Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Ο Μπομπ Μάρλεϊ και η τρέλα του με το ποδόσφαιρο Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες δεν έχουν αποκρύψει την αγάπη τους για τη στρογγυλή θεά. Ένας εξ αυτών ήταν και ο θρυλικός Μπομπ Μάρλεϊ, ο οποίος απεβίωσε πριν από 32 χρόνια.

"Αγάπησα τη μουσική πριν από το ποδόσφαιρο. Αν αγαπούσα πρώτα το ποδόσφαιρο, ενδεχομένως αυτό
 να ήταν επικίνδυνο. Τραγουδάω για την ειρήνη και την αγάπη, αλλά αν κάποιος μου κάνει ένα σκληρό τάκλιν, τα συναισθήματα μου θυμίζουν πόλεμο", είχε δηλώσει χαριτολογώντας ο θρύλος της ρέγκε εννέα μήνες πριν από το μεγάλο ταξίδι.
contra.gr
Όταν ήταν πιτσιρικάς έπαιζε ποδόσφαιρο με ό,τι αντικείμενο έβρισκε (κονσέρβες, πορτοκάλια κ.α.). Στα 15 του η μαμά Μάρλεϊ τον χτύπησε με μία ζώνη, επειδή είχε καταστρέψει τα παπούτσια του σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Τότε τον έσωσε ο θείος του, ενώ για να επανορθώσει καθάρισε όλο το σπίτι και επισκεύασε ένα τραπέζι.
Στις περιοδείες του με τους "Wailers" ανάμεσα στα μουσικά όργανα, τα καλώδια και τις κονσόλες υπήρχε πάντα μία ποδοσφαιρική μπάλα, η οποία τους συντρόφευε πάντα πριν από τις συναυλίες ή κατά τη διάρκεια των ελέγχων ήχου. Όταν επέστρεφε στην Τζαμάικα, ο Μάρλεϊ συνήθιζε να δημιουργεί ομάδες που αποτελούνταν από μηχανικούς, πωλητές μπανανών κτλ. και διοργάνωνε φιλικούς αγώνες.

Είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, εκνευριζόταν πολύ όταν έχανε και κάποιοι "συμπαίκτες" του υποστηρίζουν ότι "δεν έπρεπε να σου κάνει τάκλιν γιατί ήταν πολύ δυνατός". Ο καλύτερός του φίλος ονόματι Άλαν Κόουλ ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τις στιγμές που αμφότεροι βρίσκονταν στην Τζαμάικα είτε πήγαιναν για τρέξιμο στην παραλία και στο "Hope Road" (σ.σ. ο δρόμος που έμενε ο τραγουδιστής) είτε πάλευαν.
Η τρέλα του για το ποδόσφαιρο αποτυπώνεται στο γεγονός ότι κάποτε είχε ξοδέψει 1.000 δολάρια σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών του Ρίο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (19 Μαρτίου 1980) ήταν προγραμματισμένος ένας αγώνας, στον οποίον συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Τζέικομπ Μίλερ (τραγουδιστής των Ίνερ Σερκλ που σκοτώθηκε λίγους μήνες αργότερα), Πάουλο Σέζαρ Λίμα (επιθετικός της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970) και πολλοί Βραζιλιάνοι μουσικοί. "Ο Μπομπ δεν ξέρει να παίζει. Αν έπρεπε να τον βαθμολογήσω από το 1 μέχρι το 10 θα του έδινα 1,5", είχε δηλώσει -χαριτολογώντας- ο Πάουλο Σέζαρ Λίμα. Το γεγονός ότι ο θρύλος της ρέγκε είχε ήδη διαγνωστεί με μελάνωμα, δεν τον εμπόδισε να βάλει ένα γκολ.
Δείτε το γκολ στο video που ακολουθεί
Αγαπημένοι παίκτες του Μπομπ Μάρλεϊ ήταν οι Πελέ, Οσβάλντο Άρντιλες και Ντιέγκο Μαραντόνα, ενώ λάτρευε το λάτιν ποδόσφαιρο. Το 1978 έκανε περιοδεία στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο πούλμαν υπήρχε μία τηλεόραση για να παρακολουθεί τους αγώνες, τους οποίους άκουγε χωρίς ήχο γιατί απεχθανόταν τα σχόλια των δημοσιογράφων. Την 1η Ιουλίου, μάλιστα, ένας δημοσιογράφος του πήρε συνέντευξη για τη μεγάλη διοργάνωση.
Η τρέλα του Μάρλεϊ για το ποδόσφαιρο είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολλές φορές στο μικρό δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Το 1974 στο Τρέντσταουν και το 1977 στο Μπάτερσι (μετά από τάκλιν του Ντάνι Μπέικερ). Λίγο αργότερα τον τραυμάτισε ένας Γάλλος δημοσιογράφος στο Παρίσι. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο μεγάλος θρύλος της μουσικής πέθανε από μόλυνση, η οποία προήλθε από τραύμα που απέκτησε παίζοντας ποδόσφαιρο.
Σε μία επίσκεψή του στην Βραζιλία ο Μπομπ Μάρλεϊ είχε ζητήσει κάτι από τον Πάουλο Σέζαρ. "Πριν επιστρέψει στην Τζαμάικα, μου ζήτησε να τον βοηθήσω με ένα πρότζεκτ. Ήθελε να δημιουργήσει ένα ποδοσφαιρικό σχολείο στην Τζαμάικα, αλλά αρρώστησε και δυστυχώς δεν τον ξαναείδα ποτέ!"