Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Δέλλας: «Λημνιέ και Μπαστακέ, πάρτε τους μεγάλους απ' το χέρι»



Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για το πώς ο Τραϊανός Δέλλας έριξε στην μάχη του Αγρινίου τους αμούστακους Λημνιό και Μπαστακό, και κάνει μια αναφορά-παρουσίαση σε κάθε έναν από τους δύο νέους ποδοσφαιριστές της Super League.



Ο Γιώργος Σπανός είχε παρακολουθήσει την δουλειά του Δέλλα όλα αυτά τα χρόνια στην ΑΕΚ και είχε διαγνώσει πως επρόκειτο για έναν προπονητή με μεγάλες φιλοδοξίες που αρέσκεται στο να δουλεύει με νέα παιδιά και να τους μεταλαμπαδεύει "ποδοσφαιρική προσωπικότητα" όσο αυτό είναι εφικτό.

Ο Έλληνας τεχνικός δεν "φοβήθηκε" να χρησιμοποιήσει σε ένα ματς "φωτιά", δύο παιδιά που επί της ουσίας είναι παίκτες της ομάδας Νέων του Ατρόμητου. Ο Λημνιός (17χρ.) κι ο Μπαστακός (19χρ.) έδωσαν τα πάντα στο Αγρίνιο και έφυγαν με το κεφάλι κάτω γιατί ήξεραν κι οι ίδιοι ότι μπορούσαν περισσότερα. Την ίδια ώρα Λεταλέκ και Μαρσελίνιο τους παρακολουθούσαν έξω από την πλάγια γραμμή κατά την διάρκεια της προθέρμανσης.

Ο "Κολοσσός" ήξερε φυσικά τί έπρεπε να κάνει για τους ρίξει στην μάχη έτοιμους. Πριν από την έναρξη του αγώνα θέλησε να τους "φτιάξει" λέγοντας χαρακτηριστικά: "σας πιστεύω πολύ, μη φοβάστε τίποτα, γι΄αυτό σας βάζω σε αυτό το ματς, πάρτε τους μεγάλους από το χέρι και βγάλτε στο γήπεδο όσα ωραία βγάζετε στις προπονήσεις". Διότι όντως "οι μεγάλοι" φέτος μοιάζουν μπλοκαρισμένοι και ο Δέλλας θέλησε να τους φρεσκάρει με "νέο αίμα".

Με Βραζιλιάνικα γονίδια

Ο 98άρης Δημήτρης Λημνιός είναι στον Ατρόμητο από το 2012 όταν τον ανακάλυψε ο Τόλης Αποστόλου στους Νέους Αθλητές Νίκης Βόλου. Ήταν σε ένα τουρνουά στην Δήμητρα Τρικάλων στο οποίο είχε πάει να παρακολουθήσει 17 παίκτες για τους οποίους είχε μια πρώτη γνώμη. Όταν είδε όμως τον Λημνιό (14 χρονών τότε), κατάλαβε αμέσως ότι το παιδί αυτό μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό.

Μάλιστα η τύχη, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν με το μέρος του σκάουτερ του Ατρόμητου, διότι ο Λημνιός δεν είχε αγωνιστεί εκείνη την περίοδο στις μικτές καθώς είχε σπάσει το χέρι του και άρα το ταλέντο του δεν είχε ακόμα διαδοθεί σε ευρύτερο πλαίσιο. Αμέσως ο Αποστόλου έκανε ραντεβού με την διοίκηση των Νέων Αθλητών Νίκης Βόλου τη μέρα που η Νίκη Βόλου πανηγύριζε την άνοδό της στην Β' Εθνική.

Σίγουρα ο κύριος Στέλιος Λημνιός, μπαμπάς του Δημήτρη και πρώην άσος της Νίκης θα ήθελε να δει τον γιο του με τα κυανόλευκα της ομάδας της Νέας Ιωνίας. Ωστόσο η προοπτική των κυανόλευκων της ομάδας του Περιστερίου ήταν μεγάλο κίνητρο για το παιδί. Έτσι από το 2012 σε ηλικία 14 ετών ο Λημνιός εντάσσεται στην ακαδημία του Ατρόμητου. Έναν χρόνο αργότερα ο Αποστόλου πείθει τον Σπανό και τον Παράσχο να πάρουν τον 15χρονο Λημνιό στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας στο Πήλιο.

Το έμπειρο και συνάμα απαιτητικό μάτι του Γιώργου Παράσχου χαρίζουν στον Δημήτρη Λημνιό το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Με πατέρα ποδοσφαιριστή και μητέρα Βραζιλιάνα δεν ήταν δυνατόν να μην έχει γεννηθεί ένας ποδοσφαιριστής. Είναι ήδη ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του Ατρόμητου, που έχει αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία, αλλά και ο νεότερος των Περιστεριωτών με ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί και η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Ατρόμητου. Ο Γιώργος Κορακάκης εδώ και τρία χρόνια παραδίδει έτοιμους από πλευράς τακτικής παιδείας παίκτες στην πρώτη ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη φετινή προετοιμασία συμμετείχαν 9 παίκτες από την ομάδα Νέων με τον Μιχάλη Γρηγορίου να δίνει τα εύσημα στους προπονητές των ακαδημιών διότι είχε παραλάβει σχεδόν έτοιμους παίκτες.

Με πρότυπο τον "Λύμπε"

Είναι ψηλός, με καλή τεχνική κατάρτιση, με εξαιρετική μεταβίβαση, με έφεση στο σκοράρισμα και με καταγωγή από την Μεσσηνία. Πριν από είκοσι χρόνια αυτή η εισαγωγή θα μπορούσε να είχε γραφτεί για κείμενο που θα αφορούσε στον Νίκο Λυμπερόπουλο. Ωστόσο μιλάμε για τον 96άρη Μιχάλη Μπαστακό, το νέο αστεράκι του Ατρόμητου που θέλει να μας δείξει τί μπορεί να κάνει στο γήπεδο και σε επίπεδο Super League, διότι όσοι τον έχουν δει με την ομάδα Νέων του Ατρόμητου, τρίβουν τα μάτια τους.

Το "μάτι" του Τόλη Αποστόλου έκανε κι εδώ την δουλίτσα του, όταν το 2011 σε ένα από τα πολλά ταξίδια του μαζί με την "ψυχή" των ακαδημιών του Ατρόμητου, τον αείμνηστο Τάκη Μιχαλέτο, πρόκριναν για τις ακαδημίες του Μαζαράκη τον 15χρονο Μιχάλη Μπαστακό. Ένα ματς ανάμεσα στις μικτές ομάδες της Μεσσηνίας και της Αργολίδας τους έπεισε για το επόμενο βήμα. Δεν είναι και λίγο, όταν βλέπεις χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο να προκρίνεις ένα ή δύο που θα μπουν στους κόλπους του Μαζαράκη.

Ένα παιδί που ψήλωσε πάνω από 30 πόντους μέσα σε ένα καλοκαίρι, σε ηλικία 13 ετών. Το ύψος του πλέον είναι 1,92, αλλά στο ποδόσφαιρο τον είχε σπρώξει από όταν ήταν κοντός, ο έξι χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του Άγγελος που αγωνίζεται στο Μελιγαλά. Εκ Μεσσηνίας ορμώμενος ο μικρός Μιχάλης, παράτησε οικογένεια, φίλους και την ομάδα του τον Α.Ο. Φαραί  Καλαμάτας για το ατρόμητο όνειρο. Ακόμα είναι "κάτοικος" των ξενώνων Μαζαράκη, αν και σύντομα θα νοικιάσει το δικό του σπίτι.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τον Γενάρη του 2014 σε ηλικία 17 ετών μαζί με τον Νάτσο, και φέτος έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στο ματς κυπέλλου με την Βέροια. Έπαιξε και με την Λαμία βασικός, έπαιξε και με τον Παναιτωλικό βασικός. Ανδρώνεται σιγά σιγά και προσπαθεί να "δέσει" το ψιλόλιγνο κορμί του, αλλά με μέτρο γιατί δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα νεαρών ποδοσφαιριστών που κάηκαν πρόωρα. Α και πρότυπό του είναι φυσικά ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Αντί επιλόγου

Λημνιός και Μπαστακός έχουν παρουσιαστεί πλέον στο ελληνικό κοινό και αυτομάτως οι απαιτήσεις αυξάνονται. Το μονοπάτι που έχουν να βαδίσουν δεν θα είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, αντιθέτως τα αγκάθια θα είναι περισσότερα. Οι δυο τους θα πρέπει να δείχνουν απόλυτη υπακοή έως και υποταγή στον προπονητή τους που ξέρει το καλό τους σαν πατέρας τους.

Ξέρουν όμως και στον Ατρόμητο πώς να διαχειριστούν αυτές τις δύο αξιόλογες περιπτώσεις ώστε να μην "καούν" αλλά και να μην φουσκώσουν τα μυαλά τους. Διότι για την ώρα δεν έχουν πετύχει απολύτως τίποτα. Το μόνο που έχουν κάνει είναι να παρουσιαστούν στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδας με τους αμέτρητους …προπονητές που θα τους περιμένουν στην γωνία.

ΥΓ: Από το Μαζαράκη είναι ήδη έτοιμα τα νέα ταλέντα που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα και που σύντομα θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό.

Πηγή: novasports.gr
Επιμέλεια: Football-Academies.gr