Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Μια ποδοσφαιρική ομάδα αρχίζει παντα απο τον τερματοφύλακα!!!!

Ένα πράγμα θέλουμε να κάνουμε σαφές από την αρχή. Ο Τερματοφύλακας είναι ο πιο σημαντικός παίκτης μέσα σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μια ποδοσφαιρική ομάδα αρχίζει πάντα από το νούμερο 1.

Η τωρινή μορφή του παιχνιδιού του Τερματοφύλακα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο Τερματοφύλακας είναι ο τελευταίος άνθρωπος ο οποίος μπορεί να αποτρέψει ένα τέρμα. Αν ένας παίκτης κάνει λάθος αυτό δε σημαίνει ότι θα επιτευχθεί γκολ. Αν όμως ο Τερματοφύλακας υποπέσει σε λάθος, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να επανορθώσει.

Ένας Τ/Φ δεν χρειάζεται να προσφέρει σε κάθε παιχνίδι υπέροχο θέαμα. Πρέπει όμως να βρίσκεται πάντα στη σωστή θέση όταν τον χρειάζονται γιατί το παιχνίδι εξαρτάται από αυτόν.

Ένας τερματοφύλακας δεν είναι μόνο τερματοφύλακας, αλλά και άτομο με δική του προσωπικότητα και είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζεται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, γιατί είναι εκείνος που έχει το καθήκον να οργανώνει με σαφείς εντολές την αμυντική γραμμή της ομάδας του.

Ο τερματοφύλακας πρέπει να αυτοσυγκεντρώνεται στα καθήκοντά του και δεν του επιτρέπεται να ξεφεύγει εύκολα η προσοχή του απ’ αυτά. Αυτό ισχύει τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα.

Για να μπορέσει ο Τ/Φ να αντεπεξέλθει στις συνθήκες ενός παιχνιδιού χρειάζονται τα ανάλογα προσόντα και η ανάλογη ειδική προπόνηση.

Ο Τ/Φ πρέπει να προπονείται από ένα ειδικό προπονητή και μάλιστα σε μια ειδική προπόνηση τερματοφυλάκων με ειδικές ασκήσεις προπόνησης.

Η σχέση μεταξύ του τερματοφύλακα και του προπονητή του είναι πολλές φορές ιδιαίτερη, έχοντας ως κύρια στοιχεία την υπομονή, την εμπιστοσύνη και το προσωπικό ενδιαφέρον. Συνήθως ο τερματοφύλακας απολαμβάνει την απεριόριστη εμπιστοσύνη του προπονητή και ο ένας στηρίζει τον άλλο.

Εξίσου σημαντική είναι η σχέση ανάμεσα στον τερματοφύλακα και την ομάδα, γιατί μπορεί ο τερματοφύλακας με την απόδοσή του να κρίνει το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Με τη δική του παρουσία και με την εμπιστοσύνη από τον προπονητή κατέχει κατά κανόνα ο τερματοφύλακας μια πολύ σημαντική θέση στην ομάδα. Όλοι προσδοκούν απ’ αυτόν μια καλή απόδοση, εμπνέει σεβασμό και αποτελεί πολλές φορές το κέντρο των συζητήσεων. Έστω και αν μερικές φορές υπάρχει προκατάληψη ή τον αποκαλούν «τρελό», τις περισσότερες φορές τον αποδέχεται πλήρως όλη η ομάδα. Στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις του, πράγμα που εξασκείται ήδη στην προπόνηση.

Εξετάζοντας πιο αναλυτικά την προπόνηση ενός Τ/Φ, χωρίζεται σε τρία μέρη. Στην τεχνική, στην τακτική και στη φυσική κατάσταση του Τ/Φ.

Η τεχνική του Τ/Φ χωρίζεται στην αμυντική τεχνική και στην επιθετική τεχνική.

Η τακτική του Τ/Φ χωρίζεται στην συνεργασία του Τ/Φ με την άμυνα και στην συνεργασία του Τ/Φ με την επίθεση. Το πιο σημαντικό μέρος της προπόνησης των Τ/Φ είναι ο τομέας της φυσικής κατάστασης.

Φυσική κατάσταση του Τ/Φ.

Η φυσική κατάσταση είναι το μέρος της προπόνησης που έχει σκοπό την ανάπτυξη της κινητικής ικανότητας των αθλητών και χωρίζεται σε γενική και ειδική φυσική κατάσταση.

Η γενική φυσική κατάσταση έχει σκοπό την ανάπτυξη της κινητικής ικανότητας των αθλητών από κάθε πλευρά, όπως τους μύες, την καρδία και το κυκλοφορικό σύστημα.

Η ειδική φυσική κατάσταση αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες του αγωνίσματος με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων μυών που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι βασικοί παράγοντες σωματικής επίδοσης των ποδοσφαιριστών δεν ισχύουν εξ’ ολοκλήρου για τους Τ/Φ που χρειάζονται μία εξειδικευμένη προπόνηση που να βασίζεται στη βελτίωση των κινητικών ιδιοτήτων που είναι απαραίτητες για το έργο που επιτελούν.