Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Βασίλης Μαστρακούλης ο ταχύτερος ακραίος κυνηγός της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» όλων των εποχών

 Την Κυριακή στο Ενωσιακό γήπεδο ΄΄Θεόδ. Πασσιόπουλος ΄΄μεταξύ των θεατών του αγώνα για το γυναικείο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής, Μεσολόγγι 2008-Τρίκαλα 2011 ήταν και ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Μαστρακούλης Βασίλης που είναι πρόεδρος βετεράνων του Απόλλων Αθ.
  Ο κ. Μαστρακούλης Βασίλης πρόσφερε στην Μεσολογγίτικη ομάδα ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία του Αθηναικού Συλλόγου.
Μαζί με τον Βασίλη Μαστρακούλη ήταν και οι Σκούρας Μάριος,Αναστόπουλος Γρηγόρης ,Βλασόπουλος Βασίλης , βετεράνοι ποδοσφαιριστές της ΄΄Ελαφράς Ταξιαρχίας΄΄ και ο βετεράνος φωτορεπόρτερ και φίλος του Απόλλωνα και του Μεσολόγγι 2008 που κάλυψε τον αγώνα κ. Πάσχος Κων/νος.

 *Συνέντευξη από τον Παναγιώτη Γιαλό

Από τους σπουδαιότερους επιθετικούς που ανέδειξαν τα Ελληνικά γήπεδα την εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό και είχε πάθος απαράμιλλη τεχνική όλες οι ομάδες διέθεταν μεγάλους παίκτες χάριζαν στους φιλάθλους θέαμα μαγικές κινήσεις και τα γήπεδα γέμιζαν ασφυκτικά σε κάθε γήπεδο και σε κάθε πόλη της Ελλάδος. Ένας από αυτούς τους παίκτες ήταν ο Βασίλης Μαστρακούλης του Απόλλωνος Αθηνών .Σήμερα έχει το όνομα Απόλλων Σμύρνης.Εμείς οι παλαιοί φίλαθλοι έτσι τον ξέραμε Απόλλων Αθηνών. Το προσωνύμιο «Ελαφρά Ταξιαρχία» το πήρε από την ταινία η επέλασις της Ελαφράς Ταξιαρχίας του 1936 με τον ηθοποιό Έρολ Φλίν. έλοντας οι «Νονοί» να εκθειάσουν τον Απόλλωνα για την φανταστική μπάλα που έπαιζε στις δεκαετίες 1950- 1960.
.
Ο Βασίλης Μαστρακούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στον Απόλλωνα με προπονητή τον Αγαλιδη. Ξεχώρισε μεταξύ δεκάδων νεαρών παικτών που διέθετε η ομάδα της Ριζούπολης και πριν κλείσει τα 17 χρόνια του ήταν ήδη βασικό της στέλεχος. Οι πολύ καλές παρουσίες του ιδίου προσωπικά ήταν να κλεισθεί στην Εθνική Νέων και το 1961 στην Εθνική Αντρών. Η φυσική του θέση ήταν στο δεξιό άκρο της επίθεσης. Παίκτης ευέλικτος ικανότατος ντριμπλέρ και σε συνδιασμό με την ταχύτητα που διέθετε πέρναγε άνετα τους αντιπάλους αμυντικούς και να δίνει ωραίες πάσες στον μεγάλο «κανόνι » Γιώργο Καμάρα. Όταν εύρισκε ευκαιρία γινόταν και σκόρερ προτιμούσε όμως αυτό το έργο για κάποιο συμπαίκτη του όποτε έκρινε ότι ο τελευταίος βρισκόταν σε ευνοϊκότερη θέση. Στις αρχές του 1965 δέχθηκε πρόταση από την hellenik του Κέιπ Τάουν, ομάδα που είχε στις τάξεις πληθώρα Ελλήνων παικτών. Έτσι άφησε και τις σπουδές του στην Πάντειο και τον Φεβρουάριο του ιδίου χρόνου πήρε την μεγάλη απόφαση και έφυγε για την Νότιο Αφρική. Στα δυο χρόνια παρουσίας του στον σύλλογο αυτόν είχε για συμπαίκτες τους Σταύρο Χαμόδρακα, Γιάννη Χολέβα, Κώστα Βερτσώνη, που γνώριζε από τον Απόλλωνα, αλλά και τους Παναγιώτη Βεντούρη (Φωστήρα ΑΕΚ) Μίμη Ντουνιά(Πανιώνιο) Μανώλη Καρνασόπουλο (Εθνικού) Παναγιώτη Λίβα (Ολυμπιακού Χαλκίδος).

Επέστρεψε μετά από δυο χρόνια και φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ για δυο χρόνια μέχρι το 1967. Η καριέρα του σταμάτησε άδοξα στα 26 του χρόνια. Ήθελε όμως να συνεχίσει την καριέρα του στον Απόλλωνα αλλά στάθηκε εμπόδιο ο νόμος του τότε Γενικού Γραμματέως Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη βάση του οποίου απαγορευόταν η μεταγραφή ποδοσφαιριστή από ομάδα Α Εθνικής σε άλλη και θα έπρεπε πρώτα να παίξει δυο χρόνια σε ομάδα Β Εθνικής κατηγορίας απίστευτα πράγματα της Χούντας. Προτίμησε λοιπόν να εγκαταλείψει τα γήπεδα και να ασχοληθεί με την προπονητική. Με την ΑΕΚ κατέκτησε ένα πρωταθλήματα το 1963 .
 Ο Βασίλης Μαστρακούλης μας έκανε την τιμή να μας δεχθεί στο σπίτι του στη Νέα Φιλαδέλφεια εμένα και τον συνεργάτη μου για μια συνέντευξη που θα έδινε για πρώτη φορά σε εφημερίδα και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος.

—Βασίλη Μαστρακούλη εγώ προσωπικά σε θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους εξτρέμ που έχω δει στην 60χρονη παρουσία μου σαν φίλαθλος στα γήπεδα, θα ξεκινήσω στην πρώτη ερώτηση ποιοί ήταν οι τρείς πρώτοι παίκτες που σε εντυπωσίασαν στον Απόλλωνα Αθηνών;

—- Γιώργος Καμάρας, Αντώνης Δέρματης Λάμπης Σεραφείδης, και θα προσθέσω και τον Σάββα Παπάζογλου.

—Πες μου κάτι με τι τρόπο τα έβαζε τα γκολ αυτός ο εκπληκτικός Λάμπης Σεραφείδης τα Βόλ πλανέ και τα «ψαλίδια»;

—Είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα που δεν την είχε άλλος ποδοσφαιριστής όπως και να του ερχόταν η μπάλα δυνατά ψηλά την σταμάταγε με το στήθος και όσο ήταν η μπάλα στον αέρα γύριζε το σώμα του και με βολέ έστελνε την μπάλα στο τέρμα και γκολ!!!!!!
 —Από που ξεκίνησες Βασίλη την καριέρα σου;

—-Είχα μια ομάδα μικρή τον Κεραυνό Πατησίων στα 17 μου χρόνια και παίξαμε με την τρίτη ομάδα του Απόλλωνος και με είδαμε εκεί και δεν με αφήσανε να φύγω μου πήραν αμέσως υπογραφή ήταν το 1956. Ξεκινάω Τρίτη ομάδα δεύτερη ομάδα και παίζω το πρώτο παιχνίδι στην πρώτη ομάδα το 1957 στη Ριζούπολη με τον Ηρακλή. Υπήρχε τότε μια διένεξη των παικτών και της διοίκησης του Απόλλωνος και 4 με 5 ποδοσφαιριστές δεν κατέβηκαν να παίξουν . Έρχεται ο Γενικός αρχηγός Κείμωνας Δεληγιάννης και μου λέει δεν θα παίξεις σήμερα με την Β ομάδα πήγαινε στη εξέδρα και όταν τελειώσει το ματς έλα στα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας. Και παίζω στη θέση του Γιάννη Χολέβας έξω δεξιά ο Γιάννης άλλαξε θέση μέσα δεξιά. Νικήσαμε 2-1 πήγα πολύ καλά και καθιερώθηκα αμέσως. Στον Απόλλωνα την εποχή εκείνη έπαιζαν όλα τα μεγάλα ονόματα αφού 7 παίκτες ήταν διεθνείς. Γιώργος Καμάρας, Αντώνης Δερμάτης, Λάμπης Σεραφείδης, Σάββας Παπάζογλου- Στάθης σανακτσής Χαράλαμπος Ταουξής, Γιάννης Χολέβας.
–Πάμε Εθνική ομάδα γιατί τελικά είχες μόνο 2 συμμετοχές με Ιρλανδία και Γερμανία το 1961 θα τα πούμε αναλυτικά τα παιχνίδια. 17 Οκτωβρίου 1961 Μπέλφαστ (Γουίντσορ Πάρκ) Β.Ιρλανδία- Ελλάδα 2-0 προκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου 1962 της Χιλής – Ελλάδα: Κώστας Βαλλιάνος-Αρ.Καμάρας- Μίμης Στεφανάκος- Τάσος Βασιλείου- Τάκης Παπουλίδης- Μίμης Δομάζος- Κώστας Πολυχρονίου (αρχηγός) Βασίλης Μαστρακούλης- Γιώργος Σιδέρης- Αντρέας Παπαεμανουήλ- Αντώνης Ποσειδώνας. Προπονητής Αντώνης Μηγιάκης.Σκόρερ 28″ 57″ Μάκ Λάφλιν διαιτητής Μπονέτο (Ιταλία) θεατές 25.000. Το δεύτερο παιχνίδι έγινε 22- Οκτωβρίου 1961 στο Άουσμπουρκ της Δυτικής Γερμανίας Στάδιο «Ροτζενάου» Προκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου 1962 της Χιλής Ελλάδα: Μιχάλης Βουτσαράς- Αρ.Καμάρας- Μίμης Στεφανάκος- Τάσος Βασιλείου- Τάκης Παπουλίδης- Μίμης Δομάζος- Κώστας Πολυχρονίου (αρχηγός) Βασίλης Μαστρακούλης- Απόστολος Βασιλειάδης – Αντρέας Παπαεμανουήλ- Αντώνης Ποσειδώνας Σκόρερ 6″ 26″ Ούβε Ζέελερ 59″ Παπαεμανουήλ διαιτητής Νίλσεν (Νορβηγία) θεατές 40.000.

—Την επόμενη χρονιά είχα ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο έκανα την θεραπεία μια έπαιζα δυο δεν έπαιζα και το 1963 κάνω την επέμβαση με έναν ορθοπεδικό Κρεμμύδα και μ, έκανε καλά. Ξανά παίζω το 1964 -65 μερικά παιχνίδια και μεσολαβεί η παρεξήγηση με τον πρόεδρο του Απόλλωνος Οικονόμου και δέχομαι μια πρόταση από τον Χιλιανό προπονητή Μάριο Τουάνι ο οποίος είχε διατελέσει προπονητής στη Δόξα Δράμας και με ήξερε. Αυτός είχε επαφές με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σγουρδαίο και με κάλεσε στο γραφείο του για την υλοποίηση της πρότασης.

—Ποιούς Έλληνες παίκτες βρήκες στη Νότιο Αφρική στην ομάδα Hellenik αρχές του 1965;

—Εκεί βρήκα τον Δημήτρη Φυλακούρη του Παναθηναϊκού τον Μανώλη Καρνασσόπουλο του Εθνικού τον Φλορέντζο Κώστα που έπαιζε στη ΑΕ Νικαίας τον Ζουμπούλη Κώστα του Παναιγιαλείου .Μετά κατέβηκε ο Παναγιώτης Βεντούρης ο Βερτσώνης Κώστας ο Τάκης Λίβας του Ολυμπιακού Χαλκίδος ο Ντουνιάς Μίμης του Πανιωνίου ο Θανάσης Ιωσηφίδης από τη Νίκη Βόλου. Το 1965 κατέβηκε ο Τακης Λουκανίδης.Παίζω εκεί δυο χρόνια μέχρι το 1966. Πέρασα πάρα πολύ καλά εκεί παιζόταν ωραίο ποδόσφαιρο κανονικό πρωτάθλημα με 18 ομάδες .Κατεβήκανε μεγάλοι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας ο Μπάνκς ο τερματοφύλακας στα τελευταία του, ο Μπανσφλάουερ, ένας χαφ της Εθνικής Ιρλανδίας. Έρχομαι στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ τον Αύγουστο του 1966 που με ζητούσαν και με ήθελαν ο Μαρόπουλος με τον Τζανετή ήρθα στην ΑΕΚ έπαιξα δυο χρόνια, αλλά δεν είχα πολλές συμμετοχές δεν βρήκα πρόσφορο έδαφος στην ομάδα της ΑΕΚ δεν θέλω να πω τους λόγους και το 1967 τον Αύγουστο που ετοιμαζόμασταν για ορκωμοσία στο γήπεδο μαθαίνω ότι αποδεσμεύομαι από την ΑΕΚ. Θέλω να γυρίσω στον Απόλλωνα υπήρχε ο νόμος του Κώστα Ασλανίδη που δεν μπορούσα να πάω και αναγκάσθηκαν να σταματήσω το ποδόσφαιρο στα 26 μου χρόνια.

—Στον Απόλλωνα ποσά γκολ έβαζες την χρονιά;

—Λίγα 4 με 5 γκολ εγώ περισσότερο δημιουργούσα, συνεργαζόμουνα τέλεια με τον Γιώργο Καμάρα με καταλάβαινε όταν κατέβαινα από δεξιά και ήξερε που πρέπει να βρίσκεται για να του δώσω την μπάλα κι εγώ παράλληλα ήξερα την κίνηση που θα κάνει.

—Καμάρας η Κανάκης είχαν το πιο ισχυρό σουτ;

—-Καμάρας ο Κανάκης ήταν δυνατός στους μύτους «μυταρόλα» τον λέγαμε κι ο Παπαεμμανουήλ με τον Υφαντή είχαν ισχυρά σουτ βολίδες, αλλά ο Ηλίας έπαθε μεγάλη ζημιά το Μάρτιο 1961 από τον Μίμη Τσερεγκόφ στα 25 του χρόνια στην καλύτερη ηλικία για μπάλα.

—Προπονητική καριέρα για πάμε…

—Στα πρώτα τρία χρόνια ήμουν ανενεργός και το 1970-71 πάω και βγάζω την σχολή προπονητών που υπήρχε στον Άγ. Κοσμά και αναλαμβάνω ερασιτεχνικά σωματεία προπονητής. Εν συνεχεία το 1976 ξεκινάω στον
Απόλλωνα ήταν ο Βασίλης Κυριακού εκεί στις Ακαδημίες και μένω μέχρι το 2004 ήμουνα σε όλες τις ακαδημίες του ποδοσφαίρου. Επίσης είχα θητεία δίπλα στον Πρόκοπ και στον Γκμόχ κατά διαστήματα. Όλα αυτά τα
χρόνια ήμουνα κοντά στον Απόλλωνα έχοντας την Εφηβική ομάδα την παιδική την ερασιτεχνική ομάδα.

—Πότε οργανώθηκε η ομάδα παλαιμάχων του Απόλλωνος και εκλέχθηκες πρόεδρος;

—Ναι η αλήθεια είναι ότι έχω την αγάπη και την εκτίμηση από όλα τα παιδιά και επειδή είχα πολλά χρόνια στον Απόλλωνα ήξερα σχεδόν όλες τις γενιές και τιμής ένεκεν εκλέχθηκα πρόεδρος των Παλαιμάχων

—Ποιά εποχή ιδρύθηκε ο σύλλογος παλαιμάχων του Απόλλωνος;

—Σαν οργανωμένοι ξεκινήσαμε το 2002 τα προηγούμενα χρόνια παίζαμε αραιά και που.

—- Εγώ προσωπικά σε θεωρώ πολύ μεγάλο όνομα σαν ακραίο κυνηγό και οι δυο μόνο συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος είναι πολύ μικρός αριθμός.

—Τα δυο παιχνίδια αυτά έγιναν το 1961 και τον Μάρτιο του 1962 τραυματίζομαι παραμένω εκτός αγώνων όλο το 1962 σχεδόν και παράλληλα πάω φαντάρος το και χάνω την θέση μου στην Εθνική ομάδα οριστικά. Ταλαιπωρούμε με το πόδι μου συνέχεια. Ξεκινάω με τον Απόλλωνα και παίζω κανονικά και με καλούν στην εθνική Ελπίδων και πάμε στην Ρουμάνια να παίξουμε .Όταν γύρισα με κήρυξαν λιποτάκτη γιατί τα διαβατήρια ήταν ομαδικά και δεν με είχαν στο ομαδικό . Το 1964 πέρασα στρατοδικείο και μπήκα φυλακή 15 μέρες. Ξανά έγινε το δικαστήριο και αθωώθηκα γιατί δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος για το θέμα αυτό.

—Ποιος επιθετικός παίκτης για σένα ήταν ο πιο καλύτερος;

—Βάζω πρώτον τον Κώστα Νεστορίδη και δεύτερον τον Ηλία Υφαντη

—Πότε ξανά έδωσες συνέντευξη σε δημοσιογράφο σε εφημερίδα;

—Πριν δυο χρόνια νομίζω ήταν στο φως αλλά δεν ήταν όπως η δική σου με κάθε λεπτομέρεια για την καριέρα ου ήταν απλή για κάποια καλά λόγια για μένα. Θέλω να σου συμπληρώσω για την ερώτηση που μου έκανες για την Εθνική ομάδα ότι τότες για να παίξει ένας παίκτης εκτός ΠΟΚ έπρεπε να είσαι πέντε σκάλες ανώτερος, εμένα πως με κάλεσαν το 1961 στην Εθνική;

Έπαιζε το ΠΟΚ αγώνες για το κύπελλο Πάσχα. Ο Απόλλων είχε κλείσει ένα αγώνα με την Γάλατα Σεράι προπονητής ήταν ο Γιάννης Χέλμης του λέω δεν μπορώ να παίξω είμαι κουρασμένος από την οικοδομή χτίζουμε στο σπίτι. Μου λέει άστα αυτά θα παίξεις θα κάνουμε και 6 αλλαγές μη το φοβάσαι. Και παίζω θυμάμαι τον Τούρκο αριστερό μπακ τον έριξα τρεις

φορές κάτω με τις προσποιήσεις μου. Έπαιξα πάρα πολύ καλά και στο γήπεδο ήταν ο Μαρόπουλος με τον προπονητή της Εθνικής Τρύφωνα Τζανετή, με είδαν τους άρεσα και με κάλεσαν στην Εθνική .Στο τέλος οι Τούρκοι

με ρωτούσαν πόσες φορές είμαι διεθνής καμία τους απάντησα οι Τούρκοι τα έχασαν μα πως είναι δυνατόν; Τότε αν ένας παίκτης έπαιζε στον Βύζαντα η στην Παναχαϊκή και ήταν ο κορυφαίος αλλά δεν ήταν και τόσο ονομαστός δεν τον καλούσαν και μόλις έπαιρνε μεταγραφή σε ομάδα του κέντρου τον καλούσαν αμέσως, υπήρχαν αλλά κριτήρια. Από το ποδόσφαιρο έχω κάνει πολλούς φίλους και κρατάω μεγάλη φιλία με τον Κώστα Βερτσώνη και τον Θανάση Ιωσηφίδη από τον Βόλο. Να πω κάτι που θυμήθηκα τώρα το 1962 ότι ο Παναθηναϊκός θα έδινε στον Απόλλωνα 800.000 δρα. για μένα να παίξω εκεί ο Οικονόμου είχε δώσει το 1961 πακέτο τους Αρ.Καμάρα και Γιάννη Χολέβα μετά σειρά θα έπαιρνα εγώ αλλά μεσολάβησε ο τραυματισμός μου και έχασα την μεταγραφή. Από εκεί και πέρα το ποδόσφαιρο μου πρόσφερε δουλειές είχα μπει σε μια εταιρεία ΑΤΤ και έπαιρνα καλά χρήματα δεν πήγα στη ΔΕΗ. Είχαμε και μια ταβέρνα δίπλα στη σημερινή Αγ. Βαρβάρα στα κάτω Πατήσια από το 1929 έχω και φωτό της ταβέρνας μετά κόλλησε η εκκλησία δίπλα μας το 1947 και το 1964 μεταφέρθηκε η ταβέρνα λόγω της εκκλησίας και πήγαμε στην περιοχή Προμπονά για δυο χρόνια και μετά την κλείσαμε γιατί εγώ έφυγα στη Νότιο Αφρική και άνοιξε ο αδερφός μου ένα μπακάλικο.

koinoniki.gr