Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΟΝΕΙΡΑ!


Προ καιρού σε φιλικό τραπέζι, θέμα συζήτησης, τι άλλο; Τα παιδιά μας! Τι κάνουμε με το "τώρα" και τι θα γίνει με το "αύριο" η συζήτηση άρχισε να "φουντώνει" όταν ένας εκ των γονέων, υποστήριζε με σθένος τη θέση του για το μέλλον του παιδιού του, λέγοντάς μας ότι, ένας και μοναδικός του στόχος, είναι ο γιος του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, κι’ όχι φυσικά σε Β’ ή Γ’ Εθνική, αλλά στην σούπερ λίγκα!



Στην αρχή τα πειράγματα έδιναν κι’ έπαιρναν! Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι σοβαρολογούσε και επέμενε στην άποψή του, φρόντισε να μας σοκάρει ακόμη περισσότερο, λέγοντάς μας ότι, όλα τα άλλα, περνούν σε δεύτερη μοίρα και κυρίως το σχολείο, το οποίο θεωρεί μια τυπική διαδικασία, την οποία δεν θα αφήσει με τίποτα , να σταθεί εμπόδιο, στην «καριέρα» του παιδιού του!

Δεν θα ασχολιόμουν με το θέμα αυτό, διότι ο κάθε γονιός έχει τα δικά του όνειρα για το παιδί του και είναι μεγάλο ρίσκο, η αντίθετη άποψη, όταν η παρεξήγηση παραμονεύει! Ήρθε όμως ένα άλλο γεγονός, που μου ανέφερε πρόσφατα ένας φίλος και με ώθησε να γράψω για το θέμα αυτό. Μου είπε λοιπόν με λίγα λόγια, ότι μπαμπάς απαγόρευσε δια ροπάλου, στον 15χρονο γιο του, να δημιουργήσει σχέση με την κοπελίτσα που του αρέσει, διότι λέει, θα του καταστρέψει την «ποδοσφαιρική του καριέρα»! λες και έχει υπογράψει συμβόλαιο με το θεό, ότι θα τον καμαρώσει επαγγελματία σε κάποια Π.Α.Ε και το κοριτσάκι θα του σταθεί εμπόδιο! Ήμαρτον!

Τα παραπάνω παραδείγματα, όπως και πολλά άλλα, λαμβάνουν χώρα κυρίως στα παιδιά που ανήκουν στις μεγάλες Π.Α.Ε και στις ηλικίες των 15-16 ετών, όπου αρχίζει η επανάσταση της τεστοστερόνης των παιδιών και δοκιμάζεται η υπομονή των γονιών!! Εκεί, όπου στο πίσω μέρος του εγκεφάλου όλων των γονιών, δικαίως υπάρχει η ελπίδα στο όνειρο, η οποία ελπίδα, εκτός του ότι πεθαίνει τελευταία, μεταδίδεται σε παιδιά και γονείς των ερασιτεχνικών Ακαδημιών, όπου και αυτοί βεβαίως έχουν δικαίωμα στο όνειρο! Ερώτηση τώρα! Πόσα παιδιά επιτέλους χωράει αυτό το όνειρο;

Δέχομαι βεβαίως ότι οι πιθανότητες να παίξουν ποδόσφαιρο τα παιδιά μας, ακόμη και σε υψηλό επίπεδο, αυξάνονται συνεχώς και όσο θα αυξάνεται και η οικονομική κρίση στα σωματεία, σε συνδυασμό με τους νέους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ, που έπονται με το καλό, ίσως από του χρόνου, θα αναγκαστούν όπως τονίζω σε προηγούμενα άρθρα, ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ όλων των  κατηγοριών να ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ επιτέλους, τα παιδιά που ιδρώνουν στις Ακαδημίες τους!

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι κάποιοι γονείς πρέπει να οδηγούνται στην παράνοια και να αφαιρούν την παιδικότητα από τα παιδιά τους και να ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ οποιαδήποτε επιλογή κάνει το παιδί από τα 15 και μετά, επειδή είναι αντίθετη αυτή η επιλογή, με τα όνειρα του μπαμπά! ΟΦΕΙΛΕΣ φίλε μου ως γονιός, από το προνήπιο κιόλας, να είχες δώσει τις βάσεις και να καθοδηγούσες το παιδί σου στο δρόμο της ζωής, κρατώντας το, πρώτα από το χέρι και μετά ακολουθώντας το, από κοντά μέχρι τα 15 του. Εκεί τελειώνει το «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» για το δρόμο που θα ακολουθήσει, εδώ του δείχνεις την λεωφόρο που πρέπει να περπατήσει, τον φιλάς σταυρωτά τον ξεματιάζεις και κάνεις τον σταυρό σου, να τον έχει ο θεός καλά!

Είναι υποχρεωμένος ως Άντρας πλέον, να διασχίσει αυτή την Λεωφόρο, δίνοντας συνεχώς  «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ» σ΄αυτήν τη διαδρομή, για να φτάσει στο τέλος αυτής της Λεωφόρου, όπου θα συναντήσει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ και ΓΑΛΗΝΗ ! πρέπει όμως να δώσει πολλά «ΤΕΣΤ» και τα περισσότερα είναι πονηρά. Αυτά τα ΤΕΣΤ, είναι κάποιες «ΤΑΜΠΕΛΕΣ  ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ» δεξιά κι΄αριστερά της Λεωφόρου και θα πρέπει να επιλέξει, σε ποιες θα κάνει ΣΤΑΣΗ να ξεκουραστεί και σε ποιες όχι! Μερικές από αυτές τις ΤΑΜΠΕΛΕΣ γράφουν : ΠΑΡΕΕΣ, "ΦΙΛΟΙ", ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΓΚΙΑ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΓΚΟΜΕΝΕΣ, "ΓΚΟΜΕΝΟΙ", "ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ", ΨΕΥΤΙΑ, ΖΗΛΙΑ, ΚΑΚΙΑ και κάποιες άλλες γράφουν : ΦΙΛΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΕΡΩΤΑΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΗΘΙΚΗ, ΑΡΧΕΣ, ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΛΟΣΥΝΗ……..Αν όλα αυτά τα χρόνια το «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» τον προετοίμασε σωστά, τότε μια απλή επιτήρηση και 5 συμβουλές είναι αρκετά, εάν όμως το φροντιστήριο ΔΕΝ έκανε σωστά τη δουλειά του, τότε ΜΠΑΜΠΑ και ΜΑΜΑ, για οτιδήποτε ΦΟΒΑΣΤΕ ότι θα συμβεί, η αιτία ΔΕΝ θα είναι το παιδί, την αιτία θα την βρείτε στον καθρέπτη! Ως γονιός ΗΣΟΥΝ υποχρεωμένος μέχρι τα 15του, να του αναπτύξεις μια προσωπικότητα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις επιλογές του, παρεμβαίνοντας συμβουλευτικά, όποτε αυτό απαιτείται και ΟΧΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ και ΠΑΡΑΝΟΪΚΑ, όταν ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΟΝΕΙΡΑ! Βεβαίως ΚΑΙ δικαίωμα έχει ΚΑΙ απαιτείται να κάνει σχέση, με την κοπελίτσα που του αρέσει, δεν είναι ΠΟΥΘΕΝΑ γραμμένο, ότι θα του καταστρέψει την «ποδοσφαιρική του καριέρα»! απεναντίας, ΕΣΥ θα του την καταστρέψεις με το κάθε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ που θα προσπαθήσεις να του επιβάλεις!

Είναι υποκριτικό, να λέμε στα παιδιά μας, ότι όταν μεγαλώσουν, τα θέλουμε σοβαρά συνεπή δυνατά και με συγκεκριμένη φιλοσοφία για τη ζωή, όταν εμείς οι ίδιοι, ΔΕΝ υπήρξαμε ποτέ όλα αυτά τα πράγματα κι΄ούτε μπορέσαμε να περάσουμε στα παιδιά μας, ξεκάθαρα μηνύματα, σε σχέση με τις αξίες της ζωής. Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς γονείς, με πολύ καλές κατά τα άλλα προθέσεις, να προσκολλώνται στους εφήβους τους, σαν να εξαρτάται από αυτούς ολόκληρη η ζωή τους. Οι γονείς που έχουν την δύναμη, να απελευθερώνουν βαθμιαία τα παιδιά τους όσο πλησιάζουν τα 20, τους στέλνουν το μήνυμα ότι : Είναι ωραίο να μεγαλώνει κανείς!

Μερικοί λοιπόν γονείς, θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, τόσο την συμπεριφορά τους, όσο και τις πεποιθήσεις τους, όσον αφορά τον σχεδιασμό του μέλλοντος του παιδιού τους!

Ο μόνος τρόπος για να βρούμε το σωστό μονοπάτι, είναι όταν κάνουμε λάθη!

Τάκης Γιαννόπουλος

football-academies.gr