Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Αρχηγός ετών 20...!!!!

 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 29/6/1983, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0
Ο  20 ετών μέσος της "Ένωσης", Βαγγέλης Βλάχος, γινόταν ο νεαρότερος αρχηγός στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδας (σκοράροντας μάλιστα στο 2-0 επί του ΠΑΟΚ), ένα επίτευγμα που όντως είναι ακόμα πιο δύσκολο να επαναληφθεί.

Το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε η ΑΕΚ σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια με το 2-0 επί του ΠΑΟΚ στον πρώτο τελικό που διεξήχθη ποτέ στο ΟΑΚΑ, είναι σημείο αναφοράς  για μια ολόκληρη εποχή και για μια ολόκληρη γενιά Ενωσιτών. Ήταν ο μοναδικός τίτλος που είχε κατακτηθεί μέσα στα «πέτρινα χρόνια» της δεκαετίας του ’80 και είχε έρθει να αποτελέσει δικαίωση για μια ομάδα που αν ήταν λίγο πιο σοβαρή και λίγο πιο προστατευμένη από το παρασκήνιο, θα μπορούσε να είχε πάρει το πρωτάθλημα.

Η σεζόν είχε αρχίσει με τον Μιχάλη Αρκάδη στη θέση του προέδρου, αφού ο μεγαλομέτοχος Ανδρέας Ζαφειρόπουλου είχε αποφασίσει να απέχει από τα διοικητικά μετό από μόνο ένα χρόνο στην προεδρία. Προπονητής ήταν από τον Φεβρουάριο ο Αυστριακός Χέλμουτ Σενέκοβιτς, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, καθώς ο τελευταίος είχε αποτύχει να οδηγήσει την ΑΕΚ σε αγωνιστικά και βαθμολογικά επίπεδα ανάλογα με αυτά του 1978, όταν είχε κατακτηθεί το νταμπλ υπό τις οδηγίες του.

Με τον Θωμά Μαύρο και τον Χρήστο Αρδίζογλου να οδηγούν τους νεότερους συμπαίκτες τους, εκ των οποίων κάποιοι προέρχονταν από τα τμήματα υποδομής της ομάδας (Μανωλάς, Γεωργαμλής, αλλά και οι Οικονομόπουλος, Στυλιανόπουλος που δεν έπαιξαν στον Τελικό) η ΑΕΚ απέκλεισε κατά σειρά Κιλικισιακό (2-1 εκτός) Πανσερραϊκό (4-2 εντός) Ηρόδοτο (3-1 μέσα και 6-0 έξω με πέντε γκολ του Μαύρου) Ολυμπιακός (2-1 και 1-0 με όλα τα γκολ από τον Μαύρο) και στα ημιτελικά έβγαλε έξω τον Ηρακλή με το εκτός έδρας γκολ στη Θεσσαλονίκη (ήττα με 3-1 εκεί και νίκη 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια).

Στο Ολυμπιακό Στάδιο σημειώθηκε η μεγαλύτερη συνάθροιση οπαδών της ΑΕΚ μετά από 15 χρόνια, μετά δηλαδή από τις 80 χιλιάδες του Παναθηναϊκού Σταδίου στον τελικό με τη Σλάβια Πράγας για το Κύπελλο Κυπελλούχων μπάσκετ 1968. Η Νέα Φιλαδέλφεια γέμιζε συχνά, όμως οι 70 χιλιάδες που μπορούσε να χωρέσει το τότε νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν ασύγκριτο νούμερο.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε τόσο μεγάλο ποδοσφαιρικό στάδιο και ο αγώνας ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που θα γινόταν σε αυτό. Ο ΠΑΟΚ «κατέβασε» οργανωμένα περίπου δέκα χιλιάδες οπαδούς που συγκρούονταν με τους αντίστοιχους των αθηναϊκών ομάδων σε κάθε γωνιά της Αθήνας (με αποκορύφωμα τα επεισόδια στα… χωράφια που υπήρχαν τότε πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου) και υπολογίζεται ότι περίπου εξήντα χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ βρέθηκαν εκεί.

Ο ΠΑΟΚ είχε δύο νίκες με αντίπαλο την ΑΕΚ στο Πρωτάθλημα: το 5-0 στην Τούμπα και το 3-1 στην Κόρινθο με τυπικά γηπεδούχο την τιμωρημένη ΑΕΚ. Ηταν δυόμιση χρόνια αήττητος από την αντίπαλό του στο πρωτάθλημα ενώ την είχε αποκλείσει στο Κύπελλο και το 1980 και το 1981 και το 1982!

Με εξήντα χιλιάδες λαό, όμως, στο πλευρό της, η ΑΕΚ πήρε τη μεγάλη νίκη. Προηγήθηκε στο 27’ με πλασέ του πρώτου σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης Θωμά Μαύρου, μετά από βαθιά μπαλιά του Ντίνου Μπαλή και κεφαλιά πάσα του Μανώλη Κώττη, και κατάφερε να διατηρήσει την εστία της ανέπαφη, παρά την υπεροχή που ανέλαβε ο ΠΑΟΚ. Ο τερματοφύλακας Χρήστος Αρβανίτης έκανε μεγάλη εμφάνιση, αλλά ο ΠΑΟΚ έμενε στο παιχνίδι μέχρι το 80’. Τότε ήταν που ο μόλις 21 ετών αρχηγός της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος έκανε μια ατομική προσπάθεια, μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και με υποδειγματικό τρόπο τελείωσε τη φάση και έκανε το 2-0.

Τέσσερα χρόνια μετά το πρωτάθλημα του 1979 πέντε μετά το νταμπλ του 1978 (και πάλι με 2-0 τον ΠΑΟΚ στον Τελικό) ο κόσμος της ΑΕΚ μπορούσε να γιορτάσει. Στο Ολυμπιακό Στάδιο στήθηκε τρελό πανηγύρι και μεταφέρθηκε σε όλη την Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Την επόμενη κιόλας μέρα, ο Μιχάλης Αρκάδης έκανε πράξη αυτό που είχε εξαγγείλει και έδωσε τη θέση του στο δίδυμο Λευτέρη Παναγίδη-Δημήτρη Ρουσσάκη που είχαν δεσμευθεί να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Θωμά Μαύρου. Ο Μαύρος έμεινε, ενώ τον Σενέκοβιτς αντικατέστησε ο Αγγλος Τζον Μπάρνγουελ. Δυστυχώς, όμως, η ομάδα δεν είχε ανάλογα αποτελέσματα τη σεζόν 1983-84. Θα περνούσαν έξι χρόνια για τον επόμενο τίτλο που ήταν το ιστορικό πρωτάθλημα του 1989.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65’ Τζιράκης) Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78’ Ράντονιτς) Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

aek365