Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος ...

 Τι κι αν έπαιζε χωρίς τον Ρονάλντο από το 25'... Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος έβγαλε ψυχή και πάθος στο "Stade de France" απέναντι στη Γαλλία, πήγε το ματς στην παράταση, όπου θύμισε... Ελλάδα, παίρνοντας τη νίκη (1-0) και το τρόπαιο με μία σουτάρα του Έντερ στο 109'! Πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Ίβηρες.

Ύστερα από ένα αγωνιώδες παιχνίδι η αρμάδα του Σάντος κατάφερε να αφήσει ξερούς τους Γάλλους στον τελικό μέσα στο σπίτι τους και με ένα γκολ του Έντερ στο 109' να πάρει τη νίκη και να στεφθεί, έτσι, πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2016!
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ παρέταξε την Γαλλία με την ίδια 11άδα των δύο τελευταίων παιχνιδιών, ενώ ο Φερνάντο Σάντος είχε την ευτυχία να έχει στην διάθεσή του τον Πέπε, που ξεκίνησε στο κέντρο της άμυνας της Πορτογαλίας.

Τον ενθουσιασμό οι Γάλλοι, κρίμα για Ρονάλντο

Έχοντας την απίστευτη στήριξη του κόσμου οι Γάλλοι μπήκαν πολύ ορεξάτοι και ενθουσιώδεις στον αγωνιστικό χώρο του "Stade de France", ωστόσο η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στην Πορτογαλία, όταν στο 4' ο Νάνι πήρε την βαθιά μπαλιά από την άμυνα, σούταρε, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Η πρώτη σημαντική στιγμή για την Γαλλία ήρθε στο 7' με ένα σουτ του κινητικού Γκριεζμάν από πλάγια που έφυγε έξω, ενώ ο ίδιος έχασε τεράστια ευκαιρία στο 10', βλέποντας τον Ρουί Πατρίσιο να αποκρούει εντυπωσιακά την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του.Στο ίδιο λεπτό ο Ζιρού έκανε κεφαλιά στα χέρια του κίπερ των Ιβήρων, αλλά η στιγμή του ημιχρόνου ήταν ο τραυματισμός του Κριστιάνο Ρονάλντο σε σκληρό μαρκάρισμα του Ντιμίτρι Παγιέτ. Ο Πορτογάλος άσος προσπάθησε να συνεχίσει στο ματς, εντούτοις στο 23' ζήτησε αλλαγή και αναγκάστηκε να αποχωρήσει με φορείο, με δάκρυα στα μάτια. Μάλιστα, ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης γνώρισε απίστευτη αποθέωση από όλο το γήπεδο, ενώ καταχειροκροτήθηκε ακόμα και από τους Γάλλους, οι οποίοι αναγνώρισαν την τρομερή ατυχία του.

Στην συνέχεια ο καλύτερος παίκτης των "τρικολόρ", ο Σισοκό, απείλησε στο 33' με πανέμορφη προσπάθεια και δυνατό σουτ, όμως ο Ρουί Πατρίσιο είπε και πάλι, "όχι". Πάντως, μετά το πρώτο ημίωρο οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ισορρόπησαν το παιχνίδι και μπόρεσαν να καταστείλουν τον ενθουσιασμό των οικοδεσποτών, με αποτέλεσμα να μην δούμε κάτι άλλο ιδιαίτερο μέχρι το τέλος του πρώτου 45λεπτου.

MVP Πατρίσιο, δοκάρι η Γαλλία στο 92'!
Η εικόνα του δεύτερου μέρους δεν είχε πολλές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο, καθώς η Γαλλία συνέχισε να πιέζει, με την Πορτογαλία να περιμένει όλη πίσω κάνοντας εξαιρετική ανασταλτική δουλειά, χωρίς όμως να μπορεί να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα. Οι γηπεδούχοι απείλησαν για πρώτη φορά στην επανάληψη στο 54' με ένα δυνατό σουτ του Πογκμπά που έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια, ενώ στο 58' ο Γκριεζμάν πήρε την μπαλιά και σούταρε πάνω στον Ρουί Πατρίσιο.

Στο 66ο λεπτό ο σταρ της Αλτέτικο Μαδρίτης έπιασε την κεφαλιά ολομόναχος μέσα στην μικρή περιοχή, αλλά έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από την εστία του Ίβηρα πορτιέρο. Εννιά λεπτά αργότερα ο "κέρβερος" των Πορτογάλων απεσόβησε ακόμα μία φοβερή προσπάθεια με σουτ του Ζιρού, όπως και στο 84', όταν απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του εξαιρετικού Σισοκό.

Η μοναδική στιγμή που η Πορτογαλία έκανε αισθητή την παρουσία της επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε στο 80'. Ο Νάνι έκανε την σέντρα - σουτ από δεξιά και ανάγκασε τον Γιορίς να προβεί σε μια απίστευτη επέμβαση και στην συνέχεια να μπλοκάρει την μπάλα σε ψαλιδάκι του Κουαρέσμα. Στο 92' οι Πορτογάλοι είδαν τον... χάρο με τα μάτια τους, αφού ο Ζινιάκ "άδειασε" τον Πέπε και βρέθηκε απέναντι στον Ρουί Πατρίσιο, αλλά το πλασέ του χτύπησε στο δεξί δοκάρι του κίπερ των Ιβήρων. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας κι έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Παράταση με... 'Εντερ-α!
Το πρώτο μέρος της παράτασης δεν είχε πολλές καλές στιγμές, αφού και οι δύο ομάδες ήταν κουρασμένες και προσπάθησαν να προσέξουν ακόμα περισσότερο τα μετόπισθεν, έχοντας στο μυαλό τους και την διαδικασία των πέναλτι. Οι Γάλλοι είχαν μια ελαφριά πρωτοβουλία, ωστόσο η Πορτογαλία ήταν αυτή που είχε την μεγαλύτερη φάση στο 104', όταν Έντερ έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Γιορίς απέκρουσε ενστικτωδώς.

Στο δεύτερο μέρος έγιναν πράγματα και... θαύματα από τους Πορτογάλους. Αφού πρώτα απείλησαν με δοκάρι του Γκερέιρο στο 108' (απευθείας εκτέλεση φάουλ), κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ ένα λεπτό μετά, όταν ο Έντερ πήρε την μπάλα εκτός περιοχής, έπιασε ένα τρομερό φαλτσαριστό σουτ και έστειλε την μπάλα χαμηλά στην δεξιά γωνία του Γιορίς. Στα εναπομείναντα λεπτά η Γαλλία ήταν σαν χαμένη στο γήπεδο και δεν κατάφερε να φτιάξει ούτε μια σημαντική φάση, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να πανηγυρίσει την τεράστια νίκη με 1-0 και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορία της.
sportdog.gr