Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Ο Νονι Λίμα αλλος ενας μεγαλος ασσος που φόρεσε την φανέλα της ΑΕΜ...

Ο Νόνι Λίμα γεννήθηκε το 1957 στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου (Capo Verde), τα οποία τότε αποτελούσαν αποικία τηςΠορτογαλίας.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1976 με πορτογαλικό διαβατήριο. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο σε 304 ματς, επί δώδεκα συνεχόμενες σεζόν, ως το 1988, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα και πολυτιμότερα στελέχη του. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος αλλά και σε άλλες θέσεις της ομάδας. Οι 304 συμμετοχές του με τον Πανιώνιο τον φέρνουν στην τρίτη θέση στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικήςμετά τους Κριστόφ Βαζέχα και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στις συμμετοχές ξένων ποδοσφαισριστών στην ίδια ομάδα.

Με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1979 πετυχαίνοντας ένα από τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-1 επί της ΑΕΚ. Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε για τέσσερις σεζόν στον Χαραυγιακό, στη Β΄ Εθνική.

Στα χρόνια της παραμονής του πήρε την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από περιπέτειες, αφού υπήρξε κι αυτός θύμα των διαφόρων παράνομων ελληνοποιήσεων αθλητών που γίνονταν τότε, με πιο χαρακτηριστική του Χουάν Ραμόν Ρότσα-Μπουμπλή. Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να υπηρετήσει δύο φορές στον ελληνικό στρατό, μία το 1980 και ξανά το 1986.

Δυο σοβαροί τραυματισμοί ανέκοψαν την καριέρα του, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακή. Το 1980 σε αγώνα με τη Ρόδοέσπασε τον αστράγαλό του, έπειτα από σκληρό μαρκάρισμα του Λύσανδρου Γεωργαμλή, και έμεινε έξω από τα γήπεδα για ένα χρόνο. Λίγο μετά την επάνοδό του, σε αγώνα με την ΑΕΚ υπέστη κάταγμα περόνης σε συγκρουσή του με το Στέλιο Μανωλά, με αποτέλεσμα να μείνει άλλη μια σεζόν εκτός αγώνων και να χρειαστεί εγχείρηση στο εξωτερικό για να γίνει καλά.

Υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των συμπατριωτών του και της Ελλάδας. Έφερε πολλούς συγγενείς του στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τον ανιψιό του ποδοσφαιριστή Ντανιέλ Μπατίστα, που αγωνίστηκε στις κορυφαίες ομάδες ΑΕΚ και Ολυμπιακό και στηνεθνική Ελλάδος, ο μοναδικός έγχρωμος ποδοσφαιριστής που έχει ως τώρα γίνει διεθνής.

Όταν σταμάτησε να παίζει, ο Λίμα εργάστηκε ως προπονητής σε ομάδες Γ΄ Εθνικής, Δ΄ Εθνικής και τοπικών κατηγοριών. Τη σεζόν 2007-08 ήταν προπονητής στον Ερμή Ερμιόνης.Τα τελευταία χρόνια εργαζεται στην μεγάλη του αγάπη τον Πανιώνο,ενω διατηρει ακόμη πολλούς φίλους στο Μεσολόγγι ,αφού η προσφορά του στην ΑΕΜ ειναι ακόμη αναγνωρίσιμη.......με τον διπλό ρόλο του ποδοσφαιριστή-προπονητή!!![για να μην υπαρχει παρεξήγηση ο Νονι Λίμα απο το 1980 εχει πάρει την Ελληνική υπηκοότητα,αρα τυπικά πρωτος ξένος που αγωνίστηκε στην ΑΕΜ ηταν ο Γκαίτς,αφου και ο Ηλιάδης αγωνίστηκε σαν ομογενής]