Τελικά η ΦΙΦΑ έκανε τη μεγάλη κίνηση. Αποφάσισε να εισάγει στο ποδόσφαιρο τη τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα εκείνη που θα ενημερώνει το διαιτητή, αν η μπάλα πέρασε ή όχι την γραμμή του τέρματος.
Στη «μάχη» για το πιο σύστημα θα ανοίξει τον δρόμο επικράτησε το γερμανικό «GoalControl» στοιχίζει λιγότερα, καθώς δεν χρειάζονται ειδικές μπάλες ούτε αλλαγή των γκολπόστ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Ελβετός , Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι στο Κονφεντερέισον καπ που θα γίνει στη Βραζιλία θα λειτουργήσει επισήμως για πρώτη φορά. Οπότε εκεί θα φανεί αν θα ισχύσει και του χρόνου στο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στην ίδια χώρα.
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι το σύστημα GoalControl είναι το τέταρτο που έθεσε υποψηφιότητα , αλλά κατάφερε να υπερισχύσει των «αντιπάλων του» ( Cairos Technologies, GoalRef και Hawk-Eye). Μάλιστα το εν λόγω σύστημα έχει και άδεια για το GLT GoalControl-4D που του δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζει και εικόνα πολύ υψηλής ευκρίνειας. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας (παράγουν 500 καρέ που μεταφράζεται σε 2 gigabytes δεδομένων) και βρίσκονται γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, έχοντας στόχο τα δύο αντίπαλα τέρματα. Ακολούθως διαβιβάζεται το σήμα σε 15 υπολογιστές μέσω οπτικών ινών.
Καταγράφει λοιπόν την κάθε κίνηση της μπάλας, ειδικά αν αυτή φθάσει προς την εστία. Τότε τρεις λειτουργίες τίθενται αυτομάτως σε κίνηση καταγράφοντας την πορεία της μπάλας σε τρεις διαστάσεις – χρησιμοποιώντας τα Χ, Υ και Ζ συντεταγμένες – μόλις αυτή προσεγγίζει το στόχο-γραμμής. Όταν η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή, η κεντρική μονάδα ανάλυσης στέλνει ένα κρυπτογραφημένο σήμα στο ρολόι του διαιτητή σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο!!! Το σύστημα δείχνει την θέση της μπάλας σε 3D μέσα σε λίγα χιλιοστά. Αν η μπάλα περάσει την γραμμή του τέρματος, το σύστημα στέλνει ένα κρυπτογραφημένο σήμα του στο ρολόι του διαιτητή σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ενώ εικονική 3D εικόνα του συμβάντος από κάθε γωνία της κάμερας μπορεί να εμφανίζεται στην οθόνη
Το GoalControl-4D μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύο απλά τέρματα και μπάλες. Το σύστημα είχε δοκιμασθεί προηγουμένως με επιτυχία τον Φεβρουάριο πρώτα στην Esprit-Arena στο Ντίσελντορφ και μετά στη Veltins-Arena στο Gelsenkirchen. Στη σύμβαση που υπέγραψε η ΦΙΦΑ με την εν λόγω γερμανική εταιρεία αναφέρεται πως αν το «GoalControl» αποδόσει τα αναμενόμενα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών , το καλοκαίρι, τότε η τεχνολογία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή και του χρόνου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Η Διεθνής ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της ανέφερε :
Ενώ οι τέσσερις εταιρείες είχαν συναντηθεί προηγουμένως και γνώριζαν για τις αυστηρές τεχνικές απαιτήσεις του Προγράμματος Ποιότητας της FIFA, η τελική απόφαση βασίστηκε σε κριτήρια που αφορούν πιο ειδικά στα τουρνουά της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της εταιρείας να προσαρμοσθεί στις τοπικές συνθήκες και τη συμβατότητα κάθε GLT συστήματος σε σχέση με το κάθε παιχνίδι. Οι αντίστοιχες προσφορές κρίθηκαν επίσης τόσο για το κόστος τους όσο και το έργο διαχείρισης αλλά και τη στελέχωσή τους θα γίνει από ειδικούς που θα εκπαιδεύσουν νέους και θα τηρήσουν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την εγκατάσταση τους .
Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη φορά χρήσης του GLT σε διοργάνωση της FIFA, μετά την επιτυχή εφαρμογή της τεχνολογίας στο Club World Cup του Δεκεμβρίου. Το γεγονός αυτό ακολούθησε την ιστορική απόφαση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) που είχε εγκρίνει αρχικά την χρήση τεχνολογίας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Ιουλίου του 2012. Το νέο αυτό σύστημα θα στοιχίζει 250.000 ευρώ η εγκατάστασή του ανά στάδιο και 3800 ευρώ ανά παιχνίδι η λειτουργία του.
«Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συστήματός μας είναι η εξαιρετική ευελιξία και η ακρίβεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του «GoalControl» Ντίρκ Μπροιχάουζεν .
» Επιπλέον,το GoalContol-4D μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε μπάλα. Ως επιλογή, το σύστημα καταγράφει τις εικόνες της κάμερας από κάθε εκδήλωση και υπολογίζει εικονική 3D την κίνηση της μπάλας. Αυτές οι εικόνες μπορούν να προβληθούν από οποιοδήποτε εικονικό σημείο προβολής κάμερας, προκειμένου για τους θεατές να δουν αν η μπάλα πέρασε ολη την γραμμή του τέρματος».
Για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το GoalControl έχει συνάψει συμφωνία με την «αντίπαλο» εταιρεία τη GoalRef προκειμένου να να χρησιμοποιήσει τα ίδια ρολόγια διαιτητών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στην Ιαπωνία.
«Τα ρολόγια είναι το στοιχείο που συνδέει την τεχνολογία γραμμή του τέρματος με τους διαιτητές, καθώς πρόθεσή μας ήταν να προσφέρουμε μια συσκευή την οποία έχουν ήδη δοκιμάσει και γνωρίζουν οι διεθνείς διαιτητές ,ενώ γνωρίζουμε από την εμπειρία την ευκολία της λειτουργίας και της αξιοπιστίας», πρόσθεσε ο κ. Μπροιχάουζεν . Η Fifa λοιπόν ανακοίνωσε ότι το GoalControl θα δείχνει αν η μπάλα πέρασε ολόκληρη την γραμμή του τέρματος . Η γερμανική εταιρεία κατασκευής χρησιμοποιεί 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας (7 σε κάθε τέρμα) που έχουν στόχο να δείξουν αν μπάλα έχει περάσει την γραμμή του τέρματος. Με μία δόνηση και οπτικό σήμα μέσα σ ένα δευτερόλεπτο θα στέλνεται στα ρολόγια των διαιτητών .
«Hawk-Eye»
Στην Αγγλία η Premier League αποφάσισε να κάνει χρήση της τεχνολογίας από τη νέα αγωνιστική περίοδο, αφού οι περισσότερες από τις 20 ομάδες έχουν ταχθεί υπέρ της… Ήδη η διοίκησή της συμφώνησε με την Hawk-Eye και σύντομα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του συστήματος στα γήπεδά της
Του Μάνου Σταραμόπουλου
overlap.gr