Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Η μεγαλύτερη μέρα της ΑΕΚ... Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, η ΑΕΚ βίωνε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ευρωπαϊκής της ιστορίας παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA με επική ανατροπή απέναντι στην ΚΠΡ.

 Ημέρα μνήμης, αλλά και ελπίδας πως με την επικείμενη επιστροφή της ΑΕΚ στα σαλόνια τέτοιες στιγμές δεν θα αργήσουν να ξανάρθουν, είναι η 16η Μαρτίου του 1977.



Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, η ΑΕΚ είχε πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA με επική ανατροπή απέναντι στην ΚΠΡ. Το 3-0 στην Αγγλία δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, ωστόσο στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας η «Ένωση» κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου ματς με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου κι ένα του Μίμη Παπαϊωάννου. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου η επιλογή του Φράντισεκ Φάντροκ να αντικαταστήσει τον Λάκη Στεργιούδα με τον σπεσιαλίστα στα πέναλτι Νίκο Χρηστίδη στο 115’ αποδείχτηκε σοφή. Ο τελευταίος απέκρουσε δύο πέναλτι και η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στη ρώσικη ρουλέτα με 7-6.

Οι «κιτρινόμαυροι», που νωρίτερα είχαν αποκλείσει τη Ντιναμό Μόσχας, τη Ντέρμπι Κάουντι και τον Ερυθρό Αστέρα, δεν τα κατάφεραν στα ημιτελικά απέναντι στην πανίσχυρη Γιουβέντους, από την οποία αποκλείστηκαν με δύο ήττες (1-0 και 4-1).

Τι σημασία είχε όμως; Η ιστορία είχε γράψει ήδη το έπος απέναντι στην ΚΠΡ.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στα δύο ματς:

02/03/77: ΚΠΡ-ΑΕΚ 3-0
(7’ πεν. και 10’ πεν.Φράνσις, 43’ Μπόουλς)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56’ Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής: Φάντροκ

16/03/77: ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0, στα πεν. 7-6
(11’ και 65’ Μαύρος, 81’ Παπαϊωάννου)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής: Φάντροκ
sport-fm.gr