Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Μποσμάν: «Ο νόμος χρησιμοποιείται με κακό τρόπο»

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την απόφαση που άλλαξε το ποδόσφαιρο μια για πάντα, ο Βέλγος πρωταγωνιστής της, μίλησε για το πώς εξελίχθηκε το άθλημα

Σε λίγες μέρες (15/12) θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από την απόφαση για τον Ζαν Μαρκ Μποσμάν, που άλλαξε τον ρου του ποδοσφαίρου και των σπορ εν γένει. Με αφορμή αυτή τη χρονική συγκυρία, ο Βέλγος σε συνέντευξή του μίλησε για το πώς έχει επηρεάσει το άθλημα εκείνη η ιστορική υπόθεση, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός αυτό.
Jean-Marc Bosman
Ο 51χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, συγκεκριμένα, σημείωσε ότι εκείνη την εποχή ήλπιζε πως ο νόμος «Μποσμάν» θα χρησιμοποιούνταν σωστά τονίζοντας ότι: «Τώρα υπάρχουν 25 ομάδες που συνεχώς «μεγαλώνουν». Ο νόμος χρησιμοποιείται με κακό τρόπο. Έχει καταλήξει μονοπώλιο».
Αν και προβληματισμένος, ο Βέλγος σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνει για όσα συνέβησαν το 1995: «Ήταν η υπόθεση του αιώνα για το χώρο του αθλητισμού και παρότι είχα δύσκολες περιόδους από τότε και παρόλο που όλα αυτά έμοιαζαν με τεστ, με έκαναν να σκεφτώ. Με έκαναν να σκεφτώ ότι έχω συνεισφέρει».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο νόμος «Μποσμάν» δεν ευθύνεται για τους ιδιοκτήτες ομάδων, που έχει τύχει να έχουν πολλές ομάδες ταυτόχρονα.
Η πικρία του είναι έκδηλη σήμερα, 20 χρόνια μετά: «Έγινα ο μαχητής της ελευθερίας, Μποσμάν. «Σ” ευχαριστούμε και γεια σου». Οι παίκτες φοβούνταν τις κυρώσεις, αλλά το 1995 όλοι τους επωφελήθηκαν. Εξαιτίας μου, μερικοί άνθρωποι στο ποδόσφαιρο κέρδισαν πολλά λεφτά. Κοιτάξτε το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, είναι πλούσιο, όμορφο. Χάρη στον (σ.σ. νόμο) Μποσμάν».
Στο τέλος άφησε υπονοούμενο στον Ρονάλντο, τον Μπέκαμ, αλλά και όλους τους παίκτες που εκτοξεύθηκαν χάρη στον συγκεκριμένο κανονισμό, λέγοντας ότι ακόμα περιμένει το «ευχαριστώ» τους, δηλώνοντας παράλληλα περήφανος, ακόμη κι αν δεν αποκόμισε κέρδη.
Η υπόθεση που «άλλαξε» τον αθλητισμό
Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν αγωνιζόταν από το 1988 στη βελγική Λίερς. Όταν τελείωσε το συμβόλαιό, του θέλησε να μεταγραφεί στη Γαλλία για λογαριασμό της Δουνκέρνης. Η γαλλική ομάδα προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τη Λίερς, αλλά δεν τα «βρήκαν» στο οικονομικό, με αποτέλεσμα να μην επιτρέψει στον 26χρονο τότε ποδοσφαιριστή να αλλάξει ομάδα.
360_bosman_0215
Από τη στιγμή όμως που το συμβόλαιό του δεν ίσχυε πια, οι απολαβές του είχαν υποστεί μείωση. Τότε λοιπόν, αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κατά του άρθρου 17 του κανονισμού της FIFA σχετικά με τις μεταγραφές παικτών.
Τελικά, ο Βέλγος ποδοσφαιριστής δικαιώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1995. Σύμφωνα με τον νόμο που πήρε στη συνέχεια το όνομά του (νόμος «Μποσμάν»), πλέον όλοι οι παίκτες που έμεναν ελεύθεροι είχαν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν από μόνοι τους με οποιαδήποτε ομάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούσαν.
μποσμαν
Να θυμίσουμε ότι πριν από τον νόμο «Μποσμάν» πολλές ομοσπονδίες θέσπιζαν περιορισμούς στον αριθμό ξένων που επιτρεπόταν σε κάθε ομάδα να έχει.
Μ. Μαρκετάκης
sportit.gr