Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Τζόρτζ Μπεστ, σαν χθές...[22-5-1946] Ένα μικρό αφιέρωμα για τον γητευτή του Μάντσεστερ....




Παναγιώτης Παπαϊωάννου
 

 
Τζόρτζ Μπέστ 6 χρόνια μετά. Ήταν 25 Νοεμβρίου του 2005, μια μέρα που θα την θυμάται όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης σαν μια μέρα που έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος σταρ, τόσο εντός όσο και εκτός ποδοσφαιρικών γηπέδων. Ο Μπεστ υπήρξε ένας θρύλος που γλεντούσε τους αντιπάλους του στο γήπεδο, αλλά γλεντούσε και την ίδια του την ζωή με υπερβολικό μάλλον τρόπο. Γεννημένος στις 22 Μαϊου του 1946 στο Μπέλφαστ υπήρξε γνωστός ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ που αγωνιζόταν στην δεξιά πλευρά.


  

"Ξόδεψα τα περισσότερα χρήματά μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα."


Η άστατη ζωη που έκανε, καθώς και το γεγονός ότι το στυλ του άρεσε πολύ στις γυναίκες, υπήρξε κομβικός παράγοντας στην καταστροφή της καριέρας του αλλά παρ'όλα αυτά ξεχώριζε σαν την μύγα μες το γάλα.

Στην δεκαετία του 90, έχοντας κόψει πλέον την μπάλα και παραδωμένος στα μεγάλα πάθη του, το αλκοόλ, τον τζόγο και τις γυναίκες, είναι έτοιμος να βαρέσει κανόνι καθώς τα λεφτά του όπως δήλωσε και ο ίδιος κάποια στιγμή "απλώς τα σπάταλησε". Ξεκινάει περιοδείες, στις οποίες κερδίζει πολλά λεφτά αλλά τα χάνει και αυτά εν ριπεί οφθαλμού.
Το 1990 γίνεται διεθνώς ρεζίλι, καθώς καλεσμένος σε μια εκπομπή, βγαίνει μεθυσμένος και αρχίζει να βρίζει τους παρεβρισκόμενους. Η κατρακύλα είχε ξεκινήσει.


  

"Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος."


Το 1978 παντρεύεται για πρώτη φορά αποκτώντας ένα παιδί ενώ το 1995 το επιχερεί για δεύτερη φορά.

Το 2001 το κανάλι της Γιουνάιτεντ τον κυρήσσει σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή των τελευταίων 50 χρόνων.

Το 2002 νοσηλεύεται σε κλινική με πρόβλημα στο συκώτι του και οι γιατροί να του συστήνουν να σταματήσει επιτέλους το ποτό αλλά το κεφάλι του παραμένει αγύριστο και εξαρτημένο από την μεγάλη του απόλαυση. Κάποια στιγμή κάνει μια επιτυχημένη προσπάθει να κόψει το ποτό κάνοντας το 2002 μεταμόσχευση ύπατος αλλά το τέλός ήταν κοντά. Τα πολλά χρέη του, τον ανάγκασαν να πουλήσει τα μετάλλια του και να ξαναπέφτει στο ποτό ενώ το 2004 η γυναίκα του τον παρατάει. 



"Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι."


Την πρώτη Οκτόμβρη του 2005 μπαίνει εσπευσμένα στο νοσοκομείο εκεί που δεν μπόρεσε εν τέλει να κάνει μια από τις αγαπημένες του ντρίμπλες στον θάνατο στις 25 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να ηττάται και να μας αφήνει όλους μ'ένα παράπονο και μια απορία. Ποιά;Που θα είχε φτάσει εάν έπαιζε χωρίς προβλήματα και 100% συγκεντρωμένος;


 

"Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου."


Εκτός από σπουδαίος παίκτης, υπήρξε και μια πολύ έξυπνη προσωπικότητα με ατάκες που έμειναν στην ιστορία. Δείτε τι έχει πει.
 
"Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι."
 
"Αν είχα γεννηθεί άσχημος κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ."
  
"Θα έδινα όλη την σαμπάνια που έχω πιει στη ζωή μου για να έπαιζα μαζί του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα στο Ολντ Τράφορντ."

 
"Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: "Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;"
 
"Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης."
 Για τον Μπέκαμ.


  
  


Για αυτόν έχουν πεί όμως τα εξής:
 
"Η μόνη φορά που βρέθηκα αρκετά κοντά του ήταν όταν χαιρετηθήκαμε στο τέλος του αγώνα."
 
"Ήταν ικανός και με τα δύο πόδια - μερικές φορές ήταν σαν να είχε έξι."
 
"Τα μόνα κοινά που έχω με τον Τζωρτζ Μπεστ είναι ότι καταγόμαστε από το ίδιο μέρος, παίξαμε για τον ίδιο σύλλογο και μας ανακάλυψε ο ίδιος άνθρωπος."
 
"Δεν θέλω να καταλήξω σαν και αυτόν."


  


Αναμφίβολλά πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα αλλά και αμφιλεγόμενη. Τράβηξε όλα τα φλας πάνω του αλλά δεν κατάφερε να τα διατηρήσει και έριξε την αυλαία της ζωής του.

Ήσουν σπουδαίος ροκ σταρ και πάνω απ'όλα Best.


news.youropia.gr/