Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Τα μυστικά της ποδοσφαιρικής νεότητας


Τι λένε για τη μακροζωία στα γήπεδα οι Ν. Λυμπερόπουλος, Λ. Γεωργαμλής και Γ. Ζιώγας



«Με βλέπετε ακόμη εδώ για δύο λόγους. Αγαπώ τόσο πολύ αυτό που κάνω ώστε να απορροφά όλη την αφοσίωσή μου» δήλωσε ο ουαλλός εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ράιαν Γκιγκς την ημέρα που συμπλήρωσε 1.000 επίσημους αγώνες ως επαγγελματίας στον αγώνα απέναντι στη Φούλαμ για την Πρέμιερ Λιγκ.

Μερικές εβδομάδες αργότερα υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του ως το καλοκαίρι του 2014. Θα αγωνίζεται, δηλαδή, στο υψηλότερο επίπεδο έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια και 6 μήνες ζωής!

Ο αντίστοιχος «σιδερένιος» άνθρωπος για την Ιντερ, ο «χαλκέντερος» αμυντικός Χαβιέρ Ζανέτι, στα 40 του παραμένει αναντικατάστατος για τους Νερατζούρι. Ποια είναι τα συστατικά του «ελιξιρίου νεότητας»; «Το Βήμα της Κυριακής» ρώτησε επαΐοντες και παρουσιάζει μια προσέγγιση εμπλουτισμένη με επιστημονικά συμπεράσματα και προσωπικές εμπειρίες.

Διατροφή, καλός ύπνος και αυτοπειθαρχία!

Τρεις απαραίτητες παράμετροι ώστε ένας ποδοσφαιριστής να φτάσει στην κορύφωση της απόδοσής του και να κάνει σύμμαχό του τη διάρκεια, στοιχείο αναγκαίο για έναν επαγγελματία αθλητή.

Συνομιλώντας με τον εργοφυσιολόγο του ΠΑΟΚ και διακεκριμένο επιστήμονα κ. Γιώργο Ζιώγα συνειδητοποιήσαμε ότι «οι βάσεις για τη διάρκεια που μπορεί να αποκτήσει η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή, εξαιρώντας ασφαλώς τον αστάθμητο παράγοντα πιθανών τραυματισμών, αποκτώνται σε πολύ νεαρή ηλικία.

Ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα πρέπει να μάθει να διατρέφεται σωστά από τα 12 χρόνια του. Αν ως τα 20 του δεν έχει ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο και καταναλώνει τροφές απαγορευτικές, τότε θα είναι σε όλη την καριέρα του επιρρεπής σε επιβλαβείς τροφές».

Συμφωνεί απόλυτα με την προαναφερθείσα τοποθέτηση ο σπουδαίος Νίκος Λυμπερόπουλος, ποδοσφαιριστής ο οποίος κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 37 ετών αγωνιζόμενος στο Euro 2012 και παίζοντας σε όλη την καριέρα του σε υψηλό επίπεδο:

«Μακάρι να είχα κι εγώ κάποιον που θα μου έδινε τέτοιες κατευθύνσεις σε νεαρότερη ηλικία. Έμαθα να σιτίζομαι σωστά στα 18 μου, όταν πήρα μεταγραφή στην Καλαμάτα. Τότε έμαθα τι σημαίνει διατροφολόγος. Ευτυχώς όμως τα προηγούμενα χρόνια δεν ήμουν ποτέ της υπερβολής, υπήρξα συγκρατημένος».

Ο Λυμπερόπουλος είχε από μικρή ηλικία στοχεύσει σε μια μακρόχρονη καριέρα και γι' αυτό γνωρίζει καλά τι σημαίνει ο όρος αυτοπειθαρχία τον οποίο επικαλείται ο κ. Ζιώγας. Είναι αυτό που λέμε «δείξε μου τι ζωή κάνεις για να σου πω για πόσο θα αγωνίζεσαι»…

«Ενας ποδοσφαιριστής που προσέχει τον εαυτό του, δεν παρασύρεται σε καταχρήσεις, γυμνάζεται με ένταση σε όλη την καριέρα του και ακολουθεί με ευλάβεια ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι βέβαιο ότι ύστερα από έναν τραυματισμό θα επιστρέψει πιο εύκολα και γρήγορα στον παλιό καλό εαυτό του συγκριτικά με έναν συνάδελφό του που είναι μαθημένος στην επιρρέπεια.

Συνεργάστηκα με τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό και ήταν αθλητής-υπόδειγμα. Αντιθέτως, ο άλλοτε σπουδαίος Ροναλντίνιο είναι το... αντιπαράδειγμα, αν σκεφτεί κανείς πόσο χαμηλότερα βρέθηκε μόλις στα 30 του χρόνια» τονίζει ο κ. Ζιώγας.

Εξίσου σημαντική για τη διατήρηση ενός οργανισμού σε υψηλά στάνταρ απόδοσης και ισορροπημένη λειτουργία είναι η αποκατάσταση μετά την προπόνηση, η κοινώς διατυπωμένη ως ξεκούραση.

«Ο ποδοσφαιριστής που αντιλαμβάνεται στα 15-16 του ότι έχει τις δυνατότητες να διαγράψει επαγγελματική καριέρα καλείται να αφομοιώσει μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Να υιοθετήσει στην καθημερινότητά του το μέτρο και να αναπαύεται τις σωστές ώρες.

Μετά τη 1 το βράδυ ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες οι οποίες βοηθούν πολύ στην αποκατάσταση, οπότε ο ύπνος πρέπει να έχει ξεκινήσει το αργότερο στις 12 για να αξιοποιήσει πλήρως το συγκεκριμένο αβαντάζ. Επίσης το βιολογικό ρολόι πρέπει να προγραμματιστεί σε ένα σταθερό τέμπο, να τηρείται ένα 8ωρο συνεχούς ύπνου τις ίδιες ώρες σε καθημερινή βάση» σημειώνει ο κ. Ζιώγας.

Το internet και τα social media

Για τη νεότερη γενιά ποδοσφαιριστών μάλιστα η υπερβολή στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο που όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές δεν λαμβάνουν υπόψη τους:

«Όταν ξαπλώνεις σε έναν καναπέ και ασχολείσαι με το Facebook ή οτιδήποτε άλλο στην οθόνη του υπολογιστή σου για συνεχόμενες ώρες, ο οργανισμός επί της ουσίας δεν ξεκουράζεται. Το νευρικό σύστημα εξακολουθεί να δουλεύει και το επόμενο πρωί στην προπόνηση το μυαλό δεν θα έχει καθαρίσει.

Ο ποδοσφαιριστής δεν θα επεξεργάζεται κάποιες φάσεις με αντίληψη και γρήγορη σκέψη. Όποιος δεν αποφορτίζεται σωστά μετά την προπόνηση, θα αποκτήσει μελλοντικά πρόβλημα υπερφόρτισης» δίνει μια νέα διάσταση στο θέμα ο εργοφυσιολόγος του ΠΑΟΚ, αφού ο εθισμός στα social media είναι μια μόδα της οποίας οι νέοι αθλητές γίνονται με ευκολία fashion victims.


Αγάπη  για το ποδόσφαιρο

Το γεγονός ότι ο Λυμπερόπουλος κατάφερε να παίζει ως τα 37 του σε υψηλό επίπεδο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβολική αγάπη του για το ποδόσφαιρο και όχι στην προηγμένη επιστημονική υποστήριξη που σήμερα παρέχεται στους ποδοσφαιριστές.

«Μπορείς και να πεις ότι ήμουν αυτόφωτος. Λάτρευα αυτό που έκανα και πάντοτε ακολουθούσα έξτρα προπόνηση. Αν σε κάποιες σημαντικές περιόδους, δηλαδή σε μικρότερη ηλικία, είχα τη σωστή κατεύθυνση από έναν γνώστη του αντικειμένου ο οποίος θα με συμβούλευε να δουλέψω πιο στοχευμένα σε τομείς όπως η ταχυδύναμη ή και η ενδυνάμωση, θα είχα καλύτερη εξέλιξη. Εγώ έκανα ό,τι νόμιζα πως ήταν καλύτερο δουλεύοντας κυρίως στην τεχνική και σε τελειώματα φάσεων».

Αθλητική μακροβιότητα και προπόνηση - «Κλειδί» ο γενετικός ιστός των αθλητών

Σήμερα η επιστήμη έχει εξελιχθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε μέσω ελέγχου του DNA να αποκρυπτογραφείται το πόσο ταλαντούχος είναι ένας αθλητής σε φυσικές ικανότητες!

«Μέσα από γενετικούς ελέγχους είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε τα περιθώρια κάθε οργανισμού, ποιος καταπονείται πιο εύκολα ή ποιος έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις πιέσεις.

Πάντως είναι διαπιστωμένο ότι για να διαγράψει ένας ποδοσφαιριστής επαγγελματική καριέρα με διάρκεια 15 και πλέον ετών πρέπει να έχει καλό DNA. Ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο από τα 20 ως τα 35 του κάνει γύρω στις 7.500-10.000 προπονήσεις συνολικά.

Όταν γνωρίζουμε ακριβή στοιχεία για τον γενετικό ιστό, τότε μπορούμε να προσαρμόσουμε την προπόνηση ανάλογα με τις φυσικές δυνατότητες του εκάστοτε αθλητή» προσεγγίζει περισσότερο επιστημονικά το θέμα ο κ. Ζιώγας.

Ασφαλώς και ένα σημείο-«κλειδί» είναι και η ένταση της προπόνησης σε μικρότερες ηλικίες, όπως εξηγεί ο άλλοτε εργοφυσιολόγος του Ολυμπιακού:

«Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να δουλεύει με μεγάλη ένταση και στον ίδιο αμείωτο ρυθμό από τα 16 ως τα 25 του. Από τη συγκεκριμένη ηλικία αυτή και μετά, έχοντας βάλει τις σωστές βάσεις, οι εντάσεις πρέπει να μειώνονται».

Πράγματα που δεν γνώριζαν παλαιότεροι «μαθουσάλες» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ο νυν τεχνικός της Καλλιθέας Λύσανδρος Γεωργαμλής, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 38 ετών.

«Τα χρόνια εκείνα εμείς λειτουργούσαμε εμπειρικά, δεν είχαμε τη σημερινή υποστήριξη, οπότε εφαρμόζαμε την κλασική συνταγή: πολλή προπόνηση! Ασφαλώς και πρέπει να ακολουθείς έναν προσεγμένο τρόπο ζωής για να έχεις διάρκεια, κι εγώ ήμουν από τους ποδοσφαιριστές που δεν έκαναν καταχρήσεις, ήμουν οικογενειάρχης και προσηλωμένος στη δουλειά μου. Με την αγάπη και την προσπάθεια διατηρούμασταν ακμαίοι για πολλά χρόνια».

Πηγή:Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ.......football-academies.gr