Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

"Κάπνισμα και αθλητική απόδοση"

"31-5-2014, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος"
Το κάπνισμα δεν συμβαδίζει με την αθλητική προσπάθεια και τους επιδιωκόμενους μ’ αυτήν στόχους επίδοσης.




Η όλη προσπάθεια εκμηδενίζεται από τις αρνητικές επιδράσεις του τσιγάρου πάνω στον οργανισμό. Οι επιδράσεις αυτές υπονομεύουν τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία του αθλούμενου. Ιδιαίτερα για τον νέο αθλητή, εξαιρετικά σημαντική είναι η καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων γιατί αυτά αποτελούν βασικό παράγοντα για την επίτευξη υψηλών αθλητικών επιδόσεων.

Από επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστωθεί τα παρακάτω:

Οι τρεις αρνητικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αρνητική επίδραση του καπνίσματος στην αθλητική απόδοση είναι το μονοξείδιο του άνθρακά, η νικοτίνη και οι μικροσκοπικοί ρύποι καπνού

Το κάπνισμα οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα (κυμαίνεται από 4%-10%).Η αύξηση αυτή έχει ως συνέπεια την μείωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και κατά συνέπεια της απόδοσης του αθλητή

Η νικοτίνη ακόμη και από το κάπνισμα ενός τσιγάρου επηρεάζει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα, αφού οδηγεί σε σημαντική μείωση της αγωγιμότητας των αεροφόρων οδών με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ικανότητα αερισμού. Η μείωση της αγωγιμότητας των αεροφόρων οδών φτάνει στο 50%.

Η νικοτίνη οδηγεί στην μείωση της ικανότητας του οργανισμού να χρησιμοποιεί τα ελεύθερα λιπαρά οξέα ως καύσιμη ύλη, αυξάνοντας έτσι το ενεργειακό κόστος κατά την διάρκειά της άσκησης. Διεγείρει το συμπαθητικό σύστημα με αποτέλεσμα την αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της πίεσης του αίματος και, επομένως, της απαίτησης της καρδιακού μυός για παροχή οξυγόνου

Το κάπνισμα επηρεάζει πολύ σημαντικές ικανότητες που έχουν σχέση με την ταχύτητα αντίδρασης, τις γρήγορες αποφάσεις, το υψηλό επίπεδο συναρμογής και έλεγχου της κίνησης.
Από έρευνες που έγιναν πάνω σε ποδοσφαιριστές, παρατηρήθηκε ότι ένα ποτήρι μπύρα μπορεί να επιφέρει τις παρακάτω μειώσεις:

12-16% στην ταχύτητα της σύνθετης κινητικής αντίδρασης
17-21% στην ταχύτητα αντίδρασης σε κινούμενο αντικείμενο
14-19% στην ακρίβεια των μυϊκών προσπαθειών
Οι καπνιστές εξαιτίας της επίδρασης της νικοτίνης πάσχουν από αϋπνία και κακής ποιότητας ύπνο, ενώ φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης

Από τα παραπάνω είναι φανερό πόσο επιβλαβής για την άσκηση και γενικότερα για την υγεία του αθλούμενου είναι η κατανάλωση της νικοτίνης.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους το κάπνισμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ψυχική και σωματική τους υγεία και αποτελεί, εν τέλει, ανασταλτικό παράγοντα της αθλητικής τους εξέλιξης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΜΑΣ

«Η προσπάθεια εις τριπλούν είναι η καλύτερη για να σταματήσουν όλοι το κάπνισμα»
(Πηγή Δεβετζή, Ολυμπιονίκης)

«Δώσε ζωή στη ζωή. Πέταξε τώρα το πακέτο»
(Κατερίνα Θάνου, Ολυμπιονίκης)

«Ρίξε την καλύτερη βολή της ζωής σου. Σταμάτησε τώρα το τσιγάρο»
(Κώστας Γκατσιούδης)

Σημ: Οι παραπάνω δηλώσεις των πρωταθλητών μας έγιναν στο πλαίσιο εργασίας μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ, με θέμα: "ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ... ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!" ( ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014)

Νικήτας Παπαπαντελής
Καθηγητής Φ.Α.

Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου
acadimies.gr