Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Ο Τσάβι του... Μεσολογγίου!

Βασίλης Σκουντής


Mε τόσο ηρωικό και συνάμα επικό τόνο που προσέλαβε η (πρώτη μετά από επτά άστοχες προσπάθειες) νίκη της ΑΕΚ και ένεκα και της ημέρας νομίζω πως το μόνο που έλειπε ήταν, αντί για τον ύμνο της, να ανακρούεται από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ κάποιο από τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο!

Ή μάλλον όχι κάποιο αλλά ένα συγκεκριμένο: το «παιδιά της Ελλάδας, παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά, παιδιά, στη γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες, να 'ρθετε ξανά»!

Μάλιστα για να μη χαθούν το μέτρο και η ομοιοκαταληξία του Μίμη Τραϊφόρου, οι στίχοι μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν γάντι στην περίσταση και -ποιητική αδεία- τολμώ να το διαπράξω...

«Παιδιά της Ενώσεως, παιδιά, που σκληρά πολεμάτε μες στο ΟΑΚΑ, παιδιά, στη γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλοι να νικήσετε ξανά»!

Βεβαίως αυτή η επανάληψη που δηλώνει το επίρρημα ξανά δεν είναι και πολύ εύκολη, ούτε μπορεί να συντελεσθεί κατά παραγγελία, καθότι μετά τον Πλατανιά η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στο καπάκι τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό...

...αλλά, όπως είπε και ο χαρίεις (για τον σεφτέ, αλλά και για τα γεννητούρια της κόρης του) Ρότζερ Γκερέιρο «μεγάλες ομάδες αυτές, μεγάλη ομάδα κι εμείς»!

Οντως η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα, απλώς τα ονόματα των παικτών της στο πίσω μέρος της φανέλας γράφονται με μικρά, αλλά καλλιτεχνικά γράμματα, που επιτέλους προχθές φάνηκαν και στο τέλος του αγώνα, όταν μαζεύτηκαν όλοι μαζί για να ζήσουν ένα πρωτοφανές στη φετινή σεζόν και γι' αυτό σπάνιο συναίσθημα: τον πανηγυρισμό!

Α, για να μην το ξεχάσω: την ώρα που η ΝΟVA μετέδιδε τον αγώνα ΑΕΚ - Πλατανιάς, ο ΑΝΤ1 -στην κορύφωση μιας ημέρας με έντονο μιλιταριστικό, πολεμικό και πατριωτικό χαρακτήρα- προέβαλε την ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», τον τίτλο της οποίας ζήλεψε ο Λίνεν και γι' αυτό παρουσίασε τη δική του ποδοσφαιρική εκδοχή ...

Ούτως ειπείν, στη σκηνή του ΟΑΚΑ παίχτηκε «Η διάσωση του στρατιώτη Φούντα», ο οποίος απόλαυσε πολύ περισσότερα από τα 15 λεπτά δημοσιότητας, τα οποία έταξε στον καθένα μας ο Αντι Γουόρχολ!

Το γκολ του λεγάμενου εκτός από καθοριστικό υπήρξε και ιστορικό, διότι η ΑΕΚ είχε να γευθεί το νέκταρ της νίκης σε αγώνα της κανονικής περιόδου από την προηγούμενη εθνική εορτή!

Κυριολεκτώ, διότι μετά το 1-0 επί του Παναιτωλικού, στις 25 του περασμένου Μαρτίου, χρειάστηκε να περιμένει (και να ξύνεται από τη φαγούρα της επί) επτά μήνες για να ξανασηκώσει τη σημαία της στην παρέλαση...

Πάλι καλά που δεν έχει μπει ο Δεκέμβριος, διότι τότε θα νομιμοποιούνταν ο (σεσημασμένος για το ταλέντο του στη λεξιπλασία) Φαίδων Κωνσταντουδάκης να γράφει για τα «καλά ΑΕΚούγεννα»!

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο ελληνικός λαός ξύπνησε με το πολεμικό ανακοινωθέν που εκφώνησε ο Κώστας Σταυρόπουλος, λέγοντας με τον απαραίτητο τόνο στόμφου ότι «αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05.30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου», για να συμπληρώσει ότι «αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους»...

...ενώ το απόβραδο της 28ης Οκτωβρίου του 2012 ο (σπορτκάστερ της NOVA) Ηλίας Βλάχος θα μπορούσε να καταλήξει με το συμπέρασμα ότι «αι ενωσίτικαι δυνάμεις αμύνθηκαν επιτυχώς του εδάφους της Super League»!

Το ξέρω ότι το παρατραβάω με αυτούς τους συνειρμούς, αλλά, διάβολε, τους σηκώνει -ου μην και τους επιβάλλει- η ιστορική συγκυρία, άλλωστε το ματς είχε χαρακτηριστεί ως «do or die» για την ΑΕΚ, που αμυνόταν υπέρ βωμών και εστιών, υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπέρ των ψυχών ημών και πάει λέγοντας...

Πάει λέγοντας και πάει ψαρεύοντας (το γκολ της πρώτης νίκης) στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όπου γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1995 ο ποδοσφαιριστής ο οποίος φορά το εξόχως συμβολικό, ελέω Original, Νο 21 στη φανέλα του και επέπρωτο να δικαιώσει όχι μονάχα τον εαυτό του, τον Σαβέφσκι, τον Κωστένογλου, τον Βλάχο και τον Λίνεν, αλλά και τον Χαβιέρ Ερνάντεθ Κρέους!

Το εννοώ αυτό, διότι σε ένα ποδοσφαιρικό οικοσύστημα, που βρίθει από... Μέσιδες και Ρονάλντους, καιρός ήταν να βρεθεί και ο «Ελληνας Τσάβι», όπως αποκαλούσαν τον Φούντα στις ακαδημίες της ΑΕΚ, αν και ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook προτίμησε να βάλει τη φωτογραφία του Μέσι!

Γεννημένος στο Μεσολόγγι, ο Φούντας άρχισε την καριέρα του από τον Αχελώο Νεοχωρίου, πέρασε επίσης από την ακαδημία του Γιώργου Ασπρογέρακα και πήρε προαγωγή στην ΑΕΚ με την οποία ντεμπούταρε στη Super League στις 17 Μαρτίου (κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης) κι από τη χαρά του λιποθύμησε!

Αστειεύομαι, αν και το πράγμα δεν σηκώνει πλάκα: λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ στις 2 Μαΐου στην Τούμπα ο Φούντας, ο οποίος νωρίτερα είχε δεχτεί ένα χτύπημα στο κεφάλι, έχασε τις αισθήσεις του μέσα στα αποδυτήρια, δεν απαντούσε στις φωνές των έντρομων συμπαικτών του και διακομίστηκε επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί απλή διάσειση...

Εξι μήνες αργότερα ο Ταξιάρχης Φούντας χαίρει άκρας υγείας, αλλά και άκρας επιτυχίας, με την οποία προχθές στο ΟΑΚΑ, εκτός από την ΑΕΚ, θα μπορούσε να αναστηθεί ακόμη και η Βέμπο!
.sentragoal.gr