Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Οι Έλληνες δε πολεμούν σαν ήρωες…αλλα οι ήρωες σαν τους Έλληνες!

«Μια ηρωική πόλη»
«Οι Έλληνες δε πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν τους Έλληνες». Οι Μεσολογγίτες είναι η πιο απτή απόδειξη αυτού που είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ….και το ηρωικό και ένδοξο Μεσολόγγι είναι σίγουρα ένας λόγος που ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας μας γοητεύει!

Ένας μοναδικός κόσμος με μαγευτικά τοπία δίπλα σε μια ηρωική πόλη με πλούσια ιστορία, καθιστούν το Μεσολόγγι και τη γύρω περιοχή ιδανική για αποδράσεις και να ιδιαίτερες στιγμές χαλάρωσης.
Το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις messo και laghi, που σημαίνει «μέρος που περιβάλλεται από λίμνες». Πράγματι είναι περιστοιχισμένο από λίμνες, καθώς είναι χτισμένο σε ένα κομμάτι γης ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας.
Βρίσκεται σε απόσταση 249 χλμ από την Αθήνα σε μια επίπεδη γη με 12.000 περίπου μόνιμους κατοίκους. Έχει ταυτιστεί περισσότερο οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με την Επανάσταση του 1821 και μάλιστα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ηρωική «έξοδο» των κατοίκων της μετά από ένα χρόνο αντίστασης στη πολιορκία του Ιμπραήμ. Η ανδρεία , η θυσία και οι τραγικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν μέσα από τα τείχη του είναι μοναδικές στην ιστορία. Πολύ παλαιότερα στη περιοχή άκμασαν σημαντικές πόλεις-κράτη που έλαβαν μέρος στο Τρωικό πόλεμο. Η πόλη χτίστηκε από την αρχή το 1829 και τότε πήρε το όνομα «Ιερά πόλις».
Όλες αυτές οι ιστορικές συνιστώσες άφησαν τα ίχνη τους και στο σήμερα!

Το Μεσολόγγι σήμερα…
Σήμερα το Μεσολόγγι είναι μια όμορφη πόλη με παραδοσιακό χρώμα και έντονη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας και πολιτισμού. Τα τείχη και η πύλη της Εξόδου που παραμένουν ακόμη επιβλητικά, η κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη όπου βρίσκεται το παλιό δημαρχείο και φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Βάλβειος βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ντοκουμέντα! Το Κέντρο λόγου και Τέχνης – Διέξοδος, με σπουδαία αρχαία αντικείμενα και εκκλησιαστικά κειμήλια, ο «Κήπος των Ηρώων», όπου έχουν ταφεί οι μαχητές της φρουράς της »Ιερής Πόλης» και αγωνιστών όπως του Μαρκου Μπότσαρη και του Κυριάκου Μαυρομιχαλη!  Τα διάσπαρτα στη πόλη κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής όπου έζησαν επιφανείς και κορυφαίοι άνθρωποι της Ελληνικής Επανάστασης, άλλα και της πολιτικής ζωής της χώρας, όπως οι πολιτικοί Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης και οι λογοτέχνες Κωστής Παλαμάς, Μιλτιάδης Μαλακάσης και Αντώνης Τραυλαντώνης! Όλα τα παραπάνω σε ανατρέχουν πολλά χρόνια πίσω και σε ταξιδεύουν σε μια ιστορική αναδρομή.

«Ο Κήπος των Ηρώων»
Τι να κάνεις…
Το Μεσολόγγι έχει όμως κι άλλα να προσφέρει στον επισκέπτη εκτός από την πλούσια ιστορία του. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου μαζί με το Δέλτα των ποταμών Αχελώου και Ευήνου είναι από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης σε καθηλώνει με το εξαιρετικό φυσικό της κάλλος! Η περιοχή φημίζεται για τη πλούσια πτηνοπανίδα και ιχθυοπανίδα της, το αλμυρό νερό της δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για αλυκές καιέχει χαρακτηριστεί σημαντικό περιβαντολογικό πάρκο και οικοσύστημα προστατευμένο από τη Συνθήκη Ramsar. Τα ήρεμα νερά της προσφέρονται όλο το χρόνο για βόλτες με κανό η καγιάκ απολαμβάνοντας το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, ένα από τα πιο ωραία της Ελλάδας, φλερτάροντας με τα φλαμίνγκο που συχνά κάνουν την εμφάνιση τους για να δροσιστούν από τα νερά της λιμνοθάλασσας.
«Λιμνοθάλασα του Μεσολογγίου»
Οι λάτρεις του ποδηλάτου σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με το Μεσολόγγι καθώς -όντας μια πόλη επίπεδη  με ειδικά κατασκευασμένους ποδηλατοδρόμους- θεωρείται ιδιαίτερα φιλική για βόλτες με ποδήλατο. Πάρτε λοιπόν το ποδήλατο σας και ξεναγηθείτε σε όλη τη πόλη γιατί αυτά που έχετε να δείτε και να ανακαλύψετε είναι ατέλειωτα.
Κι όταν θα κουραστείτε σταματήστε να ξαποστάσετε και να πάρετε δυνάμεις δοκιμάζοντας λίγο αυγοτάραχο, το μοναδικό αυτό ξεχωριστό προϊόν που παράγεται μόνο στο Μεσολόγγι και είναι ξακουστό  σε ολόκληρο τον κόσμο για την ιδιαίτερη γεύση του.
lovelovegreece.com