμενάκας πριν καν συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας του είχε κατορθώσει να απασχολήσει με τα κατορθώματα του δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως οι "Τimes" του Λονδίνου, η "Daily Telegraph", το δίκτυο "ITV".
Χαρακτηρίστηκε ως παιδί θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και νέος… Χατζηπαναγής χάρη στο σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο του.
O Πάνος Αρμενάκας πριν καν συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας του είχε κατορθώσει να απασχολήσει με τα κατορθώματα του δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως οι "Τimes" του Λονδίνου, η "Daily Telegraph", το δίκτυο "ITV".
Χαρακτηρίστηκε ως παιδί θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και νέος… Χατζηπαναγής χάρη στο σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο του.
Με ορμητήριο την Αυστραλία, έκανε σκάουτερ απ’όλο τον κόσμο να παραμιλάνε. Με εξαιρετικά ώριμο και μεστό παιχνίδι για την ηλικία του, τρομερή τεχνική κατάρτιση και απόλυτη αίσθηση του χώρου προσέλκυσε ουκ ολίγες ομάδες που έβλεπαν στο πρόσωπο του, τον επόμενο Μέσι.
Γεννήθηκε ουσιαστικά με μία μπάλα στα πόδια του. Ο άλλοτε άσος της ΑΕΚ, Τζίμης Πατίκας ανέλαβε την ποδοσφαιρική καθοδήγηση του σε ηλικία μόλις 3,5 ετών.
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η πρόσκληση του στις ακαδημίες των Άγιαξ, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Μπλάκμπερν, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι αλλά και της Μίλαν.
Ο Αρμενάκας πέρασε το κατώφλι της Μασία σε ηλικία μόλις 6 ετών. Παρέμεινε για τρεις εβδομάδες της Μπαρτσελόνα ως μέλος της U-8 ομάδας, ενώ για τρία χρόνια βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ανθρώπων της Μίλαν.
Με τους "ροσονέρι" πήρε μέρος σε αρκετά τουρνουά. Μάλιστα στο Μουντιαλίτο της Πορτογαλίας το 2010 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ!
Από τον περασμένο Νοέμβριο ανήκει στις ακαδημίες της Γουότφορντ. Ο πατέρας του εκκολαπτόμενου αστέρα, Γιάννης Αρμενάκας με καταγωγή από την Μυτιλήνη εξήγησε στο Sport24.gr γιατί ο Πάνος καθυστέρησε να ενταχθεί στα σπλάχνα ενός ευρωπαϊκού συλλόγου κάνοντας λόγο για παράλογο κανονισμό της FIFA.
Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απαγορεύει τις μεταγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών, όμως από το 2001 έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. σε μία εξαίρεση, επιτρέποντας στους ευρωπαϊκούς συλλόγους να αποκτούν παίκτες άνω των 16, ηλικία στην οποία μπορούν να γίνουν επαγγελματίες.
Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε τροποποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, επικαλούμενη την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι γονείς τον ποδοσφαιριστών θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποδείξουν πως μετανάστευσαν για επαγγελματικούς λόγους και όχι για το ποδοσφαιρικό μέλλον του παιδιού τους.
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Αρμενάκας, ακόμη και ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να μην είχε την ίδια εξέλιξη εάν ίσχυε ο συγκεκριμένος κανονισμός όταν το 2000 εγκατέλειψε σε ηλικία 12 ετών την Νιούελς Ολντ Μπόις για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.
"Ομάδες όπως οι Μίλαν, ο Άγιαξ, η Άρσεναλ αλλά ακόμη και ο Παναθηναϊκός έστειλαν προσκλήσεις. Το θέμα είναι οι ομάδες, αλλά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αυστηρό κανονισμό που έχει θεσπίσει η FIFA σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα για ποδοσφαιριστές κάτω των 16 ετών.
Αυτό συνέβη γιατί πολλοί ατζέντηδες προσπαθούν να παραπλανήσουν τους γονείς δημιουργώντας αναστάτωση. Η FIFA ήθελε να αποτρέψει αυτό το γεγονός, όμως έτσι δημιουργούνται άλλα προβλήματα.
Για παράδειγμα αν ίσχυε ο συγκεκριμένος κανονισμός. ο Λιονέλι Μέσι όταν ήταν 12 ετών δεν θα είχε μεταπηδήσει στη Βαρκελώνη, και ενδεχομένως σήμερα να μην ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.
Σε κανένα άλλο άθλημα δεν συμβαίνει αυτό. Κανείς δεν θα σε σταματήσει. Ευτυχώς η σύζυγος μου δέχθηκε μία επαγγελματική πρόταση από την εταιρεία που εργάζεται και έτσι ήρθαμε στην Αγγλία, με αποτέλεσμα ο Πάνος να ενταχθεί στις ακαδημίες της Γουότφορντ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα".
Ο Πάνος Αρμενάκας, όπως τονίζει ο πατέρας του στο Sport24.gr πέρασε δύσκολες στιγμές καθώς ψήλωσε απότομα με συνέπεια να νιώσει ενοχλήσεις στα πόδια.
"Τους τελευταίους 12 μήνες υπάρχουν θετικά αποτελέσματα ενώ συντελείται πρόοδος. Παρόλα αυτά ο Πάνος αναγκάστηκε να περάσει πολλές ώρες στο γυμναστήριο και να κάνει φυσιοθεραπεία καθώς ψήλωσε απότομα παίρνοντας 16-17 εκατοστά σε μικρό χρονικό διάστημα.
Συνέπεια αυτού ήταν να νιώθει ενοχλήσεις στις κλειδώσεις και πόνους στο δεξί γόνατο. Τις τελευταίες εβδομάδες προπονείται και πάλι και βρίσκεται σε καλή κατάσταση".
Η φήμη του εξαπλώθηκε. Η Μίλαν είναι μία από τις ομάδες που συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελληνικής καταγωγής “wonderkid”.
"Οι δημοσιογράφοι γράφουν για τον Πάνο πως πρόκειται για ένα ‘παιδί-θαύμα’. Οι ομάδες όμως αποτελούν τους κριτές του ταλέντου του και εκεί καλείται να αποδείξει την αξία του.
Κρατάμε επαφή με την Μίλαν, όμως αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να βελτιώνεται συνεχώς".
Ο Γιάννης Αρμενάκας θεωρεί πως το περιβάλλον της Γουότφορντ ενδείκνυται για την ομαλή εξέλιξη του ποδοσφαιρικού ταλέντου του Πάνου. Στον προεδρικό θώκο του αγγλικού συλλόγου βρίσκεται ο Τζιαμπάολο Πότσο, ο οποίος έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του στις Γρανάδα και Ουντινέζε τις οποίες επίσης έχει υπό τον έλεγχο του.
"Υπήρχαν πολλές προτάσεις. Βρισκόμαστε αρκετούς μήνες στο Λονδίνο. Προσέχουν το παιδί, δεν έχουμε κανένα παράπονο.
Πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες δίνουν βαρύτητα και στην σωστή ποδοσφαιρική διαπαιδαγώγηση αλλά και την ακαδημαϊκή εξέλιξη του. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου, την προπόνηση, τον τρόπο λειτουργίας .
Η Γουότφορντ φημίζεται για το καλό δίκτυο σκάουτινγκ που διαθέτει αλλά και για τη σημασία που δίνει στην εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών.
Ο Πάνος προπονείται εφτά μέρες την εβδομάδα. Τέσσερις φορές την εβδομάδα παράλληλα με τα μαθήματα του στο σχολείο.
Τις υπόλοιπες τρεις πηγαίνει το απόγευμα. Έρχεται λεωφορείο στο σπίτι όπου επιβιβάζεται κάθε μέρα. Όλα γίνονται σωστά.
Στις 19.00 κάθε μέρα είναι σπίτι, έτσι μπορεί να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο, αλλά και παράλληλα να εκπαιδεύεται δίχως να μένει πίσω στα μαθήματα του".
Οι πιθανότητες, ώστε ο Πάνος Αρμενάκας να καταφέρει να ανελιχθεί στην Γουότφορντ είναι αυξημένες.
"Η Γουότφορντ δεν είναι σαν την Τσέλσι αλλά πείτε μου πόσους παίκτες έχει αναδείξει η Τσέλσι στην πρώτη ομάδα; Οι πιθανότητες να αγωνιστεί κάποια στιγμή στην Α΄ ομάδα είναι αυξημένες κάτι που επίσης προσμετρήσαμε. Την επόμενη χρονιά θα βρίσκεται στην U-16 ομάδα της Γουότφορντ προσβλέποντας την διαρκή ανέλιξη του".
Ο Πάνος Αρμενάκας δεν έχει δεχθεί κρούση από την ελληνική ομοσπονδία προκειμένου να εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα μελλοντικά.
"Μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, την Αυστραλία ή ακόμη και τις ΗΠΑ λόγω της καταγωγής της μητέρας του. Από την Ελλάδα δεν έχουμε δεχθεί κάποια κρούση, κάτι που έχει γίνει από την ομοσπονδία της Αυστραλίας, όμως είναι νωρίς για να μας απασχολεί το που θα αγωνιστεί.
Αυτό που προέχει είναι ο Πάνος να γίνει ακόμη καλύτερος και να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να φτάσει ψηλά".
Δείτε τον Πάνο Αρμενάκα εν δράσει
πηγη...sport24.gr