Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Γιάννης Παθιακάκης: Η ζωή του, το γήπεδο... (photos+video)

 Σαν σήμερα (8/2) πριν από δεκαέξι χρόνια ο Γιάννης Παθιακάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο του Ακράτητου.


Σε ηλικία μόλις 49 ετών και μη έχοντας ακολουθήσει τις ιατρικές συμβουλές που τον προέτρεπαν να αφήσει το ποδόσφαιρο και τους πάγκους για να μην επιβαρύνει την ήδη ταλαιπωρημένη καρδιά του, ο Γιάννης Παθιακάκης συνέχιζε να ασχολείται με την προπονητική με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή, στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων που έκτοτε φέρει το όνομά του, προδομένος από την καρδιά του.
 Αξίζει να σημειωθεί πως πέντε μέρες νωρίτερα ο αείμνηστος κόουτς είχε συμφωνήσει με τον Ακράτητο, του οποίου προπονητής ήταν και το 1998 όταν είχε υποστεί και πάλι έμφραγμα. Η ζωή του όμως ήταν αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο, κάτι που απέδειξε περίτρανα τόσο σαν ποδοσφαιριστής όσο και σαν προπονητής.

Κύπελλο σαν παίκτης…

Γεννημένος στη Νέα Ιωνία στις 21 Νοεμβρίου 1953, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Απόλλωνα Αθηνών το 1971 και έμεινε εκεί για έξι χρόνια. Οι καλές του εμφανίσεις και το ταλέντο του, άνοιξαν την πόρτα για την μεγάλη μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, όπου έμεινε όμως μόνο μία σεζόν για να πάει το 1978 στον Πανιώνιο.

Εκεί, την επόμενη σεζόν θα καταφέρει να πάρει το Κύπελλο με τους «κυανέρυθρους» έχοντας σκοράρει μία φορά στον τελικό και στο 3-1 απέναντι στην ΑΕΚ. Στην καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής θα ακολουθήσουν δύο επιστροφές στον Απόλλωνα (1981-83, 1985-86), ένα πέρασμα από τον Εθνικό (1983-85), μια στάση στην Κόρινθο (1985-86) και το φινάλε στον ΑΟ Μελισσίων (1986-87).

…κύπελλο και ως προπονητής

Από την τελευταία του χρονιά σαν ποδοσφαιριστής, ο Γιάννης Παθιακάκης ήθελε να συνεχίσει να είναι κοντά στο ποδόσφαιρο, αφού έβλεπε ότι το τέλος του από τους αγωνιστικούς χώρους πλησίαζε. Έτσι, από το 1986 προπονητή τον ΑΟ Μελισσίων, ενώ ως το 1994 θα ακολουθήσουν ΑΕ Μεσολογγίου, Παναυπλιακός και Εθνικός ώσπου να συναντηθεί ξανά με την «Ελαφρά Ταξιαρχία».

Σαν προπονητής του Απόλλωνα ο Γιάννης Παθιακάκης θα καταφέρει να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, αφού την περίοδο 1994-95 θα τερματίσει με την ομάδα στην 4η θέση και θα κερδίσει ένα εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Ο Απόλλωνας θα φτάσει μια ανάσα από το κύπελλο την επόμενη σεζόν, όμως θα ηττηθεί από την ΑΕΚ στην μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του Παθιακάκη σαν προπονητή ως εκείνη την σεζόν.

Αφού περάσει από τους πάγκους του Αθηναϊκού και του Ακράτητου, τον οποίο και θα φέρει στην Α’ Εθνική, θα έρθει η μεγάλη πρόκληση της ΑΕΚ. Ο Γιάννης Παθιακάκης θα αναλάβει το «δικέφαλο» το 2000 και την ίδια χρονιά, παρά τα μεγάλα προβλήματα θα καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με το 3-0 στον τελικό απέναντι στον Ιωνικό. Η απομάκρυνση από την Ένωση, αλλά και τα προβλήματα υγείας, θα τον κρατήσουν μακριά από τους πάγκους για μια διετία.
Η μοιραία επιστροφή…

Η επιστροφή ωστόσο το 2002 για λογαριασμό του Ακράτητου, θα αποβεί και μοιραία αφού ο Γιάννης Παθιακάκης θα «σβήσει» στα 49 του, μετά από μια προπόνηση στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων.

onsports.gr