Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Είναι απαραίτητοι ή όχι οι διαμεσολαβητές παικτών;

Οι μάνατζερ παικτών και ο τρόπος που κινούνται στον ποδοσφαιρικό κόσμο, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα του εμπορευματοποιημένου πλέον παιχνιδιού, σε μια εποχή όπου η διαφήμιση έχει κυριέψει την υφήλιο.




Οι μάνατζερ, ως μεσάζοντες είναι αναγκασμένοι να περπατάνε πάνω στην λεπτή γραμμή προσκηνίου-παρασκηνίου, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο το σύστημα αμοιβών τους.

Τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχουν εμφανιστεί διάφοροι ως μάνατζερ, χωρίς να έχουν αυτή την ιδιότητα, με σκοπό το εύκολο χρήμα εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία, νεαρών κυρίως, ανθρώπων να παίξουν ποδόσφαιρο.

Πολλές τέτοιες περιπτώσεις έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά κυρίως νεαρών Αφρικανών, οι οποίοι με διαβατήριο το ποδόσφαιρο θέλησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωής, αλλά έπεσαν θύματα δουλεμπόρων, που παρίσταναν τους μάνατζερ.

Στη σημερινή κατάσταση του σύγχρονου ποδοσφαίρου, στο οποίο διακινούνται δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να ελέγχεται απαραίτητα η προέλευση τους, είναι σαφές ότι υπαγορεύεται η υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση όσων ασχολούνται με το εν λόγω παιχνίδι, συνεπώς και των μάνατζερ.

Η FIFA έχει το δικαίωμα, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ελέγχει τους κανόνες που διέπουν το πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητας των μάνατζερ, αρκεί να μην γίνονται διακρίσεις και να προωθείται μια αθλητική αντίληψη, βάση νόμων.

Κάθε ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει την δυνατότητα να θέσει τους δικούς της κανόνες για την δραστηριότητα των διαμεσολαβητών, οι οποίου θα βασίζονται και θα είναι σύμφωνοι με την γενική αρχή της FIFA.

Σύμφωνα με αυτή τη γενική αρχή, οι ποδοσφαιριστές και οι σύλλογοι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν μάνατζερ, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος του διαμεσολαβητή ποδοσφαίρου.

Κάποιος που θα ήθελε να αποκτήσει την ιδιότητα του μάνατζερ, πρέπει να στείλει μια αίτηση στην ομοσπονδία για να αναγνωρίση την πρόθεση του, να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να πληροί τις προϋποθέσεις της FIFA, όπως είναι π.χ. ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (για περισσότερες πληροφορίες στο site της ΕΠΟ http://www.epo.gr/Default.aspx?a_id=42370).

Για την απόκτηση της εν λόγω άδειας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δώσουν γραπτές εξετάσεις στην ομοσπονδία της χώρα που ενδιαφέρονται να εξασκήσουν την δραστηριότητα τους.

Στη γενική αρχή της FIFA αναφέρεται ότι οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να προσλάβουν έναν μη εξουσιοδοτημένο μάνατζερ, εκτός και αν ο μάνατζερ είναι συγγενής του παίκτη ή δικηγόρος με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συγγενέις και οι δικηγόροι απαλλάσσονται από τη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων.

Επίσης, για να πάρουν οι μάνατζερ την άδεια του διαμεσολαβητή, θα πρέπει να εγγυηθούν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν πιθανές απαιτήσεις ομάδων και ποδοσφαιριστών για τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

Στην περίπτωση που το εισόδημα η οικονομική τους κατάσταση δεν κρίνονται επαρκείς, τότε οφείλουν να καταθέσουν και μια μεγάλη εγγυητική επιστολη τράπεζας...

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν η ΕΠΟ μας ενημέρωνε συστηματικά για τους εξουσιοδοτημένους μάνατζερ στον ελληνικό χώρο, δηλαδή με τους τρόπους που εξασφαλίζουν τις άδειες τους και ποίες είναι οι επόμενες κινήσεις τους.



(Άρθρο του Ραφαήλ Νησιάγκα στο ''allakso-balies'')
sports-academies.gr/