Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Κώστας Παγανιάς: Το ταλέντο δεν επαρκεί για να γίνει κάποιος μεγάλος ποδοσφαιριστής


Ο προπονητής τερματοφυλάκων του ΠΑΣ Γιάννινα Κώστας Παγανιάς μίλησε στο pasgiannina.gr,  για την συνεργασία του με την ομάδα, τους τερματοφύλακες, την ικανότητα του Fegrouch να αποκρούει πέναλτι, για τον Γιάννη Χριστόπουλο αλλά και για την πορεία του ΠΑΣ μέχρι σήμερα.

Πως προέκυψε η φετινή σου συνεργασία με τον ΠΑΣ;

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χριστοβασίλη καθώς και τον κ. Χριστόπουλο που μου έδωσαν την δυνατότητα και την ευκαιρία να εργαστώ στην Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966. Η συνεργασία μου προέκυψε ύστερα από ορισμένες συναντήσεις με τον κ. Χριστόπουλο, στις οποίες του έδειξα τον τρόπο και την μέθοδο της δουλειάς μου πάνω στην εκγύμναση των τερματοφυλάκων.

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» που ο ΠΑΣ  διαθέτει φέτος φορμαρισμένους και καλούς τερματοφύλακες;

Το πρώτο, το οποίο θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι και οι τέσσερεις τερματοφύλακες του ΠΑΣ διαθέτουν εξαιρετικά στοιχεία τα οποία απαιτούνται για την θέση του τερματοφύλακα. Στο ότι στην φετινή σεζόν, δείχνουν ένα καλό πρόσωπο, αυτό οφείλεται στην ποιοτική δουλειά που πραγματοποιούν κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Επίσης οφείλεται στην άψογη συνεργασία μας και στο θαυμάσιο κλίμα που υπάρχει στο team των τερματοφυλάκων εντός και εκτός γηπέδου.

Ο βασικός μας τερματοφύλακας Fegrouch , φέτος είναι πολύ βελτιωμένος . Έχει ακόμα κι άλλα περιθώρια βελτίωσης ;

Κατά την γνώμη μου ο Fegrouch στην φετινή super league είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του πρωταθλήματος. Έχει κάνει έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει περιθώρια βελτίωσης. Kαι βέβαια έχει περιθώρια βελτίωσης και αυτό προσπαθούμε μέσα από την προπόνηση ώστε σε κάθε αγώνα, ο Fεgrouch, να παρουσιάζεται συνεχώς βελτιωμένος.

Ο Fεgrouch εξελίσσεται σε «σπεσιαλίστα» στις αποκρούσεις των πέναλτι... Χρειάζεται προπόνηση για να πιάνει κάποιος τερματοφύλακας πέναλτι ή είναι κυρίως έμφυτο ταλέντο;

Οι αποκρούσεις  των πέναλτι είναι ένας συνδυασμός δουλειάς και ταλέντου. Ο Fegrouch  φυσικά έχει ταλέντο στην απόκρουση των πέναλτι. Αυτό σε συνδυασμό με κάποιες μεθόδους ανάλυσης των αντιπάλων παικτών που χτυπούν τα πέναλτι, μας έχει φέρει έως τώρα στα τρία, που έχουν δοθεί κατά του ΠΑΣ, να έχουμε πιάσει τα δυο.

Μετά τον Fegrouch;...

Ο ΠΑΣ πέραν του Fegrouch έχει άλλους τρείς τερματοφύλακες, τους Ταμπάση, Μπαμπανιώτη, Μπακόλα, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί. Αισθάνομαι τυχερός που συνεργάζομαι καθημερινά μαζί τους. Μέσα από τις προπονήσεις προσπαθούμε τα αρνητικά στοιχεία να τα κάνουμε θετικά και τα θετικά να τα τελειοποιήσουμε

Προπονείς και τους τερματοφύλακες της Κ17 και Κ20. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σου γι αυτούς;

Οι τερματοφύλακες της Κ17 και Κ20 έχουν αρκετό ταλέντο και είναι παιδιά με όρεξη και αγάπη γι' αυτό που κάνουν.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της θέσης του τερματοφύλακα;

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει  τεράστια  προσωπικότητα και να είναι ήρεμος στο παιχνίδι του. Κατά την γνώμη  μου, επειδή το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πλέον, οι τερματοφύλακες  πρέπει να έχουν πάρα πολύ καλή τεχνική στα πόδια.

Τερματοφύλακας  γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Τερματοφύλακας γίνεσαι με σκληρή προπόνηση, σε συνδυασμό βέβαια με το ταλέντο που διαθέτει ο κάθε τερματοφύλακας.

Πόσο «μετράει»  το ταλέντο  και πόσο η δουλειά για να γίνει κάποιος μεγάλος τερματοφύλακας;

Πιστεύω ότι το ταλέντο δεν επαρκεί για να γίνει κάποιος μεγάλος τερματοφύλακας. Η θεωρία μου είναι ότι το ταλέντο σου δίνει ένα προβάδισμα, η δουλειά είναι όμως αυτή που σε καταξιώνει.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχουν προδιαγραφές για τους τερματοφύλακες ; Τι ρόλο παίζει η επιστήμη στην επιλογή και την εξέλιξη ενός παιδιού, που θέλει αγωνιστεί αυτή τη θέση;

Κάποιες από τις προδιαγραφές που μπορούμε να πούμε για την θέση του τερματοφύλακα είναι το ύψος ή και η εκρηκτικότητα.  Πλέον η επιστήμη έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που για παράδειγμα σε αρκετές μεγάλες ομάδες στις ακαδημίες τους γίνονται μετρήσεις στα παιδιά για το τι τελικό ύψος θα έχουν στα 17 τους χρόνια.

Βελτιώνεται ένας τερματοφύλακας όταν δεν αγωνίζεται; Είναι καλύτερο για τους νέους τερματοφύλακες να δίνονται δανεικοί σε μικρότερες ομάδες ώστε να «παίρνουν» αγώνες ή να μένουν και να προπονούνται κοντά στην  ομάδα περιμένοντας την ευκαιρία να παίξουν;

Κυρίως στον τερματοφύλακα, επειδή η θέση αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη, η βελτίωση έρχεται μέσα από τα παιχνίδια και κυρίως από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Η γνώμη μου είναι ότι οι νέοι τερματοφύλακες πρέπει να πηγαίνουν δανικοί σε άλλες μικρότερες ομάδες ώστε να αποκομίζουν εμπειρίες και να γυρίζουν στις ομάδες τους βελτιωμένοι.

Είναι αναγκαίο ο τερματοφύλακας να συμμετέχει στην τακτική της ομάδας του;

Όχι μόνο είναι αναγκαίο να συμμετέχει ο τερματοφύλακας στην τακτική της ομάδας,  αλλά πρέπει να είναι απαραίτητο να γνωρίζει την τακτική της ομάδας.

Πως «βλέπεις» τον Έλληνα τερματοφύλακα; Οι Έλληνες τερματοφύλακες υστερούν σε κάτι έναντι των ξένων;

Οι Έλληνες τερματοφύλακες έχουν πάρα πολύ μεγάλο ταλέντο και πιστεύω ότι στον μεγαλύτερο τους αριθμό είναι αδικημένοι. Στο κομμάτι στο οποίο υστερούν είναι ότι στο εξωτερικό η προπόνηση των τερματοφυλάκων ξεκινάει από δέκα  ετών με προπονητή τερματοφυλάκων, ενώ στην Ελλάδα μπορεί κάποιος Έλληνας τερματοφύλακας να έχει πάει είκοσι  ετών και να μην έχει δουλέψει ακόμη με προπονητή τερματοφυλάκων

Τι πιστεύεις  ότι "φταίει" και τα τελευταία χρόνια δε "βγαίνουν" μεγάλοι τερματοφύλακες αντάξιοι των Κελεσίδη, , Οικονομόπουλου, Νικοπολίδη...; Έχει λιγοστέψει  η προθυμία για συμμετοχή των παιδιών να γίνουν τερματοφύλακες στην Ελλάδα ή οι ομάδες δεν δίνουν ευκαιρίες στους Έλληνες οπότε δεν υπάρχει και κίνητρο;

Πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα είναι επειδή το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις στην θέση του τερματοφύλακα έχουν γίνει περισσότερες. Οι ομάδες μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαν προπονητές τερματοφυλάκων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην γυμνάζονται σωστά, οι τερματοφύλακες και να μην έχουν την εξέλιξη που θα είχαν.

Τι είναι αυτό που μπορεί να ωθήσει  ένα παιδί στο να επιλέξει να γίνει τερματοφύλακας;

Αυτό που μπορεί να ωθήσει  ένα παιδί στο να επιλέξει να γίνει τερματοφύλακας είναι κάποιο πρόσωπο, για παράδειγμα ένας μεγάλος τερματοφύλακας.

Σε πολλές Ακαδημίες δεν υπάρχει προπονητής

τερματοφυλάκων. Γιατί πιστεύεις γίνεται αυτό;

Για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί το ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων στην εξέλιξη των τερματοφυλάκων και ο δεύτερος λόγος, πιστεύω, είναι οικονομικός.

Υπάρχουν συνάδερφοί σας που δεν έχουν πτυχία και διπλώματα, αλλά  δουλεύουν προπονητές  τερματοφυλάκων. Αρκεί μόνο το ότι έχουν αγωνισθεί κατά το παρελθόν σε αυτή την θέση ώστε να προσφέρουν;

Για εμένα και φυσικά δεν αρκεί η ποδοσφαιρική εμπειρία στο γίνει κάποιος προπονητής τερματοφυλάκων. Απαραίτητο είναι η παρακολούθηση σεμιναρίων και σχολών στο εξωτερικό γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή προπονητών τερματοφυλάκων. Όπως επίσης κρίνω απαραίτητο την παρακολούθηση προπονήσεων, προπονητών, που δουλεύουν με κορυφαίους τερματοφύλακες

Θα βοηθούσε η  δημιουργία σχολής προπονητών τερματοφυλάκων στην Ελλάδα όπου θα αποκτάται επίσημο πτυχίο;

Και βέβαια θα βοηθούσε η δημιουργία σχολής στην Ελλάδα, όχι μόνο για να αποκτήσουμε επίσημο πτυχίο,  αλλά κυρίως για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας πάνω στην δουλειά μας.

Ποιον θεωρείς τον κορυφαίο Έλληνα τερματοφύλακα, ποιόν τον κορυφαίο ξένο σήμερα και ποιόν αντίστοιχα κορυφαίο όλων των εποχών

Αυτή την στιγμή ο Καρνέζης ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Έλληνες, ενώ από τους ξένους ξεχωρίζω τον Νοιερ  της Μπάγιερν Μονάχου. Κορυφαίος Έλληνας κατά την γνώμη  μου ήταν ο Οικονομόπουλος και ξένος ο Καν.

Πώς βλέπεις την πορεία του  ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  φέτος;

Η πορεία του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στον πρώτο γύρο είναι αξιοθαύμαστη, όμως αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται από τους ανθρώπους που δουλεύουν γι' αυτήν την ομάδα, γιατί στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται τίποτα τυχαία.

Πως είναι η συνεργασία σου με το προπονητικού team της ομάδας μας και τον Γιάννη  Χριστόπουλο;

Ο κ. Χριστόπουλος κατά την γνώμη μου είναι ο πιο εξελίξιμος και ανερχόμενος Έλληνας προπονητής. Αισθάνομαι τυχερός που έχω την δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί του, γιατί οι γνώσεις του είναι απεριόριστες για το ποδόσφαιρο. Όσον αφορά το κομμάτι των τερματοφυλάκων, έχουν μαζί μου άψογη συνεργασία. Επίσης άψογη συνεργασία έχω με τον κ. Θωμαϊδη και τον κ. Παπαδάκη καθώς και με τον κ. Νιαρχάκο. Ακόμη θα ήθελα να πω για το ιατρικό team της ομάδας ότι η συνεργασία μας είναι άψογη και έχουν βοηθήσει πολύ τους τερματοφύλακες σε μικροτραυματισμούς με εξαιρετικό τρόπο.

Από τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  και την πόλη μας είσαι  ευχαριστημένος;

Φυσικά είμαι ευχαριστημένος από την οικογένεια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Με αγκάλιασαν όλοι από την πρώτη στιγμή με πολύ αγάπη, και η πόλη των Ιωαννίνων είναι μιας από τις ωραιότερες επαρχιακές πόλεις.

Πως βλέπεις τον αγώνα της ερχόμενης Δευτέρας  με τον ΠΑΟΚ;

Ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα είναι αρκετά δύσκολος, όμως η ομάδα μας έχει δείξει ότι έχει την δυνατότητα να κοιτάξει οποιαδήποτε ομάδα στα μάτια. Αυτό θα κάνουμε και την Δευτέρα και είμαι σίγουρος ότι η ομάδα μας θα βγει νικήτρια από αυτό τον αγώνα.

Τι μήνυμα θα έστελνες στον κόσμο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ;

Στον κόσμο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα έστελνα το εξής μήνυμα, να συνεχίζει να στηρίζει την ομάδα μας με τον ίδιο τρόπο που κάνει έως τώρα, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα η παρουσία του με τόση καταρρακτώδη βροχή ήταν θερμή και εντυπωσιακή.

Ο Κώστας Παγανιάς γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας στις 10 Δεκεμβρίου του 1981. Ξεκίνησε να εργάζεται σαν προπονητής τερματοφυλάκων σε ηλικία  23 χρονών και κατέχει δίπλωμα UEFA Β'.  Το  2006 μέχρι και το  2007,  παρακολούθησε  σεμινάρια προπονητικής τερματοφυλάκων  στην Γερμανία,   έχοντας και την ευκαιρία συγχρόνως να βλέπει καθημερινές προπονήσεις της Μπάγερν Λεβερκούζεν.  Στον ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2012 και η προηγούμενη ομάδα που εργαζόταν ήταν η ΠΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑ.
football-academies.gr