Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Τερεζόπουλος: "Αλλαγή νοοτροπίας, άμεσα"


Το acadimies.gr επικοινώνησε με τον προπονητή Δημήτρη Τερεζόπουλο, ο οποίος μίλησε για την δύσκολη περίοδο που διανύει το ποδόσφαιρο, τις ευκαιρίες που κερδίζουν νεαροί παίκτες αλλά και για τον ρόλο του προπονητή στα τμήματα υποδομής

Το acadimies.gr επικοινώνησε με τον προπονητή Δημήτρη Τερεζόπουλο, ο οποίος απέχει τους τελευταίους μήνες από την προπονητική δράση και μίλησε για την δύσκολη περίοδο που διανύει το ποδόσφαιρο, τις ευκαιρίες που κερδίζουν νεαροί παίκτες καθώς και για τα "ύποπτα" συμπληρώματα διατροφής που υπογείως μαστίζουν στις νεαρές ηλικίες.

Για την εικόνα που έχει σχηματίσει βλέποντας τα γεγονότα όντας το τελευταίο διάστημα έξω από το γήπεδο, ο Τερεζόπουλος τόνισε:

"Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διανύει μια δύσκολη εποχή γεγονός που αντανακλάται και στο ποδόσφαιρο. Άλλωστε φαίνεται και από τις περισσότερες ομάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, διοικητικά, αγωνιστικά και οικονομικά.
Ο δικός μας χώρος, ο χώρος των προπονητών είναι πολύ δύσκολος, εξαιτίας των ελάχιστον θέσεων που υπάρχουν διαθέσιμες στις επαγγελματικές κατηγορίες.
Επίσης. είναι πολύ δύσκολο και μεγάλη υπόθεση να συνεργαστείς κάτω από "φυσιολογικές" συνθήκες και να μπορέσεις να υποστηρίξεις την δική σου φιλοσοφία και τεχνική, χωρίς να σε πιέζουν και να υποκινούν την δουλειά σου άλλα πρόσωπα".

Όσον αφορά στην επιλογή ξένων προπονητών αντί Ελλήνων, επεσήμανε:

"Σαφώς οι ξένοι προπονητές έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από τους Έλληνες. Αυτό όμως δεν είναι πλέον δικαιολογία. Οι ελληνικές ομάδες δεν δίνουν την ευκαιρία σε Έλληνες προπονητές ώστε να αποκτήσουν εμπειρία.

Ένα καλό παράδειγμα για μένα προσωπικά είναι ο Γιάννης Χριστόπουλος. Είχα συνεργαστεί μαζί του στον Ολυμπιακό. Ο Χριστόπουλος με ζήλο και προσπάθεια έφτασε στον ΠΑΣ Γιάννινα ως προπονητής στην πρώτη ομάδα. Δεν τον προώθησε κανείς, του έδειξαν εμπιστοσύνη και κατάφερε να αναδειχτεί".

Οι περισσότεροι σύλλογοι έστρεψαν, λόγω οικονομικών συγκυριών, το βλέμμα στους Νέους και στα φυτώριά τους.
Για το αν είναι ένα έναυσμα για να αρχίσουν να αξιοποιούν τους νεαρούς παίκτες και μετά την κρίση ο πολυνίκης τεχνικός, υπογράμμισε:

"Σίγουρα η κρίση που έθεσε σε δύσκολη θέση πολλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, έκανε καλό σε αρκετούς νεαρούς παίκτες. Επανδρώνοντας και την Εθνική ομάδα, μελλοντικά θα υπάρξει κάτι καλό απ’ όλο αυτό. Δεν μπορώ με σιγουριά να απαντήσω πως αυτό θα συνεχίσει και μετά από χρόνια δυστυχώς έχουμε άλλη νοοτροπία στην Ελλάδα.
Όπως και να το δούμε το ποδόσφαιρό μας είναι αυτό. Οφείλουμε όμως να δώσουμε συμμετοχές σε νέους για να δούμε το αποτέλεσμα".

Για τον ρόλο που πρέπει να έχει ο προπονητής στα μικρά τμήματα, τόνισε:

"Οι μικρές ηλικίες είναι πολύ ιδιαίτερες και χρήζουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Βασικά πιστεύω πως η ιδανική ηλικία για ένα παιδί να έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα είναι γύρω στα 8 με 9 του χρόνια.
Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση των προπονητών πριν έρθουν σε επαφή με τα παιδιά. Έχουμε μεγάλη ευθύνη ως προπονητές στα μικρά τμήματα.
Αλλά δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις εκπαίδευσης. Φυσικά αυτό είναι εφικτό να διορθωθεί με σωστά σεμινάρια προπονητικής για μικρά τμήματα, κάτι που είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Ελλάδα.
Ο ρόλος που πρέπει να έχει ο προπονητής απέναντι στους παίκτες του είναι αρχικά φιλικός, αλλά και πατρικός,. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ρόλων (του πατέρα και φίλου), νομίζω πως είναι ο καλύτερος δεσμός που μπορεί να αναπτυχθεί. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό ώστε το παιδί να μην μας ντρέπεται και να ανοιχτεί κι αυτό απέναντι μας.
Πρέπει να φτιάχνουμε παίκτες με προσωπικότητα και σωστή παιδεία. Μεγαλώνοντας το παιδί να έχει λόγο μέσα στα αποδυτήρια, να έρχεται σε αντιπαράθεση.
Αλλωστε αυτό είναι ομάδα".

Αναφορικά με τις ακραίες συμπεριφορές από γονείς που υποστηρίζουν ότι το παιδί τους είναι ο επόμενος "Μέσι", ανέφερε:

"Είχα την τύχη να έχω ελάχιστα τέτοια κρούσματα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν αδίκησα κάποιον παίκτη μου. Όταν είσαι δίκαιος με όλους τους ποδοσφαιριστές σου δεν αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα. Άλλα τέτοιου είδους συμπεριφορές από γονείς πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Άλλωστε ποιος γονιός δεν κάνει όνειρα για το παιδί του;».

Για τον ρόλο που πρέπει να έχει ένας γονιός όταν το παιδί του αθλείται, είπε:

«Οι γονείς πρέπει να μένουν μακριά από τον αθλητισμό αλλά κοντά στο παιδί τους.
Φυσικά θα στηρίξουν, θα θαυμάσουν και θα χειροκροτήσουν το παιδί τους αλλά μέχρι εκεί. Μέσα στο γήπεδο ο προπονητής είναι παράλληλα και ο γονιός.»

Για τα "ύποπτα" συμπληρώματα διατροφής που μαστίζουν... υπογείως τις νεαρές ηλικίες, υπογράμμισε:

"Συνήθως, αυτές οι ηλικίες είτε φοβούνται είτε ντρέπονται και δεν συζητούν για τις προθέσεις τους. Έτσι πολλοί από τους προπονητές δεν γνωρίζουν αν οι παίκτες τους χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής. Εγώ είμαι αντίθετος σε ότι βλάπτει την υγεία. Δεν θα μπορούσα να προτείνω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, γιατί δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις.
Επειδή όμως προσπαθώ να αναπτύξω καλές σχέσεις με τους παίκτες μου και σε περίπτωση που ζητούσε την γνώμη μου θα πήγαινα μαζί του στον διατροφολόγο της ομάδας ή θα επισκεπτόμασταν κάποιον ώστε να πάρουμε την γνώμη ειδικού. Έπειτα θα παρακολουθούσα στενά την εξέλιξή του...".

who is who

Ο Δημήτρης Τερεζόπουλος άρχισε την προπονητική του καριέρα στην Ακαδημία του Πανιωνίου το 2002.
Εκεί, μετέδιδε τις γνώσεις που έχει για την στρόγγυλη "θεά" στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές για να προαχθεί στη συνέχεια στις μεγαλύτερες κατηγορίες.
Η πρώτη επιτυχία ήρθε κατακτώντας στην κατηγορία Κ17 την σεζόν 2007-08 το Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών.
Η λύση της συνεργασίας του με την ομάδα της Σμύρνης ήρθε το 2008.
Η εξαιρετική δουλειά αλλά και το ήθος που επέδειξε, τον έφεραν στον Ολυμπιακό όπου ανέλαβε το τμήμα Νέων Κ17 με το οποίο κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα της Σούπερ Λίγκ (2009-2010 και 2010-2011)
Τον Αύγουστο του 2012, η προσπάθεια επανασύνδεσης με την πρώτη ομάδα του Πανιωνίου, αλλά και με το τμήμα Νέων δεν καρποφόρησε και έκτοτε είναι ελεύθερος επαγγελματικά.

Ο Δημήτρης Τερεζόπουλος είναι κάτοχος διπλώματος προπονητικής UEFA A’ και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια προπονητικής UEFA pro Α’ φάση, ενώ αναμένει τον ερχόμενο Ιούλιο την δεύτερη φάση του UEFA pro.



acadimies.gr