Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Το ποδόσφαιρο της αλάνας:

.


Tο ποδόσφαιρο της αλάνας, της γειτονιάς, των συνοικιακών γηπέδων.
Aυτό το ποδόσφαιρο, το κυνηγητό της μπάλας, της χαράς, της δίψας για διάκριση και επικράτηση, έπλαθε μυστικά τους χαρακτήρες, μάθαινε στο ποδοσφαιριστή να λειτουργεί μέσα στο σύνολο, να αγωνίζεται μαζί με άλλους, αλλά και να διεκδικεί την αναγνώριση της ατομικότητάς του.
Eκεί υπήρχε η φυσική διδαχή που προσφέρει ο αγώνας, υπήρχε η συντροφικότητα, σ’ αυτή την τεράστια χοάνη της έντασης σφυρηλατήθηκαν φιλίες ακατάλυτες απ’ το χρόνο, που η σημερινή εποχή δεν μπορεί να δημιουργήσει.
Γιατί, απλούστατα, το ποδόσφαιρο της γειτονιάς ήταν παιχνίδι ανάμεσα σε φίλους, ήταν η χαρά του παιχνιδιού που δεν επιζητεί παρά μόνο τον εαυτό της.
Αν και στην εποχή μας παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο των παιδιών να κλείνονται σπίτι τους μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, το ποδόσφαιρο ήταν και είναι μέρος της ζωής των περισσότερων πιτσιρικάδων.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ταλέντα τις ιστορίας του αθλήματος ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στις αλάνες, στα σχολεία και στους δρόμους.
10 μικρές αλήθειες
1. Ο πιο χοντρός είναι πάντα ο τερματοφύλακας.
2. Αυτός που έχει την μπάλα αποφασίζει ποιος θα παίξει.
3. Τα πέναλτι δίνονται μόνο αν αυτός που τραυματίστηκε ορκίζεται ότι έχει τραυματιστεί.
4. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι έχουν κουραστεί.
5. Ανεξάρτητα από το πόσο είναι το σκορ και πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στο σκορ υπέρ μιας ομάδας, ο τελικός νικητής είναι αυτός που θα βάλει «το επόμενο γκολ».
6. Δεν υπάρχει διαιτητής.
7. Αν κανείς δεν έχει μπάλα, μπορούμε να παίξουμε και με ένα πλαστικό μπουκάλι.
8. Αν σ έχουν διαλέξει τελευταίο στην ομάδα, τότε δεν έχεις καμία ελπίδα στη ζωή σου.
9. Το να κολλήσει η μπάλα κάτω από ένα αυτοκίνητο είναι το πιο στρεσογόνο πράγμα που μπορεί να τύχει στη ζωή σου.
10. Όταν ο ιδιοκτήτης της μπάλας τσαντιστεί, το παιχνίδι έχει τελειώσει («Παίρνω την μπάλα μου και φεύγω»).

Είναι ωστόσο, αποδεκτή πλέον η αντίληψη πως το λεγόμενο ‘’ποδόσφαιρο αλάνας’’ βοηθάει τους μικρούς ποδοσφαιριστές, να πάρουν μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, πολλά σημαντικά εφόδια για την εξέλιξή και τη βελτίωσή τους.