Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Κώστας Τσάνας: «Πρόκειται για καταπληκτικούς χαρακτήρες, για παιδιά που δεν έχουν καβαλήσει το καλάμι»

«Είναι μια χαρισματική φουρνιά, όπως και η προηγούμενη, και είμαστε τυχεροί που δουλεύουμε με αυτά τα παιδιά»

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων, Κώστας Τσάνας, παραχώρησε συνέντευξη στο epo.gr, μιλώντας για την πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012, τους στόχους στην τελική φάση, αλλά και για θέματα υποδομών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά:

-Από την αρχή της διοργάνωσης, το φθινόπωρο του 2011, είχατε δηλώσει ότι αυτή η ομάδα μπορεί να προκριθεί στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ποιά ήταν τα στοιχεία που είχατε διακρίνει στους παίκτες;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτό που ξεχώριζε και ξεχωρίζει ακόμη φυσικά, είναι η ποιότητα όλων των παικτών. Είναι μια χαρισματική φουρνιά, όπως και η προηγούμενη, και είμαστε τυχεροί που δουλεύουμε με αυτά τα παιδιά. Επίσης, πρόκειται για καταπληκτικούς χαρακτήρες, για παιδιά που δεν έχουν καβαλήσει το καλάμι. Οφείλουμε να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πάντα ήμασταν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας στις κληρώσεις. Νομίζω ότι όλα αυτά μάς οδηγούσαν στο να είμαστε αισιόδοξοι από την αρχή της διοργάνωσης.

-Στο τουρνουά της Δανίας αίσθηση προκάλεσε η αμυντική λειτουργία της Εθνικής με μηδέν γκολ παθητικό, αλλά και η επιθετική συγκομιδή με οκτώ τέρματα. Ποιος είναι ο αγωνιστικός προσανατολισμός της ομάδας και η φιλοσοφία της, δίνετε περισσότερο βάρος σε κάποια γραμμή;

Πάντα όταν παίζεις σε ένα μίνι τουρνουά τριών αγώνων κοιτάς να πάρεις καλό αποτέλεσμα στο πρώτο ματς. Παίζει σημαντικό ρόλο και στην ψυχολογία της ομάδας. Το πρώτο ματς με τους Τούρκους ήταν κομβικό, λύθηκαν τα πόδια των παικτών και ξεδίπλωσαν όλες τις αρετές τους στον αγωνιστικό χώρο. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως την πρόκριση τη δίνει η άμυνα. Πάνω στην αμυντική λειτουργία δουλέψαμε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα, έχοντας μάλιστα εντυπωσιακά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι βάσει της ποιότητάς μας ήμασταν σίγουροι ότι θα πετυχαίναμε κάποια τέρματα.

-Στην Εσθονία, στην τελική φάση τον Ιούλιο, θα βρεθούν οι μεγαλύτερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε αυτές τις ηλικίες. Τι μπορεί να πετύχει η Εθνική;

Το σημαντικότερο και αυτό που μας γέμισε υπερηφάνεια είναι το γεγονός ότι όλοι οι αντίπαλοί μας παραδέχθηκαν την ανωτερότητά μας και μας έλεγαν ότι αξίζαμε την πρόκριση γιατί παίξαμε όμορφο ποδόσφαιρο. Για μας ξεκινάει ένα όμορφο ταξίδι. Θα έχουμε αντιπάλους τις θεωρητικά καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Ρόλο ασφαλώς θα παίξει η κλήρωση, η τύχη και η κατάσταση των παικτών σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για αυτούς. Εμείς θα λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα, θα καταστρώσουμε ένα σχέδιο και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας προπονητής μικρών Εθνικών Ομάδων;

Είναι πολλές οι δυσκολίες, αλλά και οι προκλήσεις. Έχουμε όλο το χρόνο λίγες και συγκεκριμένες ημερομηνίες για προπονήσεις ή φιλικά ματς και σχεδόν πάντα έχουμε απώλειες παικτών είτε λόγω τραυματισμών είτε γιατί έχουν υποχρεώσεις στις ομάδες των Ενώσεων. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε σε αυτές τις λίγες συναντήσεις να επικεντρωνόμαστε στα βασικά του ποδοσφαίρου, άλλωστε αυτό είναι δουλειά των συλλόγων. Επίσης, άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν αγωνίζονται όλα τα παιδιά με τις ομάδες τους και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ίδιο επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας. Όλα αυτά προσπαθούμε να τα επιλύουμε στις ελάχιστες ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας τους παίκτες, αλλά επαναλαμβάνω ότι είμαστε τυχεροί που δουλεύουμε με αυτή την αξιόλογη φουρνιά.

-Παρακολουθείτε σχεδόν όλο το χρόνο αγώνες Μικτών Ομάδων Ενώσεων και Περιφερειών όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Ποια εικόνα έχετε σχηματίσει για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και την οργάνωσή του στο επίπεδο των υποδομών;

Έχει εκπονηθεί από την Ομοσπονδία συγκεκριμένο σχέδιο που θέλει όλους τους ομοσπονδιακούς να παρακολουθούν αγώνες υποδομών σε όλη την επικράτεια. Μπορώ να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί βλέπω να υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά με ταλέντο και δίψα για το άθλημα. Όλα τα ταλαντούχα παιδιά αξιολογούνται και υπάρχουν στις λίστες μας, με σκοπό την κλήση τους σε προπονήσεις προεπιλογής των μικρότερων Εθνικών. Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους παίζουν οι ομάδες τους. Αξίζει τον κόπο οι μεγάλοι σύλλογοι να επενδύσουν περισσότερο σε νεαρά ελληνόπουλα και να τους δείξουν εμπιστοσύνη».