Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ”

“Τρίποντο” στο μέλλον του μπάσκετ του Μεσολογγίου είναι έτοιμος να βάλει ο αρχηγός του Χαρίλαου Τρικούπη, Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος μαζί με τους συμπαίκτες του που μετρούν πλέον αντίστροφα για την επιστροφή του συλλόγου του Μεσολογγίου στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.


Ο πολύπειρος παίκτης βρίσκεται στην Αμερική τόσο για οικογενειακούς λόγους όσο και για αγωνιστικούς, μιας και ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας του με την ομάδα του, και μας μίλησε για τον “ανανεωμένο” Χαρίλαο Τρικούπη που χτίζεται ενόψει της νέας σεζόν αλλά και για τους στόχους που έχουν τεθεί από τη διοίκηση. Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφασή του να συνεχίσει να αγωνίζεται στον σύλλογο της πόλης του ενώ σχολιάζει και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο Ελληνικό μπάσκετ.

Κοινή πορεία θα έχετε τη νέα χρονιά με τον Χαρίλαο Τρικούπη μιας και ήσουν ο πρώτος παίκτης που ανανέωσε τη συνεργασία του με τον σύλλογο του Μεσολογγίου. Πώς νιώθεις για αυτό;

“Φυσικά χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα αγωνιστώ στον Χαρίλαο Τρικούπη και αυτό αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εμένα, μιας και το Μεσολόγγι είναι ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα και ζω τώρα. Με τη διοίκηση, τον προπονητή μας, αλλά και τους άλλους συμπαίκτες μου έχουμε δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης που στηρίζεται κυρίως, στην αρχή της ομαδικότητας αλλά και της αμοιβαίας υποστήριξης και εκτίμησης. Τα προηγούμενα χρόνια δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε πέρυσι να επιστρέψει η ομάδα μετά από 17 χρόνια στις εθνικές κατηγορίες και τώρα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τους καρπούς της επιτυχίας και να θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αγωνιστικό μέλλον, αποδεικνύοντας παράλληλα, πως η ελληνική περιφέρεια μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπάσκετ”.

Παρά τις δύσκολες οικονομικά εποχές η ομάδα έχει κάνει συντονισμένες μεταγραφικές κινήσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της κατηγορίας.

“Ευτυχώς προλάβαμε το capital control. Και το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν ακόμη ομάδες που λόγω των οικονομικών εξελίξεων δυσκολεύονται πολύ να προχωρήσουν σε μεταγραφές και αυτό, σίγουρα, θα έχει επιπτώσεις στην επόμενη αγωνιστική περίοδο και στο επίπεδο του πρωταθλήματος που θα συναντήσουμε. Η διοίκηση του Χαρίλαου Τρικούπη, λειτούργησε προνοητικά και συντονισμένα και κατάφερε εγκαίρως να εντάξει στο ρόστερ της, έμπειρους παίκτες που γνωρίζουν την κατηγορία, και που είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και υποχρεώσεις τους. Όλοι μαζί λοιπόν σαν μία γροθιά και με την καθοδήγηση του προπονητή μας, Σπύρου Δεράου θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό”.

Είσαι από τους παίκτες που γνωρίζουν πολύ καλά τις εθνικές κατηγορίες μιας και το παλμαρέ σου είναι ιδιαίτερα πλούσιο τόσο στο Ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στα Ευρωπαϊκά. Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την Γ’ Εθνική;

“Όπως της αρμόζει… Η Γ’ Εθνική είναι μια επικίνδυνη κατηγορία που κρύβει πολλές παγίδες, κυρίως για τις «νεοφώτιστες» ομάδες και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά και προσοχή. Εκτός από το «διάβασμα» της κάθε ομάδας που θα συναντάμε κάθε Κυριακή στο παρκέ θα πρέπει να προσέχουμε τις δικές μας κινήσεις, γιατί ο εαυτός μας είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος. Κάθε νίκη και κάθε βαθμός που θα προσθέτουμε στο ενεργητικό μας θα είναι πολύτιμος για να έχουμε στο τέλος θετικό ταμείο… Απαιτείται σκληρή δουλειά και σωστή προετοιμασία για να μπορέσουμε να είμαστε πανέτοιμοι στο τζάμπολ του Οκτωβρίου”.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει η ομάδα για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική και παράλληλα να υπάρχει και αγωνιστική “χημεία”;

“Η χημεία είναι θέμα κυρίως, του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας. Όλα τα παιδιά, και οι παλιοί και οι νέοι που προστέθηκαν στο ρόστερ έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά και κυρίως, εγγυώνται την ηρεμία στην ομάδα, τόσο μέσα στο παρκέ, όσο και στα αποδυτήρια. Τόσο εγώ ως αρχηγός, όσο και οι παλαιότεροι παίκτες θα φροντίσουμε να ενσωματωθούν το συντομότερο δυνατόν οι νέοι παίκτες, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ένα πολύ θετικό κλίμα τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα επίσημα παιχνίδια. Η ομάδα σίγουρα θα είναι δεμένη και σ’ αυτό θα συμβάλει καθοριστικά ο προπονητής μας, ο οποίος εκτός από εμπειρία, διαθέτει και… υπομονή (γέλια)”.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου;

“Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι συνυφασμένοι με τους στόχους της ομάδας. Μια καλή, δημιουργική αγωνιστική χρονιά που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε γρήγορα την παραμονή μας στη Γ’ Εθνική και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε να φθάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται”.

Ο κόσμος του Μεσολογγίου ήταν στο πλευρό σας όλα τα προηγούμενα χρόνια που αγωνιζόσασταν στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ. Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε ενόψει της επόμενης σεζόν;

“Πολύ ενθαρρυντικά. Ο κόσμος αγκάλιασε την ομάδα, μας εμψύχωνε σε όλα μας τα παιχνίδια με την δυναμική του παρουσία και πάντα, βρίσκεται δίπλα μας, αποδεικνύοντας την αγάπη του για το μπάσκετ, αλλά και τη δίψα να έχει το Μεσολόγγι μια δυνατή ομάδα που θα αγωνίζεται στις εθνικές κατηγορίες. Πιστεύω στην αγάπη και τη στήριξη του φίλαθλου κόσμου, αλλά και των τοπικών φορέων και είμαι βέβαιος ότι και τη νέα χρονιά θα είναι δίπλα μας”.

Λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας σας βρίσκεσαι στην Αμερική. Συνδυάζεις διακοπές με ατομική δουλειά;

“Βρίσκομαι στην Αμερική για οικογενειακούς λόγους, αλλά και για αγωνιστικούς, μιας και ακολουθώ ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων για να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται για τη νέα χρονιά. Άλλωστε, στην Αμερική πέρασα αρκετά μπασκετικά χρόνια και πάντα όταν μου δίνεται η ευκαιρία επιλέγω να προπονούμαι εκεί που ξεκίνησα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο άθλημα”.

Πόσο πιστεύεις ότι θα επηρεάσουν το άθλημα του μπάσκετ οι τελευταίες δραματικές πολιτικές εξελίξεις; Πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα;

“Ο αθλητισμός αποτελεί ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από την οικονομική και κοινωνική ζωή. Ωστόσο, επειδή από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, θέλω να πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, γιατί η χώρα μας έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να συντείνουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο μπάσκετ, εκτός από τις μεταγραφές, οι οποίες σίγουρα θα γίνουν, αλλά με μικρή καθυστέρηση, δεν νομίζω ότι θα προκύψει κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα. Από την Αμερική που βρίσκομαι θέλω να σας μεταφέρω τη συμπαράσταση των ομογενών, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με ιδιαίτερη αγωνία. Βρίσκονται στο πλευρό μας, άλλωστε, οι περισσότεροι έχουν συγγενείς στην Ελλάδα, ενώ αυτό που επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα κατά των Ελλήνων, όπως αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες. Απεναντίας όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή, αλλά δυνατή χώρα που γρήγορα θα μπορέσει να πατήσει και πάλι γερά στα πόδια της, γιατί δίδαξε και διδάσκει πολιτισμό και δημοκρατία”.
Του Νίκου Βαγγέλη/ vaggelis@eurohoops.net