Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Παναγιώτης Παπαχρήστος: Θα είμαστε μια Διοίκηση όλων των ομάδων

Λίγες ώρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ε.Π.Σ. Νομού Αιτωλοακαρνανίας ο υποψήφιος της παράτταξης "Νέοι Ορίζοντες" και νυν πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Παπαχρήστος μίλησε στο olatagoal.gr για το έργο που έχει πετύχει η τωρινή Διοίκηση και την επόμενη μέρα του τοπικού ποδοσφαίρου. Ο κύριος Παπαχρήστος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν, στις καταγγελίες που υπήρξαν πριν τις εκλογές και στα σχέδιά του σε περίπτωση επανεκλογής. Ο νυν πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ τόνισε πως παραμένει στόχος η βελτίωση των εγκαταστάσεων, η ανάπτυξη των Ακαδημιών και τα έξοδα διαιτησίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ καλύτερη και αναγνωρίζεται και κεντρικά. Τέλος δηλώνει αισιόδοξος για τη νίκη της παράταξής του την Κυριακή και δεσμεύεται πως σε περίπτωση που συμβεί αυτό η νέα Διοίκηση θα είναι μια Διοίκηση όλων των ομάδων.


  
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Παναγιώτης Παπαχρήστος στο olatagoal.gr:

Γιατί ανανέωση εμπιστοσύνης και όχι αλλαγή Διοίκησης στην ΕΠΣΝΑ στις εκλογές της Κυριακής;
Είμαστε στη Διοίκηση της Ένωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πιστεύω ότι έχουμε δουλέψει αρκετά καλά και έχουμε ένα σωστό πλάνο και όραμα για το ποδόσφαιρο. Έχει προσφέρει πολλά η τωρινή Διοίκηση και πιστεύω πως τα Σωματεία θα συγκρίνουν και θα επιλέξουν το συνδυασμό μας. Από την πορεία αυτών των τεσσάρων ετών δε νομίζω ότι υπάρχουν Σωματεία που έχουν ιδιαίτερα παράπονα και κατά γενική ομολογία η τωρινή Διοίκηση σε σχέση με τις προηγούμενες πήγε μπροστά το ποδόσφαιρο. Πιστεύω λοιπόν ότι οι ομάδες θα επιλέξουν μια ανανέωση της εμπιστοσύνης σε εμάς.

Τι είναι αυτό που άλλαξε στο Τοπικό ποδόσφαιρο επί της προεδρίας σας;

Το πρώτο που πιστεύω πως άλλαξε, είναι το γεγονός ότι έγιναν εκλογές και δόθηκε η δυνατότητα στις ομάδες να επιλέξουν τη Διοίκηση που θέλουν και τις εκφράζει. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στα Σωματεία και δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ομάδα που ζήτησε οτιδήποτε από μένα ή από τη Διοίκηση και δεν ακούσαμε το αίτημά του, προσπαθώντας να δώσουμε λύση, όπου ήταν εφικτό. Επίσης έγινε μια σημαντική βελτίωση στα γήπεδα, φυσικά και με τη βοήθεια των Δήμων. Ήταν μια απόφαση να γίνονται αγώνες σε γήπεδα με χόρτο στην Α΄ Κατηγορία και αυτό το πετύχαμε. Υπήρχε αξιοκρατία, γίνανε αρκετά στη διαιτησία με την εκγύμναση, τις εξετάσεις των διαιτητών και τις σχολές διαιτησίας. Όλα αυτά θεωρώ πως αποτυπώνονται στην εικόνα των τελευταίων δύο χρόνων, όπου είχαμε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και πολύ κόσμο στα γήπεδα.

Μετανιώσατε για πράγματα που για οποιοδήποτε λόγο δεν έγιναν; Υπήρχαν πράγματα που θέλατε να κάνετε και δεν επιχειρήθηκαν;
Να μετανιώσω όχι. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και δεν πιστεύω πως μια Διοίκηση τεσσάρων χρόνων τα έχει κάνει όλα τέλεια. Σε σοβαρά θέματα και κρίσιμες αποφάσεις θεωρώ ότι λειτουργήσαμε σωστά. Όταν διοικείς μπορεί να έρθουν στιγμές που πρέπει να πάρεις αποφάσεις, οι οποίες πρόσκαιρα μπορούν να σε κάνουν και αντιπαθή. Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι αυτό που είπαμε πριν για τα γήπεδα. Η προηγούμενη Διοίκηση δύο χρόνια το έπαιρνε πίσω κι εμείς τολμήσαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Αρχικά έφερε πολλές αντιδράσεις, γίναμε κακοί σε Σωματεία που δε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα γήπεδά τους, στο πέρασμα των χρόνων όμως η απόφαση αυτή μας δικαίωσε απόλυτα.

Το ψηφοδέλτιό σας είναι κατά 50% ανανεωμένο. Θεωρείτε ότι αυτό είναι φυσικό αποτέλεσμα σε μια Διοίκηση τεσσάρων χρόνων ή και μια παραδοχή ότι δεν ήταν το καλύτερο ψηφοδέλτιο αυτό που παρουσιάσατε στις προηγούμενες εκλογές;
Ξεκινώντας από την επιλογή το 2010 πρέπει να πούμε ότι είχαμε αντιπάλους που διοικούσαν για πάνω από 40 χρόνια. Τότε υπήρχε δυσκολία κάποιος υποψήφιος να μπει στο συνδυασμό μας, γιατί υπήρχε ακόμα και φόβος. Θυμάστε τις φήμες που υπήρχαν ότι δε θα κατεβούμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Και ερχόμαστε στο σήμερα. Πρέπει να πω ότι η Ένωση θέλει ανθρώπους που να διαθέτουν αρκετό χρόνο πάνω στο κομμάτι αυτό και υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν τόσο πολύ χρόνο. Ήταν επιλογή μας να μπουν κάποιοι νέοι άνθρωποι, τα οποία πραγματικά έχουν προσφέρει και έχουν όραμα και μεράκι, όποτε αυτή η ανανέωση είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. 

Τι απαντάτε στον ισχυρισμό ότι η διαιτησία στηρίζει Παπαχρήστο, οπότε όσοι δε συνταχθούν με σας θα έχουν προβλήματα στο κομμάτι αυτό;
Το "η διαιτησία στηρίζει Παπαχρήστο" δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εγώ είμαι της άποψης ότι οι διαιτητές δε μπορούν σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τους παράγοντες σε μια εκλογική διαδικασία. Και δε μπορώ να καταλάβω, γιατί τα λέει αυτά κάποιος που όλα τα χρόνια που ασχολείται με το ποδόσφαιρο ήταν στη διαιτησία. Η διαιτησία δεν έπαιξε το παιχνίδι αυτό που έχουν συνηθίσει κάποιοι άλλοι. Σε αυτά τα θέματα έπαιζαν μπάλα άλλοι για πολλά χρόνια. Εμείς δεν έχουμε μάθει έτσι και αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, με το οποίο κάποιοι προσπάθησαν να επηρεάσουν τα Σωματεία. Και πρέπει να πούμε μάλιστα ότι τα πρώτα χρόνια της Διοίκησης μας η διαιτησία ήταν απέναντί μας. Εμείς δε θέλουμε διαιτητές μαζί μας ή εναντίον μας, θέλουμε τους διαιτητές αρωγούς στο έργο μας και διαιτητές σωστούς στη δουλειά τους, που είναι η δίκαιη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και η τήρηση των κανόνων.

Έχουμε καλούς διαιτητές στο Νομό μας;
Πάρα πολύ καλούς διαιτητές. Δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ. Η δουλειά που γίνεται είναι σοβαρή και αναφέραμε και νωρίτερα όσα γίνονται και τα αποτελέσματα φαίνονται και στους ορισμούς και στις αξιολογήσεις και στα παιχνίδια. Υπάρχει ο Πολυχρόνης Κωσταράς που έγινε διεθνής, ο Δημήτρης Ζυγούρης που ανέβηκε στη μεγάλη Κατηγορία, ο Δημήτρης Στυλιαράς που ορίζεται σε δύσκολα παιχνίδια, ο Βασίλης ο Παναγιωτόπουλος με πολύ καλή χρονιά και σε πολλά δύσκολα παιχνίδια στη Β΄ Εθνική. Και φυσικά και άλλοι διαιτητές. Και δεν είναι τυχαίο ότι και όταν ορίζονται σε παιχνίδια ακόμα και ντέρμπι σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει κανένα παράπονο. Υπάρχουν αξιολογημένοι διαιτητές που δεν πάνε καλά σε παιχνίδια του τοπικού σε άλλους Νομούς. Εδώ έχουμε αλλάξει τη νοοτροπία αυτή και σφυρίζουν σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις Κατηγορίες με την ίδια προσοχή. οι διαιτητές από αυτά τα παιχνίδια παίρνουν παραστάσεις και είναι έτοιμοι και για την Α΄ Εθνική. 

Πόσο σημαντική είναι η δουλειά του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησία κυρίου Χρήστου Παπαχαραλάμπους και των μελών της Επιτροπής κυρίων Σπύρου Τομαρά και Παναγιώτη Καψάλη;
Όλα αυτά που αναφέραμε οφείλονται σε αυτούς. Είναι μια Επιτροπή που έχει πάρει τα εύσημα από την ΕΠΟ σε πολλά θέματα. Και σε θέματα εκπαίδευσης και σε θέματα απόδοσης διαιτητών στα παιχνίδια. 

Τι έχετε να πείτε για την καταγγελία ότι στην παρουσίαση του συνδυασμού σας αποκλείσατε προέδρους ομάδων;
Δεν ήταν μια συγκέντρωση της Ένωσης, αλλά του συνδυασμού μας. Έχουμε το δικαίωμα να καλέσουμε τους ανθρώπους που θεωρούμε ότι θα έρθουν και θα πουν καλοπροαίρετα τις απόψεις τους. Ήταν επιλογή μας να μην κληθούν κάποια Σωματεία και δεν είναι ένα γεγονός πρωτόγνωρο. 

Υπάρχει μια ακόμα καταγγελία ότι δεν ανακοινώσατε το συνδυασμό σας αμέσως.
Οι συνδυασμοί ανακοινώνονται μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πρέπει να ανακηρυχθεί και να μην υπάρχει κανένα θέμα.

Ακούγεται ένα θέμα δημοκρατικότητας της Ένωσης. Γιατί δηλαδή μια παράταξη που για παράδειγμα θα κερδίσει με μια ψήφο θα πρέπει να εκλέξει όλα τα μέλη που πρότεινε, ενώ η άλλη δεν εκλέγει κανένα;
Αυτό το θέμα έχει ξαναγίνει και αφορά το καταστατικό. Και πρέπει να πούμε ότι μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν ότι το καταστατικό απέκλειε κάποιους ανθρώπους, γεγονός που δεν ισχύει πλέον. Εμείς κάναμε την τροποποίηση και πλέον δεν αποκλείεται κανείς. Αυτό που είπατε συμβαίνει, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι θέλουν να κάνουν πολεμικό το κλίμα και έχει σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η Διοίκηση. Είναι απόφαση των παραγόντων να επιλέξουν τη Διοίκηση που επιθυμούν.

Υπάρχουν ικανά στελέχη στην Παναιτωλοακαρνανική Κίνηση που θα μπορούσαν να μπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και να προσφέρουν σε περίπτωση εκλογής σας;
Δε μπορώ να μπω σε προσωπικές κρίσεις. Κοιτάζω συνολικά τους συνδυασμούς και πάνω σε αυτούς καλούνται και τα Σωματεία να αποφασίσουν. Τη Δευτέρα τελειώνουν όλα. Από Δευτέρα δεν υπάρχουν παρατάξεις και δουλεύουμε όλοι για το καλό του ποδοσφαίρου. Και θέλω να θυμίσω ότι και πριν τέσσερα χρόνια υπήρχαν άνθρωποι στην άλλη παράταξη και τώρα είναι μαζί μας.

Υπάρχει πλάνο για αλλαγές στην ιστοσελίδα της Ένωσης;
Η σελίδα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι σε σχέση με άλλων Ενώσεων είναι καλύτερη. Και τα Σωματεία μπορούν να βρουν πράγματα που θέλουν. Σίγουρα μπορεί να γίνει και καλύτερη όμως και αυτή τη στιγμή μπορεί να χαρακτηριστεί καλή.

Αν τελικά την Κυριακή οι παράγοντες επιλέξουν για πρόεδρο της ΕΠΣΝΑ τον κύριο Χολέβα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για σας;
Αυτό δεν έχει περάσει από το μυαλό μου. Ασχολούμαι χρόνια με το ποδόσφαιρο και δεν πιστεύω ότι θα σκεφτώ κάτι άλλο, γιατί θεωρώ ότι η παράταξή μας θα κερδίσει τις εκλογές. 

Και αν συμβεί αυτό που επιθυμείτε ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το τοπικό ποδόσφαιρο;

Θα συνεχιστεί η προσπάθεια να πάμε το ποδόσφαιρό μας κάποια βήματα μπροστά. Υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν άμεσα με όλες τις ομάδες για να παρθούν αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με εντιμότητα και με ίση αντιμετώπιση σε όλα τα Σωματεία. 

Θα υπάρξει η αύξηση των ομάδων στην Α΄ Κατηγορία;
Πρέπει να το δεχτούν τα Σωματεία. Αν η απόφαση των Σωματείων είναι αυτή θα γίνει. Πιστεύω και έχω την εικόνα ότι τα Σωματεία επιθυμούν την αύξηση των ομάδων. Και εγώ αν ήμουν παράγοντας ομάδας θα το ήθελα αυτό. 

Υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να γίνουν με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα της Ένωσης;

Τα οικονομικά είναι δύσκολα και αυτό το γνωρίζουμε. Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για επιχορηγήσεις Σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μετά από χρόνια. Ιδέες υπάρχουν και υπάρχουν και ανέξοδες ιδέες. Και φυσικά συζητάμε οποιαδήποτε πρόταση υπάρξει.

Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές που θα κάνετε αν εκλεγείτε;
Συνεχίζουμε για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου. Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, μείωση των εξόδων διαιτησίας και έμφαση στο κομμάτι των υποδομών. Είναι τρία θέματα βασικά που θα επικεντρωθούμε. Δε μπορούμε να υποσχεθούμε όμως ότι θα υπάρξει οικονομική άνθηση και όλα θα είναι τέλεια.

Στο θέμα των προπονητών θα υπάρξουν αλλαγές σε όλες τις Κατηγορίες με διπλωματούχους προπονητές;

Υπάρχει μια τέτοια παραφιλολογία τις τελευταίες ημέρες. Εμείς θα τηρήσουμε αυτά που λέει ο κανονισμός της ΕΠΟ. Διπλωματούχοι προπονητές στην Α΄ Κατηγορία και προαιρετικά για τη Β΄ και τη Γ΄ Κατηγορία. Δεν ισχύει αυτό που ακούστηκε ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν διπλωματούχοι προπονητές στη Β΄ και στη Γ΄. Και με την ευκαιρία αυτή να πούμε ότι έχουν συμπληρωθεί οι αιτήσεις για το δίπλωμα UEFA C και μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έγιναν και σεμινάρια με τη συμμετοχή ακόμα και Εθνικών προπονητών σε συνεργασία της Ένωσης με το Σύνδεσμο Προπονητών.

Μιλήσατε για την επιστροφή του κόσμου. Πως επιτεύχθη αυτό και μάλιστα χωρίς κρούσματα βίας;
Θέλουμε όλο τον κόσμο στο γήπεδο. Όλες οι ομάδες χρειάζονται τον κόσμο. Αναγνώρισε ο κόσμος την προσπάθεια που κάνουν οι παράγοντες των ομάδων. Ο κόσμος όταν αναλάβαμε δεν πήγαινε στο γήπεδο. Υπήρχαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα παιχνίδια πέραν της Α΄ Κατηγορίας που είχαν πολύ κόσμο. Συνέβαλαν οι παράγοντες και οι διαιτητές σε αυτό. Και χωρίς έκτροπα που είνα το σημαντικό.

Το ποδόσφαιρό μας θα βγει πιο δυνατό τη Δευτέρα;
Το σίγουρο είναι ότι θα βγει ενωμένο από τη δική μας πλευρά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους μαζί. Θα είμαστε μια διοίκηση όλων των ομάδων.

olatagoal.gr