Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ποδοσφαιρική σχολή με σφραγίδα Σάντος.Φιλοσοφία και αγωνιστικό στυλ για να αποκτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο αγωνιστική ταυτότητα…

Υπό την καθοδήγηση του μεθοδικού κ. Φερνάντο Σάντος, ενός δασκάλου των γηπέδων όπως τον αποκαλούν οι παίκτες και οι συνεργάτες του, επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής σχολής με ενιαία φιλοσοφία στις εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών…




.



Επί των ημερών του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού κ. Οτο Ρεχάγκελ και χάρη σε μια ιδιαίτερα ταλαντούχα γενιά ποδοσφαιριστών, η εθνική ομάδα βγήκε από την απαξίωση δεκαετιών. Η κατάκτηση του Euro το 2004 στην Πορτογαλία απογείωσε το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και η μετέπειτα σταθερή πορεία του το καθιέρωσε στη συνείδηση των φιλάθλων ως μία από τις σταθερές δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πλέον υπό την καθοδήγηση του μεθοδικού κ. Φερνάντο Σάντος, ενός δασκάλου των γηπέδων όπως τον αποκαλούν οι παίκτες και οι συνεργάτες του, επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής σχολής με ενιαία φιλοσοφία στις εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών.

Εν αντιθέσει προς τα ελληνικά εθνικά πρωταθλήματα που καθημερινά απαξιώνονται η εθνική ομάδα αποτελεί μια όαση στην εγχώρια ποδοσφαιρική έρημο και (ευτυχώς) την καλύτερη διαφήμιση εκτός συνόρων. Με βάση το απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται στην Εθνική ανδρών, επιχειρείται πλέον η περαιτέρω ανάπτυξη σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων προκειμένου να επιτευχθεί για πρώτη φορά από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου η απόκτηση ενιαίας αγωνιστικής ταυτότητας.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των εθνικών ομάδων που εκπονήθηκε από τον ομοσπονδιακό τεχνικό κ. Φερνάντο Σάντος και ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται στις κατά τόπους ποδοσφαιρικές Ενώσεις. «Το πλάνο προήλθε από τον κ. Σάντος και πήρε περίπου ενάμιση χρόνο για να καταρτιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο συνεργάτης του ομοσπονδιακού τεχνικού κ. Λεωνίδας Βόκολος, ο οποίος μαζί με τον τεχνικό διευθυντή της Εθνικής κ. Τάκη Φύσσα έχει αναλάβει την οργάνωση και την υλοποίηση του πρότζεκτ. «Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για επανάσταση, αλλά σίγουρα είναι μια αρχή. Επιτέλους ξεκινάει κάτι θετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο στον τομέα της υποδομής» σχολιάζει ο κ. Βόκολος και προσθέτει με νόημα ότι «αλλάζει η δομή του συστήματος».
Οι βασικές αρχές του στρατηγικού πλάνου του κ. Σάντος σχετίζονται με την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση (μέσω ενός ενιαίου προπονητικού μοντέλου) των ποδοσφαιριστών από τις μικρές ηλικίες για την ομαλότερη ένταξή τους στη φιλοσοφία της εθνικής ομάδας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φύσσας κατά την επίσημη παρουσίαση του αναπτυξιακού πλάνου στα ΜΜΕ, «απώτερος στόχος είναι να υπάρχει μια ενιαία στρατηγική από τις μικρές Εθνικές μέχρι την Ανδρών και να αντιλαμβάνονται οι νέοι παίκτες τη σημασία του να φοράς το εθνόσημο».
Kαταρτίστηκε το λεγόμενο «εγχειρίδιο της εθνικής ομάδας», το οποίο αποτελεί οδηγό για τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων όλων των ηλικιών και περιλαμβάνει τρεις κύριους άξονες:



Το πνεύμα της Εθνικής.
Το ενιαίο μοντέλο και τη φιλοσοφία του παιχνιδιού της.
Τη μεθοδολογία προπόνησης για όλες τις ομάδες.
Επιδίωξη του κ. Σάντος είναι ο άμεσος και ομαλός εγκλιματισμός των νεαρών παικτών στις εθνικές ομάδες, αφενός με τον καταρτισμό ενός αυστηρού εσωτερικού κανονισμού, αφού η πειθαρχία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του συνόλου, αφετέρου με την ενιαία φιλοσοφία στις προπονήσεις, την τακτική και τον εν γένει τρόπο που θα αγωνίζονται τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα. Το σύστημα που θα χρησιμοποιούν οι εθνικές ομάδες δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς για τον ομοσπονδιακό τεχνικό προέχει η δημιουργία ενός «συμπαγούς συνόλου» που:
1) ανασταλτικά θα παίζει ζώνη πρέσινγκ, με σωστή αμυντική συμπεριφορά (ατομικά και ομαδικά), καλή επικοινωνία, μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών-γραμμών, διαγώνιες καλύψεις, γρήγορες μετακινήσεις και

2) επιθετικά θα έχει καλή κυκλοφορία μπάλας, υπομονή, κίνηση (με και χωρίς μπάλα), καλά τελειώματα, γρήγορο και όχι βιαστικό παιχνίδι, εκτέλεση άμεσων μεταβιβάσεων για τη δημιουργία αντεπιθέσεων και θα είναι πάντοτε σε ετοιμότητα για μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα.
Σύμφωνα με τον κ. Βόκολο «όραμά μας είναι να δούμε παίκτες και ομάδες να παίζουν καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι, διατηρώντας την εξαιρετική αμυντική λειτουργία που διαθέτουμε». Οσο για το σύστημα, απαντά ότι «ανάλογα με τον αντίπαλο η Εθνική προσαρμόζει τα πλάνα της και αλλάζει το σύστημά της. Μπορεί να παίξει 4-3-3, 4-2-3-1 ή 4-4-2, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα».
Για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος από τους περίπου 120 συνεργάτες που συμμετέχουν στο εγχείρημα (ομοσπονδιακοί τεχνικοί και προπονητές Ενώσεων και περιφερειών), έχει καταρτιστεί αναλυτικά η μεθοδολογία της προπόνησης για όλες τις ηλικιακές βαθμίδες μαζί με ένα πλήρες ασκησιολόγιο, το οποίο υπάρχει πρόθεση να εφαρμόζεται όχι μόνο στις εθνικές ομάδες αλλά και στις κατά τόπους Ενώσεις. Ηδη οι συνεργάτες του κ. Σάντος προχωρούν στην ενημέρωση των κατά τόπους προπονητών.
Μία ακόμη καινοτομία που τίθεται σε εφαρμογή είναι η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία με αναφορές παρατηρήσεων σε ατομικό επίπεδο, ανάλυση απόδοσης σε αγώνες και προπονήσεις, πλήρες ιατρικό και αθλητικό ιστορικό, ακόμη και προσωπικά δεδομένα, ούτως ώστε να υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε έλληνα ποδοσφαιριστή. Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται και η οργάνωση (πιθανώς σε ετήσια βάση) ενός καμπ στη Γερμανία προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτό όσοι νεαροί έλληνες ομογενείς ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε τοπικές ομάδες και για τους οποίους δεν υπάρχει σαφής εικόνα (κάτι ανάλογο πράττει τα τελευταία χρόνια και η Τουρκία επί γερμανικού εδάφους).

Οι αλλαγές στα πρωταθλήματα των μικρών

Τέρμα στα ρουσφέτια, αξιοκρατική επιλογή
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΕΠΟ, βασική προϋπόθεση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο εθνικό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης είναι η πλήρης εφαρμογή του νέου μοντέλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων. Στην εν λόγω διοργάνωση συμμετέχουν οι ομάδες των αναπτυξιακών ηλικιών των 53 Ενώσεων της χώρας, απ’ όπου θα προκύψει ουσιαστικά μια νέα εθνική ομάδα με ποδοσφαιριστές κάτω των 14 ετών. Το καινοτόμο σε τούτη την προσπάθεια είναι ότι διαφοροποιείται πλήρως και γίνεται σαφώς πιο αξιοκρατικός και λεπτομερής ο τρόπος επιλογής των ταλαντούχων παικτών που θα συγκροτούν την Κ-14, μετέπειτα Κ-15.
Επί της ουσίας, αφαιρείται το στοιχείο του ανταγωνισμού μεταξύ των 53 ομάδων των Ενώσεων για την ανάδειξη του τελικού νικητή και ενισχύεται η προσπάθεια αξιοποίησης όλων των ταλέντων, ακόμη και εκείνων που τυγχάνει να αγωνίζονται σε ανίσχυρες ομάδες. Δεδομένου ότι είχε διαπιστωθεί μεγάλη διαρροή καλών νεαρών παικτών (διότι με το παλαιό σύστημα αν αποκλειόταν η ομάδα στην οποία συμμετείχε ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, ο ίδιος αποχωρούσε από το τουρνουά δίχως να λάβει δεύτερη ευκαιρία), από την τρέχουσα σεζόν οι ομάδες των Ενώσεων δεν θα προκρίνονται αυτούσιες στην επόμενη φάση αλλά θα συγκροτούνται νέες μεικτές από τις 11 ποδοσφαιρικές περιφέρειες - στις οποίες, πέραν των νικητών, θα συμπεριλαμβάνονται και οι καλύτεροι παίκτες των ηττημένων ομάδων -, που εν συνεχεία θα μετατρέπονται σε μεικτές ομάδες των τεσσάρων ζωνών (βόρεια, κεντρική, νότια και νησιωτική). Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα προεπιλογής, καθώς προτού οι παίκτες κληθούν στην εθνική ομάδα θα ελέγχονται από διαφορετικούς προπονητές και δεν θα αρκεί η θετική γνώμη ενός και μόνο τεχνικού ή οι καλές δημόσιες σχέσεις, όπως είχε παρατηρηθεί παλαιότερα…
Απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση 44 παικτών κάτω των 14 ετών (τέσσερις ανά θέση), οι οποίοι θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις μελλοντικές εθνικές ομάδες. Ακολούθως, οι εν λόγω ποδοσφαιριστές θα αρχίσουν τη διαδικασία εκπαίδευσης στα πρότυπα του αναπτυξιακού πλάνου του κ. Σάντος, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο μοντέλο σε όλες τις βαθμίδες των εθνικών ομάδων (Κ14/Κ15, Κ16/Κ17, Κ18/Κ19, Κ21, μέχρι την Εθνική ανδρών) με τη μεθοδική συλλογή παικτών, την εξέλιξή τους σε επίπεδο τακτικής, τεχνικής και διαγωγής από καταρτισμένους τεχνικούς και την εν τέλει ένταξή τους στη λεγόμενη «κουλτούρα της Εθνικής».





Πηγή / tovima.gr